Historie van 4 juli
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 juli hebben plaatsgevonden.
1776: Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring
De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring wordt aangenomen door het Congres. De verklaring houdt de onafhankelijkheid van de Britse monarchie in. Sindsdien vieren de Amerikanen op 4 juli de belangrijkste nationale feestdag: Independence Day. Ons Plakkaat van Verlatinghe, de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden aan Spanje tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1581, dient als één van de voorbeelden voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.
1934: Jordaanoproer
In de Amsterdamse Jordaan vindt het Jordaanoproer plaats. Uit protest tegen bezuinigingsmaatregelen op de steun van minister-president Colijn vindt een bijeenkomst plaats in de Jordaan. Deze loopt uit op rellen. Hierbij vallen 5 doden en meer dan 50 gewonden. Het oproer duurt tot en met 9 juli 1934.
1997: de Pathfinder landt op Mars 
Na een vlucht van 7 maanden landt de Mars Pathfinder van de NASA op 4 juli 1997 op het oppervlak van de rode planeet Mars. Nadat de Pathfinder is geland, doet het metingen van de atmosfeer. Hierna laadt hij de accu van de Sojourner op. Dit is een voertuigje dat onderzoek doet op Mars. De belangrijkste taak van deze Sojourner is het maken van foto’s van de oppervlakte van Mars. Ook doet het wagentje onderzoek naar stenen en rotsen op het planeetoppervlak. (Foto: ANP)
2012: wetenschappers ontdekken het Higgsdeeltje
Wetenschappers van CERN, de Europese organisatie die onderzoek doet naar elementaire deeltjes, maken bekend dat het zogenaamde Godsdeeltje, het Higgsdeeltje, is ontdekt. Het higgsdeeltje geeft in een atoom massa aan andere deeltjes. Het bestaan van het deeltje wordt al decennia beweerd, maar pas vandaag bewezen. Zonder het Higgsdeeltje kan volgens wetenschappers de natuur niet begrepen worden.
Geboren op 4 juli:
1939: de geboortedag van Ria Bremer 
Ria Bremer wordt in 1939 in Rotterdam geboren als Maria Theresia Sitskoorn. In Rotterdam brengt zij haar jeugd door, waar haar vader aanvankelijk werkzaam is in de modebranche bij Bervoets. Later wordt hij filiaalchef bij de Bata en begint vervolgens een eigen modezaak in kousen, sjaals en handschoenen met meerdere filialen in Leeuwarden.
Nadat Ria de Middelbare Meisjes School heeft afgerond, is zij werkzaam in de journalistiek (Noord-Hollands Dagblad) als leerling-journaliste. Vanaf september 1959 is Ria verslaggeefster bij de Friese Koerier en de Volkskrant waar zij 3 jaar als omroepcorrespondente werkt. Gedurende die periode gaat Ria ook als freelancer bij de AVRO aan de slag. Ruim 17 jaar lang presenteert ze het jeugdprogramma Stuif Es In. In 1980 komt ze op het idee een medisch programma te maken: Vinger Aan De Pols. Na elke uitzending zit de spreekkamer van de huisarts steevast vol met mensen die ervan overtuigd zijn een ziekte te hebben die is behandeld in het programma. Dit verschijnsel is in de medische wereld de ziekte van Bremer gaan heten. Van 1996 tot 1998 presenteert Ria Bremer het programma Netwerk. Ze richt haar eigen bedrijf op, Medical Multi Media. Joop van den Ende en de AVRO zijn aandeelhouders van dit bedrijf. Sinds 2001 is ze teruggetrokken als directeur, maar is ze nog actief als adviseur. Ria Bremer is begin 2015 weer te zien op de buis met Vinger Aan De Pols. Ze kijkt terug met mensen uit afleveringen van soms wel 30 jaar geleden. Vanaf juni 2017 is Ria op tv te zien met het programma De Anatomische Les. Het gaat over wonderlijke medische verhalen uit de afgelopen eeuwen.
In 1993 ontvangt Ria de Van Walree Prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ook wordt zij in 1996 voor haar bewonderenswaardige diensten geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Aan Ria Bremer wordt in 2015 de Beeld en Geluid Oeuvre Award toegekend. Ze ontvangt de prijs vanwege haar jarenlange inzet voor televisie. Ria is gehuwd met Bob Bremer, die ze leert kennen tijdens de uitzending van Open Het Dorp. Het echtpaar Bremer heeft 3 zonen: Marco, Xander en Jorik. (Foto: ANP)
1940: de geboortedag van Tonny Eyk 
Tonny Eyk (Den Haag, 1940) is een Nederlandse componist, accordeonist, pianist, orkestleider, producent, schrijver en fanatieke fietser. Tonny is onder andere bekend van de herkenningstune van Studio Sport en composities voor Van Kooten en De Bie (als heer Eyk), maar hij krijgt ook bekendheid als leider van de big band The Skymasters. Eveneens is hij te zien in het kinderprogramma Klassewerk. Ook jureert hij bij de Mini-playbackshow. Hij schrijft ook liedjes voor Kinderen voor kinderen en de jeugdfilms en -series van Karst van der Meulen. In 2010 komt een culinaire reisgids uit van de hand van Tony Eyk. Hij is in 2011 te zien in de speciale uitzending van De Wereld Draait Door, die in het teken staat van het in 2011 overleden tv- en radio-icoon Willem Duys. (Foto: ANP)