Historie van 10 december
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 december hebben plaatsgevonden.
1665: oprichting van het Korps Mariniers
Raadspensionaris Johan de Witt en admiraal Michiel Adraanszoon de Ruyter richten het Korps Mariniers op. Luitenant-kolonel Willem J. baron van Ghent is de eerste commandant van het regiment. De wapenspreuk luidt: Qua Patet Orbis (Zo Wijd De Wereld Strekt). Het Korps Mariniers vormt samen met het Korps Commandotroepen en 11 Luchtmobiele Brigade de elitetroepen van de Nederlandse strijdkrachten. De mariniers verzorgen ieder jaar de erewacht op Prinsjesdag.
1901: de eerste Nobelprijsuitreiking
In Stockholm reikt het Nobelprijscomité voor de eerste keer de Nobelprijzen uit. De Nobelprijs is een jaarlijkse prijs voor wetenschappers die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van onder meer de natuurkunde, scheikunde, geneeskunde en letterkunde. De prijs is bij testamentaire beschikking ingesteld door de Zweed Alfred Nobel.
1948: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wordt door de algemene vergadering van de Verenigde Naties aanvaard. Deze Rechten van de Mens omvatten alle rechten waarop een individu, een groep mensen of een staat aanspraak kan maken. Hieronder vallen bijvoorbeeld het recht op vrije meningsuiting, het recht op leven en het recht op soevereiniteit.
Geboren op 10 december:
1962: de geboortedag van John de Wolf 
Op 10 december 1962 wordt John de Wolf geboren in Schiedam. In zijn jeugd speelt hij bij de voetbalclub de Schiedamse Boys. Bij het Rotterdamse Sparta begint hij zijn profcarrière. In 1985 stapt de verdediger over naar FC Groningen. Na een aantal jaren in Groningen keert hij in 1989 toch terug naar Rotterdam. Dit keer gaat hij spelen bij Feyenoord. Hier groeit De Wolf uit tot één van de populairste spelers. Met Feyenoord wint hij drie KNVB-bekers en een landskampioenschap.
Na zijn carrière bij Feyenoord vertrekt John de Wolf naar het buitenland. Hij begint in 1995 bij Wolverhampton. Hij wordt er aangetrokken vanwege zijn voetbalcapaciteiten en vanwege zijn naam: De Wolf van Wolverhampton Wanderers. Hij komt vanwege een blessure weinig aan spelen toe. Vervolgens speelt hij bij VVV-Venlo, Hapoël Ashkelon in Israël, Helmond Sport en Zwart Wit ’28. Bij deze club start zijn trainerscarrière. John de Wolf speelt voor Oranje, waar hij zijn debuut maakt in 1987. Tot en met 1995 speelt hij 6 interlands. In het voorjaar van 2006 doet John de Wolf mee aan het succesvolle programma Dancing With The Stars. Hier wordt hij 3 uitzendingen voor het einde door de publieksjury uitgeschakeld.
In 2009 wordt John de Wolf trainer van Voorschoten ’97 tot het einde van het seizoen. Vanaf 2010 traint hij de hoofdklasser WKE. Hij schrijft tevens columns voor Feyenoordfans. John de Wolf is in 2011 te zien in een reclame voor een ziektekostenverzekeraar. Als Feyenoorder en Rotterdammer ligt hij in het ziekenhuis met uitzicht op de Amsterdam ArenA. Vanaf het seizoen 2012 is John de Wolf trainer van VV Sliedrecht. In 2013 werkt hij tevens bij Sparta waar hij de technische staf versterkt. In 2014 vertrekt hij bij Sliedrecht. Daarna is hij in 2015 trainer van GVVV.
John de Wolf wordt in 2016 de eerste ambassadeur ouderenwerkeloosheid. Hij moet 50-plussers aan een baan helpen. Sinds 2019 is hij assistent-trainer bij Feyenoord. (Foto: ANP)
1964: de geboortedag van Wouter Kurpershoek
Wouter Kurpershoek (Rotterdam, 1964) is een Nederlandse journalist voor het NOS-Journaal. Hij is werkzaam als correspondent in de Verenigde Staten. Kurpershoek begint bij de NOS als buitenlandverslaggever voor Radio 1. Op 1 februari 2005 volgt hij officieel, voor een periode van vijf jaar, Charles Groenhuijsen op als Amerika-correspondent. Tijdens de oorlog in Irak is hij enige tijd ondergebracht bij Britse troepen. Vanaf 2007 is hij presentator bij Eén Vandaag. Daarna is hij werkzaam bij Brandpunt. In 2018 stopt het actualiteitenprogramma. Hij start een eigen media-adviesbureau.
1967: de geboortedag van Leontine Borsato-Ruiters
Leontine Borsato-Ruiters (Naarden, 1967) is een voormalig Nederlands televisie-presentatrice en filmactrice. Leontine Ruiters is voor het eerst te zien in de Nederlandse speelfilm Amsterdamned. Ze breekt landelijk door als de ‘bordjes-omdraaister’ in het televisieprogramma Rad van Fortuin met Hans van der Togt. Leontine is tot 2020 getrouwd met de bekende Nederlandse zanger Marco Borsato. Tot november 2010 is zij te zien als Liz Duivendrecht in de serie Voetbalvrouwen. Tevens leent ze in 2010 haar stem aan de kat Kitty Galore in de Nederlandse versie van Cats & Dogs: De Wraak Van Kitty Galore. Vanaf 2012 presenteert Leontine samen met Johnny de Mol het programma Alles Is Liefde voor SBS. In 2013 en 2014 speelt ze een rol in Caps Club, een programma dat mede wordt gemaakt door kinderen met een verstandelijke beperking. Tevens speelt ze in 2014 samen met haar zoon Senna in de film Heksen Bestaan Niet. Nadat Marco en Leontine in 2020 zijn gescheiden wegens een affaire van Marco met een andere vrouw, daten de 2 in 2021 weer. Dat duurt echter niet lang, want in 2022 heet de nieuwe vriend van Leontine John Huiberts.
1960: de geboortedag van Kenneth Branagh
Kenneth Branagh (Belfast, Noord-Ierland, 1960) is een Noord-Ierse acteur en filmregisseur. Hij is vooral bekend om zijn filmbewerkingen van stukken van Shakespeare. Deze films zijn zo succesvol, dat hij ook wel eens ‘De nieuwe Olivier’ genoemd wordt. In 2001 wint Branagh een Emmy voor zijn hoofdrol als Reinhard Heydrich in de televisiefilm Conspiracy. In 2008 speelt hij met Tom Cruise in de film Valkyrie. Branagh regisseert in 2011 de film Thor en speelt de rol van Laurence Olivier in de film My Week With Marilyn. In 2012 is hij prominent aanwezig tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Kenneth Branagh is vanaf 2008 te zien in de serie Wallander als Kurt Wallander.