Historie van 31 juli
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 31 juli hebben plaatsgevonden.
1947: opening van het nieuwe DeLaMar Theater
Het nieuwe DeLaMar Theater in Amsterdam wordt geopend.
1968: de 1e uitzending van Dad’s Army
De BBC zendt de eerste aflevering van Dad’s Army (in het Nederlands Daar Komen De Schutters) uit. De komedieserie gaat over een groep bejaarde reservesoldaten uit een kustplaats in Engeland die zich klaarmaken voor een Duitse invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De pompeuze kapitein Mainwaring, de paniekerige korporaal Jones en de gierige Schotse soldaat Frazer zijn slechts een paar karakters uit de legendarische serie. Wekelijks is het lachen, gieren, brullen om het gestuntel van de Home Guard. De serie is zo’n success dat, tot op de dag van vandaag en vooral rond kerst, herhalingen worden uitgezonden. In Nederland zendt de Vara onder de naam Daar Komen De Schutters de capriolen van het gezelschap uit. Op 6 November 1977 zendt de BBC de laatste aflevering uit.
1971: 1e rit maanwagen op de maan
Voor het eerst rijdt een maanwagen rond op de maan. De maanbuggy, zoals het wagentje ook wordt genoemd, is ervoor om de astronauten grotere afstanden op de maan te laten afleggen. Er staan 3 van deze maanbuggy’s op de maan die tijdens de missies van Apollo 15, 16 en 17 naar de maan zijn gevlogen. De buggy’s van Apollo 15 en 16 leggen iets minder dan 30 kilometer op de maan af, terwijl die van Apollo 17 bijna 36 kilometer aflegt. De topsnelheid bedraagt aanvankelijk 13 kilometer per uur. De buggy van Apolo 17 weet een topsnelheid van 18 kilometer per uur te bereiken.
Geboren op 31 juli:
1930: de geboortedag van Oleg Popov
Oleg Popov (Moskou, Sovjet-Unie, 1930) was een beroemde Russische clown. Hij wordt geboren als de zoon van een klokkenmaker. Hij komt in 1949 van de Russische circusschool in Moskou af en begint zijn carrière in het Russische staatscircus. 6 jaar later treedt hij ook op in de westerse wereld. Hij is dan de eerste Russische clown die de Sovjet-Unie verlaat. Zijn act kenmerkt zich door een tragi-komische combinatie, waarbij de clown dom lijkt te zijn, maar niet is. Hij is naast clown ook jongleur en koorddanser. In 1982 wint hij de Gouden Clown van Monte Carlo.
Popov is in november 2016 op tournee in Rusland. Hij valt in slaap in een stoel in een hotel in Rostov aan de Don, om nooit meer wakker te worden. Oleg Popov, de beste en meest beroemde clown aller tijden, overlijdt op 2 november 2016 op 86-jarige leeftijd.
1933: de geboortedag van Cees Nooteboom
Cees Nooteboom wordt in 1933 geboren in Den Haag. Op school wordt hij vaak als lastpak weggestuurd. Hij heeft maar liefst op 4 verschillende middelbare scholen gezeten. Uiteindelijk maakt hij zijn opleiding af bij een avondopleiding. In 1951 gaat hij werken bij een bank in Hilversum. Vanaf 1953 gaat hij op reis door Europa, aangezien hij afgekeurd wordt voor militaire dienst. Tijdens deze reis schrijft hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip En De Anderen. In 1955 komt uiteindelijk zijn debuutroman uit, waarvoor hij de Anne Frank-prijs ontvangt. In 1956 volgt een dichtbundel en een journalistieke reportage voor Het Parool. Hij krijgt hiervoor een reisbeurs. Aan het eind van de jaren 50 gaat hij reisverhalen schrijven voor Elsevier. Hij stapt van dit genre niet meer af. Zijn bekendste boek is Rituelen, waar hij een prijs voor krijgt in 1981. Dit boek is uiteindelijk ook verfilmd in 1989.
Tegenwoordig is het Nederlandse publiek maar een relatief klein deel van de lezers van de boeken van Cees Nooteboom. Zijn werk is inmiddels over heel Europa bekend en ook in de Verenigde Staten kent men zijn boeken. In 1997 wordt hij benoemd tot erelid van de Modern Language Association. In 2005 verschijnt Het Geluid Van Zijn Naam: Reizen Door De Islamitsche Wereld, waaruit blijkt dat Cees Nooteboom het nog steeds fijn vindt om reisverhalen te schrijven. In 2004 ontvangt hij de P.C. Hooftprijs. Aan Cees Nooteboom wordt in 2009 de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend.
1944: de geboortedag van Geraldine Chaplin
Geraldine Chaplin (Santa Monica, California, VS, 1944) is een Amerikaanse actrice. Zij is dochter van Charlie Chaplin. Als ze 8 jaar oud is, begint haar carrière. Ze speelt een klein stukje mee in de film van haar vader genaamd Limelight. Zij krijgt les op een kostschool in Zwitserland. Ze wil graag balletdanseres worden, maar nadat deze droom vervliegt wil ze in haar vaders voetsporen treden. Ze gaat dus acteren. Ze speelt Tonya in de film Doctor Zhivago van David Lean. Vervolgens krijgt ze een relatie met de Spaanse director Carlos Saura en blijft vooral in zijn films spelen, maar liefst 9 maal. Haar carrière duurt nog steeds voort.