Historie van 10 juli
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 juli hebben plaatsgevonden.
1584: moord op Willem van Oranje
Nadat Willem van Oranje in 1580 door koning Filips II vogelvrij is verklaard, besluit Balthasar Gerards hem te vermoorden. In 1584 dient de katholiek zich als protestant aan bij de Vader des Vaderlands. Gerards schiet Willem van Oranje met 2 schoten dood op de trap van het Prinsenhof in Delft. Als straf wordt Gerards gefolterd en op 13 juli 1584 geëxecuteerd.
1940: de Slag om Engeland 
De Slag om Engeland begint. De strijd vindt plaats tussen de Duitse Luftwaffe en de Britse RAF en duurt tot en met 30 oktober. Na de overgave van Frankrijk denkt Hitler dat Groot-Brittannië vrij snel de vrede zal willen tekenen met de nazi’s. Hij heeft het echter mis. Hitler besluit hierdoor een landing voor te bereiden om zo Engeland te kunnen annexeren. Meer dan 27.000 mensen vinden de dood. Duizenden vliegtuigen zijn bij de slag betrokken. De Britten hebben één groot voordeel: ze beschikken over de radar, waardoor ze weten waar en op welke hoogte de vijand zich bevindt. De Britten winnen de slag, waardoor Groot-Brittannië een factor van betekenis blijft in de oorlog tegen de Duitsers. (Foto: ANP)
1962: lancering van satelliet Telstar 1
De satelliet Telstar 1 wordt gelanceerd. Het is de eerste satelliet die is gefinancierd door het bedrijfsleven. Telstar kan 60 telefoongesprekken doorgeven of 1 zwart-wittelevisiekanaal. De Telstar 1 draait nog steeds baantjes om de aarde.
1985: The Rainbow Warrior zinkt
In Nieuw-Zeeland wordt het schip van Greenpeace, The Rainbow Warrior, door de Franse geheime dienst gezonken. De Fransen houden atoomproeven op het atol Moruroa in Frans-Polynesië. Het bevalt hen niet dat Greenpeace tegen de proeven gaat demonstreren. 2 bommen slaan een groot gat in de romp, waarna het schip snel zinkt. De Nederlandse fotograaf Fernando Pereira komt hierbij om het leven. Achteraf blijkt de toenmalige Franse president Mitterand zelf opdracht te hebben gegeven terwijl hij de aanslag in het openbaar altijd heeft veroordeeld. Slechts 2 mensen zijn verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag en beiden zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. Na 1 jaar mogen zij terug naar Frankrijk, waar zij als helden worden onthaald.
Geboren op 10 juli:
1929: de geboortedag van Harry Bannink 
Harry Bannink (Enschede, 1929) was een Nederlandse componist en pianist. Bannink begint aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in een orkest te spelen. In de jaren 60 begeleidt hij Wim Sonneveld. Harry Bannink voorziet veel van de teksten van Annie M.G. Schmidt van muziek, zoals Het Schaep Met De Vijf Pooten en Ja Zuster, Nee Zuster. Bannink maakt tevens musicals zoals Heerlijk Duurt Het Langst, die hij schrijft met Annie M.G. Schmidt. In de jaren 70 is hij de Hoofd Geitenbreier in de populaire kinderserie De Film Van Ome Willem. Harry Bannink heeft meer dan 3.000 composities op zijn naam staan. De laatste jaren van zijn leven schrijft Bannink nog liedjes voor Het Klokhuis en Sesamstraat. Hij overlijdt op 19 oktober 1999 in Duin en Bosch. (Foto: ANP)
1941: de geboortedag van Margreet Blanken 
Margreet Blanken (Zaandam, 1941) is bekend geworden als hoofdverpleegkundige Reini in Medisch Centrum West. Na een tijd van de tv te zijn verdwenen, is ze van 2005 tot en met 2008 te zien in de AVRO-serie Spoorloos Verdwenen. Ze is in 2014 te bewonderen in de SBS-serie Dokter Tinus. (Foto: ANP)
1948: de geboortedag van Rik Felderhof 
Rik Felderhof (Amsterdam, 1948) wil geneeskunde studeren. Maar als hij in 1969 in dienst treedt bij de NCRV, houdt hij zich alleen nog maar bezig met het maken van radio- en tv-programma’s. Aanvankelijk maakt hij kinderprogramma’s en is hij verslaggever bij het radioprogramma Plein Publiek. In 1975 is hij één van de makers van Rozengeur En Prikkeldraad. Het is een voorbode voor wat Rik in zijn latere programma’s zal tonen. Vooral de aandacht voor de personen in kwestie staan centraal. Ook is hij presentator van het programma Een Dagje Stappen, waarin hij en zijn collega’s bezoeken brengen aan onder andere de mensen die wonen in de Amerikaanse stad Holland in de staat Michigan.
In 1990 maakt Rik de overstap naar de televisie. Hij krijgt succes met het programma De Stoel, dat 12 jaar is te zien op de tv. Daarin interviewt hij onder andere Joseph Luns. In 1996 begint hij met het nog steeds bestaande Villa Felderhof. Het programma wordt opgenomen in een villa aan de Côte d’Azur. Hij interviewt er 2 gasten. Het is een gemêleerd gezelschap dat hij ontvangt: van majoor Boshard tot Herman Brood, van André Hazes tot Pim Fortuyn. Hij wint zelfs een Televizier-Ring voor deze zeer succesvolle show. Rik is overigens de laatste die prins Bernhard interviewt. In 2006 begint hij met een eigen tijdschrift, Felderhof genaamd. Het behandelt reizen en gaat over luxe. In februari 2010 komt het laatste nummer uit. Rik heeft het te druk met andere zaken. Andere programma’s van Rik Felderhof zijn: Bezoekuur, Felderhof ontmoet, Op Reis Met Felderhof, Felderhof Kilimanjaro en Felderhof Villa.
In 2002 wordt Rik Felderhof benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt uit een erfenis een opmerkelijk dagboek. Het is het relaas van de biseksuele monnik Peter Linders die zich Ravelli noemt. In 2012 sluiten Rik Felderhof en Eyeworks een deal om de roman, De Vliegenvanger, te verfilmen. In 2015 komt deel 2 van dit boek uit en ook een derde deel volgt. (Foto: ANP)