Historie van 7 november
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 november hebben plaatsgevonden.
1917: begin van de Russische Revolutie
Volgens de in het westen gebruikte Gregoriaanse kalender begint de Russische Revolutie. Vladimir Lenin, de aanvoerder van de Bolsjewieken, leidt de linkse revolutie in een staatsgreep. Deze revolutie maakt uiteindelijk een einde aan het Russische tsarenrijk. De revolutie begint met een schot van de kruiser Aurora op het paleis van de tsaar in het toenmalige Petrograd. Volgens de door de Russen gebruikte Juliaanse kalender begint de Oktoberrevolutie op 25 oktober. Na de revolutie schakelt Rusland over op de Gregoriaanse kalender.
1944: Roosevelt wint de verkiezingen opnieuw
De VS kiest Franklin Delano Roosevelt als president van de Verenigde Staten. Het is het vierde termijn voor Roosevelt als president. Dit is een unicum in de Amerikaanse geschiedenis. Opmerkelijk hierbij is ook dat hij in 1921 wordt getroffen door kinderverlamming, waardoor zijn hele onderlichaam verlamd raakt. Een jaar na zijn herverkiezing, op 12 april 1945, overlijdt hij. De voorouders van Roosevelt komen uit Zeeland en daarom worden jaarlijks in Middelburg de Tour of Freedom Awards uitgereikt.
1978: afscheidswedstrijd voor Johan Cruijff
Ajax organiseert de afscheidswedstrijd voor Johan Cruijff. Het wordt een blamage voor de Amsterdammers. Ze worden met 0-8 ingemaakt door Bayern München.
Geboren op 7 november:
1936: de geboortedag van Jaap Stobbe 
Jaap Stobbe (Den Haag, 1936) was een Nederlandse acteur. Hij speelt vooral bijrollen in films en in enkele televisieseries. Hij is één van de oprichters en voorzitter van de fanclub van Bobby Haarms, jarenlang assistent-trainer van Ajax. Stobbe is de eerste acteur die Lowietje vertolkt in de serie Baantjer. Jaap Stobbe overlijdt op 21 februari 2020. Hij is 83 jaar geworden. (Foto: ANP)
1943: de geboortedag van Martin Simek
Martin Simek (Praag, 1943) is een Nederlandse radio- en televisiepresentator, cartoonist en columnist van Tsjechische afkomst. Tijdens de Praagse Lente in 1968 ontvlucht hij Tsjechië en komt in Nederland terecht. Martin wordt tenniscoach voor onder andere Michiel Schapers. Hij maakt naam als interviewer voor verschillende radio- en televisieprogramma’s voor de RVU. Tot en met 2008 presenteert hij elke zaterdagnacht op radio 1 het programma Šimek ’s Nachts. Voor dat programma wint hij de Zilveren Reissmicrofoon. Hij presenteert in 2009 voor de EO het tv-programma Šimek voor de Verandering. Martin schrijft columns en tekent cartoons voor verschillende media. In 2010 schrijft hij samen met Anne Branbergen een boek over de Italiaanse premier Berlusconi. Bloedsinaasappels heet het boek, dat in 2011 van zijn hand verschijnt.
1943: de geboortedag van Joni Mitchell
Joni Mitchell wordt in 1943 geboren in Fort Macleod in Canada. Haar ouders noemen haar dan Roberta Joan Anderson. Ze wordt gezien als een van de meest invloedrijke singer-songwriters van de laatste decennia. De zangeres begint met zingen voor haar medepatiënten wanneer zij op haar negende als gevolg van polio in het ziekenhuis ligt. Met behulp van een boek dat geschreven is door Pete Seeger leert ze gitaar spelen. In 1965 trouwt Joni met folkzanger Chuck Mitchell. Dit huwelijk duurt niet lang, maar na de scheiding blijft ze wel de achternaam Mitchell gebruiken.
In de jaren 60 treedt zij regelmatig op in clubs en koffiebars. Hier verwerft ze bekendheid door haar unieke combinatie van stem, gitaarspel en teksten. Eind jaren 60 en in de jaren 70 is ze één van de belangrijkste artiesten in de popwereld. Joni is een geëngageerde artieste die vaak kritiek levert met haar muziek. Ze levert kritiek op onder meer militarisme en consumptiedrang. Platen als Blue en Court and Spark gelden als albums die veel artiesten hebben beïnvloed. Enige van de gigantische lijst van artiesten en bands die zijn beïnvloed door Joni zijn Madonna, Prince, Led Zeppelin, Elvis Costello, Kate Bush en Annie Lennox. Blue is volgens het toonaangevende tijdschrift Time één van de belangrijkste platen uit de geschiedenis.
Joni Mitchell was tijdelijk gestopt met haar muziekcarrière. Ze reageert fel op de commercie in de muziekindustrie. Bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus in 2007 brengt ze het album Shine uit. Ze zegt geïnspireerd te zijn door de Irak-oorlog, en iets wat haar kleinzoon eens zei: “Bad dreams are good- in the great plan”. De plaat wordt goed ontvangen. Joni suggereert dat deze plaat wel eens haar laatste zou kunnen zijn. De in 2014 verschenen box met vier cd’s bevat alleen eerder opgenomen en uitgebracht werk en is getiteld Love Has Many Faces: A Quartet, A Ballet, Waiting To Be Danced. Joni Mitchell is verder actief als schilder. Alle platenhoezen van haar albums zijn door haar zelf ontworpen.
1978: de geboortedag van Jan Vennegoor of Hesselink
Jan Vennegoor of Hesselink (Oldenzaal, 1978) is een Nederlandse voetballer. In 1996 maakt hij zijn debuut in het eerste elftal van FC Twente. Hier speelt hij totaal vijf seizoenen. In de zomer van 2001 vertrekt Vennegoor of Hesselink naar PSV. Op 11 oktober 2000 maakt Jan zijn debuut in het Nederlands elftal. Hierin dient Jan Vennegoor of Hesselink als breekijzer. In 2006 tekent hij een contract bij het Schotse Celtic. In 2009 verhuist hij transfervrij naar het Engelse Hull City om deze club in 2010 te verruilen voor het Oostenrijkse Rapid Wien. Vanaf november 2011 staat de spits weer op de loonlijst van PSV. In mei 2012 beëindigt Jan Vennegoor of Hesselink zijn loopbaan als profvoetballer.