Historie van 12 december
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 december hebben plaatsgevonden.
1901: draadloze telegrafie tussen Engeland en Amerika
De Italiaanse ingenieur Guglielmo Marconi slaagt erin via draadloze telegrafie een verbinding tot stand te brengen tussen Engeland en Amerika.
1913: de Mona Lisa is weer gevonden
Het beroemde schilderij de Mona Lisa wordt teruggevonden in Florence. Twee jaar ervoor is het uit het Louvre gestolen. Het schilderij is van de hand van Leonardo da Vinci. De dief, een Italiaan, vindt dat het in Italië thuis hoort. Het schilderij is vooral beroemd vanwege de glimlach van de Mona Lisa, die vaak als mysterieus wordt omschreven. Sinds de 18e eeuw bevindt het schilderij zich in het Franse nationale museum, het Musée du Louvre in Parijs.
1917: algemeen kiesrecht voor mannen
Het algemeen kiesrecht voor mannen wordt ingevoerd. Ze gaan in 1918 voor het eerst naar de stembus. Vrouwen krijgen het recht pas in 1919 en gaan in 1922 voor het eerst stemmen.
1936: opening van de Moerdijkbrug
Koningin Wilhelmina opent de Moerdijkbrug over het Hollands Diep. Een deel van deze oude brug is inmiddels verplaatst naar de Spijkenisserbrug, de brug tussen Spijkenisse en Hoogvliet. Na de parachutistenlanding van de Duitsers in 1940 wordt er zwaar gevochten om de bruggen.
1970: de eerste Jan, Jans En De Kinderen verschijnt
In het vrouwentijdschrift Libelle verschijnt voor de eerste keer de strip Jan, Jans En De Kinderen. Tot 1999 wordt de strip alleen door Jan Kruis gemaakt, daarna door studio Kruis met diverse tekenaars en schrijvers. Naast de wekelijkse strip in de Libelle zijn er ook 36 albums uitgebracht, evenals stickers, schoolagenda’s en badspullen.
2021: Max Verstappen wordt de eerste Nederlandse wereldkampioen Formule 1 
Max Verstappen is in 2021 bezig aan zijn beste seizoen in de Formule 1. In totaal weet hij 10 races op zijn naam te schrijven. Hij heeft een langzamere auto dan zijn rivaal, de Britse wereldkampioen Lewis Hamilton. Maar door zijn fabuleuze en onnavolgbare rijstijl weet hij voor de laatste race in Abu Dhabi hetzelfde aantal punten in de wacht te slepen als Hamilton. Max start vanaf de 1e positie, maar raakt die al snel kwijt. Hamilton lijkt op zijn 8e wereldtitel af te stevenen als er in de laatste fase een ongeluk gebeurt, waardoor de safety car wordt ingezet zodat de baan vrijgemaakt kan worden. De wedstrijdleiding besluit dat Max, die tijdens de safety car nieuwe banden heeft gekregen, achter leider Lewis Hamilton mag aansluiten voor een allesbeslissende, knotsgekke ronde voor de winst van de race en voor de winst van het wereldkampioenschap. Als de 2 kemphanen worden losgelaten, heeft Max de beste papieren. Hij passeert Hamilton en wint de race en het wereldkampioenschap. Hij is daarmee de 1e Nederlandse wereldkampioen Formule 1. (Foto: ANP)
Geboren op 12 december:
1941: de geboortedag van Liesbeth List
Liesbeth List wordt in 1941 geboren als Elly Driesen in Bandung, Indonesië. Haar ouders worden allebei geïnterneerd in Jappenkampen. Na de oorlog pleegt haar moeder zelfmoord. Uiteindelijk, als ze in Nederland is, wordt ze geadopteerd door de familie List die dolgraag voor Elly willen zorgen. Ze krijgt de naam van haar nieuwe ouders en ze verandert ook haar voornaam. Vanaf dat moment heeft Liesbeth List een redelijk gelukkige jeugd en raakt ze geïnteresseerd in literatuur en muziek. Als Liesbeth achttien is, vertrekt ze naar Amsterdam waar ze muziekles neemt. Ze gaat zich verdiepen in Franse chansons en neemt zanglessen. Via het AVRO-programma Nieuwe Oogst treedt ze op in het tv-programma van Rob de Nijs in 1962. Zo komt Liesbeth in contact met Ramses Shaffy en sluit vriendschap met hem die duurt tot de dood van Ramses. Ze treden vanaf 1964 samen met anderen op in het theaterprogramma Shaffy Chantant, hetgeen een groot succes is.
Met Ramses zingt ze in 1969 Pastorale wat een top drie notering in de hitlijsten oplevert. Ook de gelijknamige lp is een groot succes. Tevens neemt ze een plaat op met liedjes van Jacques Brel wat weer een groot succes oplevert. Ze treedt steeds meer op in het buitenland en staat op de planken met Gilbert Bécaud, Charles Aznavour en Rod McKuen. Ook in Nederland verloopt de carrière van Liesbeth voorspoedig: ze neemt regelmatig shows op, speelt in theater- en tv-producties en maakt veel platen. Brussel, een door Ernst van Altena vertaalde chanson van Jacques Brel, wordt een grote hit.
Op 41-jarige leeftijd bevalt ze van een dochter en ze besluit het wat rustiger aan te doen. In 1988 hervat ze haar carrière maar de show List Nu trekt maar halfvolle zalen. Liesbeth overweegt haar carrière te beëindigen tot ze Frank Boeyen ontmoet. Hij schrijft, samen met Henk Hofstede, Maarten Peters en Stef Bos, de nummers voor de plaat getiteld List. Het wordt een groot succes. Frank Boeyen en Liesbeth nemen hierna meerdere succesvolle platen op.
In 1999 vraagt Albert Verlinde haar Edith Piaf te spelen in de gelijknamige musical. In 2000 ontvangt ze de John Kraaykamp Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol. Ze blikt in de jaren daarop terug op haar 35-jarige carrière in de show Van Shaffy tot Piaf. Ook wordt ze benoem tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2005 ontvangt ze de Franse onderscheiding Chevalier De La Légion D’Honneur. Die is voor maar weinigen weggelegd. In 2008 is ze wederom Piaf op het toneel in Piaf-The Musical waarvoor ze weer een Musical Award ontvangt. De musical loopt door tot in 2009. Er komt ook een box uit getiteld Heb het Leven Lief, een overzicht van haar werk. De cd Verloren en Gewonnen komt eind 2009 uit. Ook treedt ze in 2009 op tijdens de MAX Proms.
Liesbeth List is zwaar aangeslagen als ze verneemt dat haar vriend voor het leven Ramses Shaffy in zijn slaap in december 2009 is overleden. Ze zit in de volgkoets achter de koets met de kist met Ramses die hen van theater Carré, waar ze samen zoveel successen hebben gekend, door Amsterdam voeren naar de laatste rustplaats van Ramses. Liesbeth List maakt in januari 2012 bekend te zullen stoppen met optreden. Het vele reizen en de optredens eisen hun tol. Haar tournee 40 Jaar Liesbeth is daarmee haar afscheidstournee. Toch treedt ze in oktober 2015 nog één maal op in het Amsterdamse Paradiso. Het is ter gelegenheid van haar in mei 2015 verschenen plaat Echo met daarop nummers van Ramses Shaffy.
In augustus 2017 maakt Liesbeth List bekend te stoppen met optredens. Ze heeft last van geheugenverlies vanwege een hersenletsel dat ze in het verleden heeft opgedaan. Tevens komt in 2017 Liesbeth List-De Musical uit over het leven van de Nederlandse diva. Liesbeth List overlijdt op 25 maart 2020 in haar slaap. Ze is 78 jaar geworden.
1940: de geboortedag van Dionne Warwick
Dionne Warwick (East Orange, New Jersey, VS, 1940) is een Amerikaanse zangeres. Ze is vooral bekend door haar werk met de songwriters en producers Burt Bacharach en Hal David. In 1985 brengt ze Bacharach, Elton John, Stevie Wonder en Gladys Knight bijeen om de single That’s What Friends Are For uit te brengen. De opbrengsten hiervan gaan naar AIDS-onderzoek. Het nummer wordt een wereldwijde hit en bereikt in een aantal landen de nummer 1 positie.
1915: de geboortedag van Frank Sinatra
Frank Sinatra (Hoboken, New Jersey, VS, 1915) was een Amerikaans zanger en acteur. Hij sluit zich aan bij het Tommy Dorsey Orchestra in 1940 en geniet redelijke bekendheid, vooral bij tieners. Sinatra is daarmee het eerste tieneridool. Hij speelt in films zoals From Here To Eternity en Ocean’s Eleven, al dan niet vergezeld van The Rat Pack, een groep vrienden met onder wie Dean Martin en Sammy Davis jr.. In de jaren vijftig en daarna groeit Sinatra uit tot een wereldster. Nummers als New York, New York, Strangers In The Night en My Way zijn nog dagelijks op de radio te beluisteren. Zijn krachtige maar ook gevoelige stem levert hem de bijnaam The Voice op. Sinatra zou zijn hele leven met beroemde maffiosi omgaan. Dit wordt na zijn dood door verschillende bronnen bevestigd. In de film The Godfather speelt een acteur Sinatra (met andere naam) die door hulp van de mafia beroemd wordt. Hij treedt meerdere malen in Nederland op. Frank Sinatra overlijdt op 14 mei 1998.
1960: de geboortedag van Jaap van Zweden
Jaap van Zweden (Amsterdam, 1960) is een Nederlandse dirigent en violist. Vanaf 1979 is hij gedurende 16 jaar vioolsolist en concertmeester bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Vanaf 1995 wordt hij ook actief als dirigent, onder andere bij het Residentie Orkest en het Orkest van het Oosten in Enschede. In 2011 wordt aan hem de Amerikaanse prijs Conductor Of The Year 2012 toegekend. Vanaf 2018 komt zijn droom in vervulling als hij aantreedt als chef-dirigent van het New York Philharmonic, één van de beste orkesten van de wereld. De coronapandemie heeft hem doen inzien dat hij meer tijd met zijn familie wil doorbrengen. Daarom vertrekt hij aan het eind van het seizoen 2023/2024.