Historie van 17 november
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 november hebben plaatsgevonden.
1869: opening van het Suezkanaal
Het Suezkanaal wordt geopend. Dit kanaal verbindt de Rode Zee met de Middellandse Zee. Het heeft geen sluizen omdat de verbonden zeeën hetzelfde niveau hebben. Een tocht door dit kanaal duurt elf tot zestien uur. Er wordt veel belang gehecht aan het Suezkanaal; voorheen moesten schepen uit de Atlantische Oceaan om het Afrikaanse continent heen varen om de Indische Oceaan te bereiken. Door het Suezkanaal is dat niet meer nodig.
1989: fluwelen revolutie in Tsjechoslowakije
In Tsjechoslowakije vindt er een fluwelen revolutie plaats. Deze naam staat voor een revolutie waarbij geen of bijna geen bloed vergoten wordt. Het communistische regime komt ten val als nasleep van het verdwijnen van de Berlijnse Muur. Het feit dat deze revolutie zich geweldloos voltrokken heeft, is te danken aan het feit dat Michael Gorbatsjov geen troepen naar Praag wil sturen.
2022: 3 keer levenslang en 1 vrijspraak in proces over neerhalen MH-17
Op 17 juli 2014 vertrekt vlucht MH-17 van Malaysian Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het vliegtuig wordt in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Alle 298 inzittenden, van wie de meesten de Nederlandse nationaliteit hebben, komen om het leven. Na onderzoek blijkt het vliegtuig door een Russische Buk-raket te zijn geraakt, die is afgeschoten vanuit pro-Russisch rebellengebied. 4 verdachten staan terecht, omdat ze verantwoordelijk worden geacht voor de bestelling en het transport van het Russische Buk-raketsysteem van Rusland naar Oekraïne en terug. Volgens de aanklagers hebben ze een “sturende rol” bij de aanvoer, inzet en afvoer van het raketsysteem.
3 van de 4 verdachten worden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en het betalen van 16 miljoen euro aan de nabestaanden. Het zijn Igor Girkin uit Rusland, voormalig medewerker van de Russische inlichtingendiensten en gewezen ‘minister van Defensie’ van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, Sergej Doebinski uit Rusland, de rechterhand van Girkin, hoofd van de inlichtingendienst van Donetsk en Leonid Chartsjenko uit Oekraïne, de bevelhebber van een groep opstandelingen in de regio rond Donetsk, bewaker bij de Buk-installatie waarmee de raket is afgevuurd. De Rus Oleg Poelatov, assistent van Doebinski, is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
De rechtbank ziet 2 van de 4 verdachten als medeplegers van het neerhalen van het vliegtuig. Doebinski heeft volgens de rechtbank een organiserende en sturende rol gehad, Chartsjenko heeft zich bezig gehouden met het veldwerk. Girkin wordt gezien als eindverantwoordelijke als minister van Defensie van Donetsk, hoewel niet kan worden vastgesteld dat hij concreet op de hoogte is geweest van de inzet van de Buk-raket. Alle 3 krijgen ze levenslang, omdat de feiten zo ernstig zijn en zoveel leed hebben veroorzaakt.
De kans dat de veroordeelden hun straf uitzitten, is zeer klein, omdat Rusland bijna nooit staatsburgers uitlevert.
Geboren op 17 november:
1944: de geboortedag van Danny DeVito
Danny DeVito (Neptune, New Jersey, VS, 1944) is een Amerikaanse acteur, regisseur en producer. Hij breekt door met zijn rol van kribbige en cynische baas van een taxibedrijf in de comedy Taxi. Danny DeVito valt vooral op door zijn grootte: hij is slechts 1,52 meter lang. Samen met Arnold Schwarzenegger maakt hij een aantal komedies, waaronder Twins in 1988 en Junior in 1994. Danny DeVito maakt nog steeds films. Hij is ook producer. Hij krijgt in 2011 een ster op de beroemde Hollywood Walk Of Fame. DeVito is getrouwd geweest met actrice Rhea Perlman. Zij hebben drie kinderen. Het paar gaat in 2012 uitelkaar maar besluit het in 2013 het toch nog een keer met elkaar te proberen.
1944: de geboortedag van Rem Koolhaas
Rem Koolhaas (Rotterdam, 1944) is een Nederlands architect. In 1975 richt hij met de architect Elia Zenghelis en hun beide echtgenotes het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) op. Dit speelt vanaf het begin af aan een belangrijke rol in het wereldwijde architectuurdebat. In 1992 breekt Koolhaas internationaal door met de bouw van de Kunsthal in Rotterdam. Andere ontwerpen waarmee hij zichzelf op de kaart zet, zijn het Nederlands Danstheater in Den Haag, de Rotterdamse busterminal en de Nederlandse ambassade in Berlijn. In 2000 wint Rem Koolhaas de prestigieuze Pritzker-price. In 2010 wint hij De Gouden Leeuw, een belangrijke prijs voor zijn gehele werk. Aan Rem Koolhaas wordt in 2012 door de VU een eredoctoraat uitgereikt. Hij ontvangt in 2013 de Johannes Vermeer Prijs voor zijn bijzondere bijdrage aan de architectuur.
1956: de geboortedag van Aart Zeeman
Op 17 november 1956 wordt in Huizen Aart Zeeman geboren. Na het behalen van zijn diploma atheneum-b is hij behoorlijk uitgekeken op de technische vakken. Hij kiest voor de vervolgopleiding cultureel werk aan de sociale academie. Tegelijkertijd volgt hij een studie Nederlands en begint freelance te schrijven. In 1980 biedt de NCRV Aart Zeeman de mogelijkheid om via een uitgebreide interne opleiding stage te lopen bij het actualiteitenprogramma Hier en Nu. Sindsdien werkt hij bij deze rubriek, eerst als verslaggever en later ook als presentator. Voor zijn reportages op het gebied van milieu en natuurbescherming krijgt Aart uit handen van Prins Bernhard de internationale WWF – Conservation Merit. In 1994 wint de reportage over Cubaanse bootvluchtelingen, From Nothing To Nowhere, op het Internationaal Festival van Cannes de Zilveren Nymph.
In augustus 1996 staat Aart Zeeman samen met collega’s van AVRO, KRO en NCRV aan de wieg van het nieuwe actualiteitenprogramma Netwerk. Hier combineert hij de positie van presentator en verslaggever. Sinds 2001 presenteert hij verder Het Blauwe Oog. Hierin kijken camerateams mee over de schouder van de politie om zo in de dagelijkse praktijk de knelpunten van het politiewerk vast te leggen. In 2009 wordt bekend dat Aart vertrekt bij de NCRV, samen met Cees Grimbergen en Jochem van Gelder. De NCRV wil vernieuwen. In juli van 2009 presenteert hij het actualiteitenprogramma Netwerk voor het laatst nadat hij van de leiding te horen heeft gekregen dat hij het programma niet meer mag presenteren en alleen als verslaggever mag functioneren. Daarom vertrekt Aart en wordt hij vanaf september 2010 verslaggever bij het KRO-programma Brandpunt. Aart Zeeman ontvangt in 2014 De Loep, een prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek van het jaar. Hij krijgt de prijs voor de uitzending over Bulgaren die in Nederland onterecht subsidies opstrijken.