Historie van 14 november
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 14 november hebben plaatsgevonden.
1940: bombardement op Coventry
De Engelse stad Coventry wordt door de Luftwaffe gebombardeerd. Hierbij valt een groot aantal burgerslachtoffers. De Duitsers bestoken vooral vliegvelden en vliegtuigfabrieken met de bedoeling om een landing op het Britse eiland te vergemakkelijken.
1957: een straaljager stort neer op Bussum
Een straaljager van de Amerikaanse luchtmacht stort op Bussum neer. Na het opstijgen vat het toestel vlam. De piloot weet zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Het vliegtuig stort neer op twee gebouwen van de Kolonel Palmkazerne in Bussum. 5 militairen verliezen het leven en 16 raken gewond.
1969: lancering van Apollo 12
Om 16.22 uur vertrekt van het Kennedy Space Centre in Florida de Apollo 12. De raket wordt in stromende regen de ruimte ingestuurd en wordt na meer dan een halve minuut geraakt door een blikseminslag. De Apollo landt vier dagen later precies zoals gepland: 183 meter naast een onbemande sonde die daar een half jaar eerder is aangekomen. Apollo 12 is de tweede missie van het Apolloprogramma waarbij astronauten op de maan landen. De bemanning bestaat uit Charles Conrad Jr., Alan L. Bean en Richard F. Gordon.
1998: schikking tussen Paula Jones en president Clinton
Paula Jones schijnt, net als Monica Lewinsky, een relatie met de Amerikaanse president Bill Clinton te hebben gehad. Bill Clinton betaalt haar 850.000 dollar zodat zij haar aanklacht van seksuele intimidatie intrekt.
2005: een mus verstoort de voorbereidingen van Domino Day
Tijdens de voorbereidingen van Domino Day hebben de stenenleggers last van een mus. Het beest is er de oorzaak van dat meerdere stenen omvallen. Faunabeheer wordt ingeschakeld maar die weten de indringer niet te vangen. Men grijpt naar een drastischer middel: de mus wordt doodgeschoten. Heel Nederland is verontwaardigd.
Geboren op 14 november:
1948: de geboortedag van koning Charles III
Charles III is koning van het Verenigd Koninkrijk en hoofd van het Gemenebest van Naties. Charles wordt geboren in Buckingham Palace, als zoon van prinses Elizabeth en prins Philip. Op 29 juli 1981 trouwt hij met de 20-jarige Lady Diana Spencer. Met haar krijgt de dan nog kroonprins 2 kinderen: kroonprins William en Harry. In de jaren 80 valt hij op door pleidooien voor een meer traditionele architectuur. Charles heeft een buitenechtelijke relatie met zijn vroegere geliefde Camilla Parker Bowles en ook Diana begint buitenechtelijke relaties. Op 28 augustus 1996 wordt hun huwelijk ontbonden. Op 9 april 2005 trouwt hij met Camilla Parker Bowles. Zijn moeder zit meer dan 70 jaar op de troon. Koningin Elizabeth II overlijdt op 8 september 2022. Na het overlijden van zijn moeder wordt kroonprins Charles koning Charles III.
1954: de geboortedag van Bernard Hinault
Bernard Hinault (Yffiniac, Frankrijk, 1954) is een voormalige Franse wielrenner. Na Jacques Anquetil en Eddy Merckx is hij de derde renner die de Tour de France vijfmaal weet te winnen. Hinault beëindigt op 14 november 1986 zijn sportieve loopbaan. Op de rangschikking van de beste renners aller tijden is Bernard Hinault tweede. Sinds jaren maakt hij deel uit van het organisatiecomité van de Tour de France.
1956: de geboortedag van Peter R. de Vries 
Peter Rudolf de Vries wordt in Aalsmeer geboren. Hij was de bekendste misdaadverslaggever van Nederland. Hij begint eind jaren 70 zijn loopbaan bij De Telegraaf. Hij schrijft een succesvol boek over de Heinekenontvoering en spoort één van hen op in Paraguay. Het boek wordt later verfilmd. Hij wordt bekend door het tv-programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Daarin behandelt hij zaken over moord, verkrachting, oplichting en kinderporno. Hij zet zich in voor de Twee van Putten, die onterecht zijn veroordeeld wegens moord en verkrachting op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius. Uiteindelijk worden de 2 vrijgesproken.
Zijn verborgen camera-acties doen regelmatig flink wat stof opwaaien. Zo heeft De Vries een interview met de Chileen Charlie da Silva. Hij is de voormalige lijfwacht van topcrimineel Klaas Bruinsma, die volgens hem een relatie heeft gehad met Mabel Wisse Smit. Mabel en haar latere echtgenoot prins Johan Friso ontkennen bij hoog en bij laag dat Mabel een relatie had met Bruinsma, bijgenaamd De Lange. Toch is de uitspraak “zij was die waif van die lange” een veelvuldig gehoorde uitspraak geworden met betrekking tot prinses Mabel.
In 2008 richt De Vries zijn pijlen op Joran van der Sloot. Van der Sloot is de laatste die de op Aruba spoorloos verdwenen Amerikaanse Natalee Holloway heeft gezien. De Vries zet verborgen camera’s in om zo Van der Sloot te ontmaskeren als moordenaar van Natalee. Ondanks opmerkelijke uitspraken waaruit blijkt dat hij meer weet over de verdwijning van de jonge vrouw, blijft Van der Sloot op vrije voeten. Tevens zorgt een andere undercover-reportage uit 2008 van De Vries over Van der Sloot in Thailand voor opschudding. Ook in 2010 weet Van der Sloot het vizier van De Vries op zich gericht. Op 30 mei 2010, precies 5 jaar na de verdwijning van Natalee Holloway, wordt in Lima de Peruaanse Stephany Flores vermoord in de hotelkamer van Van der Sloot. Hij vlucht naar Chilli, maar wordt gepakt en uitgeleverd aan Peru. Hij bekent te vrouw te hebben vermoord, maar trekt die bekentenis later in. Van der sloot is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar wegens de moord op Stephany Flores. Peter R. de Vries ontvangt een Emmy Award voor zijn uitzending over de verdwijning van Natalee Holloway.
De Vries houdt zich tevens bezig met de zaak Nicky Verstappen, het 11-jarige jongetje dat in 1998 verdwijnt tijdens een kamp op de Brunssumerheide. Hij wordt dood teruggevonden. Ook blijkt hij te zijn misbruikt. De Vries staat de ouders van Nicky bij en besteedt meerdere uitzendingen aan de moord. Uiteindelijk wordt Jos B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12.5 jaar wegens de moord op en het misbruiken van Nicky Verstappen.
In 1993 verdwijnt de 18-jarige studente Tanja groen in de buurt van Maastricht. Zij is nooit teruggevonden. In juni 2021 lanceert De Vries Stichting De Gouden Tip. Doel is om via crowdfunding 1 miljoen euro op te halen voor de tip die leidt naar de oplossing van de zaak. In juli 2021 is het doel van de stichting, het binnenhalen van 1 miljoen, gehaald.
Het Marengo-proces is een strafzaak tegen 17 verdachten, onder wie Ridouan Taghi. Zij zijn de vermoedelijke leden van de zogenaamde mocro-maffia, een groep zware criminelen die verantwoordelijk worden gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe. Taghi is de vermoedelijke leider. In de strafzaak is Nabil B. de kroongetuige die zelf is vervolgd voor het plegen van 4 moorden. Een week nadat bekend is geworden dat hij kroongetuige wordt, wordt zijn broer Reduan in maart 2018 doodgeschoten. Op 18 september 2019 wordt vervolgens zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Daarna zijn er nog maar weinig advocaten die Nabil B. willen verdedigen. B. krijgt anonieme advocaten, die het allemaal voor gezien houden. Peter de Jong en Onno de Jong worden vervolgens zijn advocaten en Peter R. de Vries wordt vertrouwenspersoon van de kroongetuige. Ook al is deze beslissing niet zonder gevaar, toch wil De Vries zich niet laten beveiligen. In mei 2019 maakt De Vries al bekend dat hij op een dodenlijst van Ridouan Taghi staat.
Op 6 juli 2021 loopt Peter R. de Vries door de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam nadat hij te gast is geweest in het RTL-programma RTL Boulevard. Dan klinken er 5 schoten en wordt De Vries van dichtbij geraakt, onder meer in zijn hoofd. Hij is zwaargewond. Al gauw worden 2 verdachten aangehouden, de 21-jarige Rotterdammer Delano. G, en de 35-jarige Pool Kamil E. In heel Nederland wordt geschokt gereageerd op de aanslag op de Vries. Peter R. de Vries vecht voor zijn leven maar verliest die strijd op 15 juli 2021. Hij is 64 jaar geworden.
Tegen beide verdachten eist het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf. Vlak voor de uitspraak komt het OM met nieuwe informatie over mogelijke opdrachtgevers van de moord. Hierdoor wordt de zaak heropend en de uitspraak uitgesteld. 3 verdachten worden aangehouden. De rechter besluit dat zowel de zaak tegen Delano G. en Kamil E. als tegen de nieuwe verdachten gelijkertijd moet worden gevoerd. Als één van de rechters naar het buitenland verhuist, moet de rechtszaak over. Volgens de wet moet een rechtszaak over als tijdens het proces de samenstelling van de rechtbank verandert. (Foto: ANP)