Historie van 3 mei
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 mei hebben plaatsgevonden.
1960: eerste bezoekers in het Anne Frank Huis 
Het Anne Frank Huis opent voor het eerst de deuren. In het Achterhuis hebben onder meer Anne en haar familie ondergedoken gezeten. Het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers. (Foto: ANP)
1979: Margaret Thatcher wordt premier 
Het Verenigd Koninkrijk verkiest Margaret Thatcher tot premier. Zij is daarmee de eerste vrouwelijke premier van dat land. (Foto: ANP)
1986: België wint het Eurovisie Songfestival 
België wint voor de allereerste keer het Eurovisie Songfestival. Met het liedje J’aime La Vie behaalt Sandra Kim de eerste plaats. Haar optreden is omstreden, omdat ze zegt 15 jaar oud te zijn, terwijl ze in werkelijkheid pas 13 jaar oud is. Na het songfestival komt uit dat Sandra Kim heeft gelogen over haar leeftijd, maar de uitslag wordt niet gewijzigd. Ze is hiermee de jongste deelneemster aan het Eurovisie Songfestival ooit. (Foto: ANP)
1998: Wim Duisenberg voorzitter Europese Centrale Bank 
De Nederlander Wim Duisenberg wordt de eerste voorzitter van de Europese Centrale Bank. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)
Geboren op 3 mei:
1958: de geboortedag van Hansje Bunschoten 
Hansje Bunschoten is geboren in Hilversum op 3 mei 1958. Aan het begin van de jaren 70 is zij één van de beste vrouwelijke zwemmers op de vrije slag. In 1972 neemt de zwemster zelfs deel aan de Olympische Spelen van München. Haar beste prestaties in de Beierse hoofdstad zijn 2 5e plaatsen, beide behaalt ze op de estafettes. In eigen land behaalt Bunschoten aan het begin van de jaren 70 maar liefst 9 titels. In de jaren 80 presenteert ze samen met Kees Jansma het KRO-programma Sport op Vrijdag. Ze verzorgt in de jaren 90 het commentaar bij zwemwedstrijden voor Studio Sport. Ook presenteert ze korte tijd het programma Dolce Vita. Daarnaast is Hansje Bunschoten betrokken geweest bij het programma De Liefde. Hansje Bunschoten doet aan polyamorie. Ze is getrouwd met haar man Joop en heeft daarnaast een relatie met de fluitist Thijs van Leer.
In 2006 wordt bij Hansje Bunschoten borstkanker geconstateerd. In 2015 openbaart de ziekte bij haar opnieuw. Hansje Bunschoten overlijdt op 1 oktober 2017 in Almere. Ze is 59 jaar geworden. (Foto: ANP)
1903: de geboortedag van Bing Crosby 
Bing Crosby is geboren op 3 mei 1903 in Tacoma, Washington, VS. Zijn bekendste lied is het door Irving Berling gecomponeerde White Christmas. Crosby’s stem is het vaakst op een elektronische geluidsdrager opgenomen. Daardoor is hij waarschijnlijk één van de populairste figuren uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Het nummer White Christmas geldt als de best verkochte plaat aller tijden. Bing Crosby is tot aan zijn dood in 1977 actief in de showbusiness. (Foto: ANP)
1933: de geboortedag van James Brown 
James Brown (Barnwell, South Carolina, VS, 1933) begint in eerste instantie een carrière in de bokssport. Later kiest hij voor de muziek. Hij is één van de belangrijkste muzikanten van de 20e eeuw en heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van gospel en rhythm-and-blues in soul en funk. Zijn bijnamen zijn de Godfather of Soul en The Hardest Working Man In Showbusiness. Beroemde nummers van James Brown zijn onder meer Sex Machine, Pappa’s Got A Brand New Bag en This Is A Man’s World. James Brown overlijdt op tweede kerstdag 2006 en wordt herdacht met een zeer swingende ceremonie. (Foto: ANP)
1962: De geboortedag van Paul Rem 
Paul Rem (Wormerveer,1962) is een Nederlands kunsthistoricus, senior conservator van museum Paleis Het Loo en presentator van televisieprogramma’s. Hij studeert Kunstgeschiedenis en Klassieke Archeologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en studeert af op de verbouwing van Paleis Soestdijk in de jaren 1815-1821. Van 1987 tot 1991 is hij aan dezelfde universiteit verbonden als assistent in opleiding. Hij promoveert in 1998.
Sinds 1993 is hij conservator van Paleis Het Loo. Hij heeft verschillende wetenschappelijke en populairwetenschappelijke werken op zijn naam staan. Ook is voice over en verteller in tv-producties met historische en kunsthistorische inslag. Tevens treedt hij op als deskundige in diverse tv-programma’s. Hij is bestuurslid van diverse musea, internationaal erkend expert Oude meubelen en lid van het TEFAF vetting committee.
Voor Omroep MAX is Paul columnist van MAX Vandaag. Sinds 2023 presenteert hij voor MAX Vandaag Nederlandse Bouwkunst door de Ogen van Paul Rem. Die afleveringen zijn vervolgens ook bij Omroep MAX op televisie te zien geweest. Regelmatig schuift hij aan als tafelgast bij Tijd voor MAX. Paul is getrouwd en heeft 2 dochters. (Foto: © MAX/Sam Morsink)