Historie van 18 december
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 december hebben plaatsgevonden.
1865: afschaffing van de slavernij in de VS
Als op 12 april 1861 de Amerikaanse burgeroorlog begint, vluchten vele slaven vanuit het zuiden naar het noorden van Noord-Amerika. President Lincoln heeft verklaard dat ze daar vrije mensen zijn. Na 4 jaar eindigt de Amerikaanse burgeroorlog en meer dan een half jaar later wordt de slavernij afgeschaft.
1892: première van De Notenkraker
In Sint Petersburg gaat een van de beroemdste balletten ter wereld in première. Het is De Notenkraker van Tchaikovsky. Het aanwezige publiek reageert lauw op het verhaal over het meisje Clara dat met kerstmis een notenkraker in de vorm van een prins krijgt. De notenkraker komt tot leven en samen dansen Clara en de prins dat de stukken er van af vliegen. Dit wereldberoemde ballet wordt nog steeds overal ter wereld uitgevoerd. Mede door de beeldende muziek van Tchaikovsky blijft het stuk tot de verbeelding spreken. Het ballet wordt meestal rond Kerst opgevoerd.
1980: Nederland legaliseert abortus
De wet op het vroegtijdig afbreken van een zwangerschap door een medische ingreep, abortus, wordt in de Tweede Kamer aangenomen. In een aantal landen in Europa, zoals Groot-Brittannië en Zweden, is abortus al lang legaal. Na jarenlange discussies en onder grote maatschappelijke druk van onder anderen de Dolle Mina’s, gaat ook Nederland overstag. De wet treedt op 1 november 1984 in werking.
1995: ruimtetelescoop Hubble ontdekt duizenden sterrenstelsels 
Robert Williams is de directeur van Space Telescope Science Institute. Hij mag voor een klein deel zelf bepalen naar welk deel van de ruimte de ruimtetelescoop Hubble wordt gericht. Hij wil de telescoop richten op een deel van het heelal waar vrijwel niets te bekennen is. Zijn collega’s vinden het geen goed idee, maar Williams zet door.
Tussen 18 december en 28 december maakt Hubble opnames, die de Hubble Deep Field opnames worden genoemd. De telescoop staart naar een donker gebied ter grootte van een speldenknop in het sterrenbeeld Grote Beer. De telescoop ontdekt in dat donkere gebiedje meer dan 3.000 onbekende objecten, vrijwel allemaal sterrenstelsels. Sommige zijn meer dan 12 miljard jaar oud en ze hebben verschillende vormen en kleuren. Die sterrenstelsels bevinden zich in verschillende fasen van hun evolutie. De beelden zijn van onschatbare waarde voor wetenschappers. Hubble maakt later meer opnames van ogenschijnlijk lege gebieden en maakt daarbij duizenden sterrenstelsels zichtbaar. (Foto: ANP)
Geboren op 18 december:
1943: de geboortedag van Keith Richards
Keith Richards (Dartford, Groot-Brittannië, 1943) is de leadgitarist van de Britse rockgroep The Rolling Stones. Al in 1951 op de lagere school raakt Richards bevriend met Mick Jagger. Zijn gitaargeluid vormt daarom ook een groot deel van de ‘Stones-sound’. Zijn performance is altijd onderkoeld naast een enorm energieke Jagger. Daarnaast heeft hij in de loop der jaren zijn songschrijverscapaciteiten uitgebreid getoond. De band en hun leden hebben een agressief, seksueel uitgesproken en drugsverslaafd imago. Richards wordt ook meermalen opgepakt voor drugsbezit. Keith Richards wordt wel de beste van de slechte gitaristen genoemd. In 2010 verschijnt zijn autobiografie getiteld Life. Als de Stones in 2012 vijftig jaar bestaan, treden ze op in de Londense Marquee Club waar ze in de jaren zestig hun eerste concert geven. Tevens gaan de Stones wederom op tournee. Zo treden de heren op 7 juni 2014 op op Pinkpop. In 2017 treden The Stones 2 maal op in Nederland.
1946: de geboortedag van Steven Spielberg
De wereldberoemde regisseur Steven Spielberg wordt op 18 december 1946 geboren in Cincinnatti. Spielberg groeit op in Phoenix, Arizona als zoon van een elektronica-ingenieur en een concertpianiste. Hij maakt zijn eerste amateurfilm met script, waarvoor hij de nodige fondsen krijgt met een handeltje in bomen, wanneer hij twaalf jaar oud is. Een jaar later wint hij een prijs voor zijn veertig minuten durende oorlogsfilm, genaamd Escape to Nowhere. Zijn echte doorbraak komt in 1974 met de haaienfilm Jaws.
Zijn meest succesvolle films maakt hij in de jaren negentig met Jurrasic Park en Schindler’s List. Jurassic Park, een boekverfilming overladen met special effects, brengt in de eerste week al 100 miljoen dollar op. Voor Schindler’s List, over het zachtaardige nazi-partijlid Schindler, krijgt hij eindelijk zijn langverwachte Oscar voor beste film en beste regie. In totaal wint hij drie Oscars. Andere bekende films van Steven Spielberg zijn Close Encounters Of The Third Kind, E.T., de Indiana Jones cyclus, Saving private Ryan en War Of The Worlds. Acht van zijn films staan in de top honderd van de grootste kaskrakers aller tijden. Het werk van Spielberg is veelzijdig, maar zijn films hebben tenminste één ding gemeen: Spielberg speelt graag met de emoties van de kijker.
Na zijn huwelijk met actrice Amy Irving trouwt Spielberg in 1991 met Kate Capshaw, die hij ontmoet op de set van Indiana Jones and the Temple of Doom. Zij wonen afwisselend in New York, Florida, East Hampton en Californië.
1963: de geboortedag van Brad Pitt 
Brad Pitt (Shawnee, Oklahoma, VS, 1963) is een Amerikaanse acteur. Hij is tweemaal genomineerd voor een Oscar. Pitt begint met bijrollen in series als Dallas en Growing Pains. Zijn doorbraak komt in 1991 met de rol van de gewelddadige J.D. in de film Thelma and Louise. Ook in veel van zijn latere films speelt Pitt criminele of dubieuze personages. Na zijn huwelijk met Jennifer Aniston, heeft Brad Pitt een relatie met actrice Angelina Jolie. Op 27 mei 2006 krijgt de acteur met haar zijn eerste kind. Pitt heeft de geadopteerde kinderen van Angelina Jolie geadopteerd. De 2 trouwen in augustus 2014 en gaan na een relatie van 12 jaar in 2016 uit elkaar. Brad Pitt speelt in 2009 in de kaskraker Inglorious Bastards van regisseur Quentin Tarantino.
In 2010 is hij te zien in de film Megamind en The Tree Of Life en in 2011 in Moneyball en leent hij zijn stem aan Will The Krill, een figuur uit de animatiefilm Happy Feet. In 2012 is hij onder meer te zien in een reclame voor Chanel en in 2013 in de films World War Z en 12 Years A Slave. Hij speelt de hoofdrol als tankcommandant in 2014 in de oorlogsfilm Fury. By The Sea en The Big Short zijn films waarin de acteur in 2015 is te bewonderen. Brad Pitt vertoont zijn kunsten in 2016 in de film Allied en in 2017 in de film War Machine. Once Upon a Time in Hollywood heet de film van Quentin Tarrantino met Brad Pitt en Leonardo DiCaprio in de hoofdrollen die in 2019 uitkomt. In de actiethriller Bullet Train uit 2022 speelt hij een moordenaar. Hij regisseert en speelt in 2024 samen met George Clooney in de film Wolfs. (Foto: ANP)
1967: de geboortedag van Toine van Peperstraten
Toine van Peperstraten (Achthuizen, 1967) is een Nederlands sportjournalist. Hij werkt sinds 1993 voor het sportprogramma Studio Sport, onder andere als presentator. Bij de Olympische Spelen 2004 in Athene verslaat hij onder andere de volleybalwedstrijden. Van Peperstraten heeft enige tijd als DJ bij Radio Veronica gewerkt, totdat dit hem door zijn werkgever NOS verboden werd, omdat medewerkers niet bij een commerciële omroep mogen werken. Sinds oktober 2006 maakt hij een wekelijks radioprogramma op KXradio. In 2006 is hij te zien in de succesvolle serie Wie Is… De Mol? van de AVRO. In 2009 wordt Toine van Peperstraten presentator van het sportprogramma Langs De Lijn. Hij volgt Govert van Brakel op, de presentator van De Perstribune van MAX. In juli 2013 kondigt een emotionele Van Peperstraten zijn vertrek aan bij de NOS. Hij wordt presentator bij FOX. Tevens presenteert hij vanaf 7 september 2014 Typisch Toine voor Radio 2. Vanaf januari 2020 presenteert hij met Dionne Stax het radioprogramma Stax & Toine op NPO Radio 1, van maandag tot en met donderdag. Vanaf 2021 presenteert hij het programma met Misha Blok waardoor het de naam Blok&Toine krijgt.