Historie van 10 mei
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 mei hebben plaatsgevonden.
1932: Het Wilhelmus als Nederlands volkslied 
Het Wilhelmus wordt officieel het Nederlandse volkslied. Voor 1932 is het Wien Neerlands Bloed het nationale volkslied. Het Wilhelmus bestaat uit 15 coupletten die samen een acrostichon vormen. Een acrostichon is een gedicht waarin één of meerdere namen verticaal verschijnen. In Het Wilhelmus is in de oude spelling de naam Willem van Nassov te herkennen. Het Wilhelmus is het oudste volkslied ter wereld en de muziek is van oorsprong Frans. Het volkslied is een geuzenlied: een verzetslied van de Geuzen tegen de Spanjaarden. Het is rond 1570 geschreven aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Wie de tekst heeft geschreven, is nooit helemaal opgehelderd. Een mogelijke auteur is Filips van Marnix van Sint-Aldegonde. Op 10 mei 2016 maken Nederlandse en Vlaamse onderzoekers bekend dat de schrijver van Het Wilhelmus vermoedelijk Petrus Datheen heet. Hij is een 16de eeuwse dichter. Met een computer hebben de wetenschappers de schrijfstijl van het volkslied vergeleken met die van Datheen. Het ultieme bewijs valt echter moeilijk te leveren. (Foto: ANP)
1933: boekverbranding in Duitsland
De boekverbranding vindt plaats in Duitsland. Boeken van Joodse en linkse schrijvers worden door nazi’s op de brandstapel gegooid. Ook de Bijbel is voor hen niet heilig en is hetzelfde lot beschoren als duizenden andere boeken.
1940: Groot-Brittannië kiest Churchill als premier 
Winston Churchill wordt premier van Groot-Brittannië. Hij volgt Neville Chamberlain op, die in 1938 met Hitler het Verdrag van München ondertekent. Daarin wordt bekrachtigd dat Sudetenland in Tsjecho-Slowakije vanaf dat moment onder Duits bewind valt. Tevens zou het verdrag, volgens Chamberlain, “vrede voor onze tijd” garanderen. Het tegenovergestelde blijkt waar als in september 1939 Duitsland Polen binnenvalt. Chamberlain doet er alles aan om een oorlog te voorkomen. Als Duitsland in het voorjaar van 1940 Noorwegen aanvalt en de tegenacties van de geallieerden slecht verlopen, biedt Chamberlain op 10 mei 1940 zijn ontslag aan. Churchill blijkt een krachtig leider en hij loodst het Verenigd Koninkrijk door de oorlog. Churchill belooft het Britse volk en de wereld dat Groot-Brittannië nooit zal capituleren. Dat is ook nooit gebeurd. (Foto: ANP)
1940: operatie Fall Gelb
De Lage Landen, Nederland, België en Luxemburg, worden aangevallen door Nazi-Duitsland. De operatie heet Fall Gelb.
1941: Rudolf Hess landt in Groot-Brittannië 
De tweede man van Het Derde Rijk, Rudolf Hess, landt per parachute in Groot-Brittannië. Hij wil vrede tussen de 2 landen bewerkstelligen. De Britten sluiten hem echter op en Hitler veroordeelt zijn tweede man ter dood. (Foto: ANP)
1994: beëdiging van Mandela als president van Zuid-Afrika 
Nelson Mandela wordt als 1e zwarte president van Zuid-Afrika beëdigd. Het ANC behaalt tijdens de verkiezingen in mei 1994 een overtuigende meerderheid en dus wordt Mandela gekozen tot president van Zuid-Afrika voor een periode van 5 jaar. Hij blijft president tot 1997, wanneer hij Thabo Mbeki benoemt tot zijn opvolger. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)
Geboren op 10 mei:
1899: de geboortedag van Fred Astaire 
Fred Astaire (Omaha, Nebraska, VS, 1899 – Los Angeles, VS, 1987) wordt vaak in 1 adem genoemd met zijn danspartner Ginger Rogers. Het verhaal gaat dat Fred Astaire in eerste instantie werd afgewezen voor een filmrol met “Kan niet zingen. Kan niet acteren. Wordt een beetje kaal. Kan een beetje dansen”. Veel fans zijn het daar niet mee eens. (Foto: ANP)
1960: de geboortedag van Bono 
Zanger Paul David Hewson is veel beter bekend onder zijn artiestennaam Bono. Hij is de zanger van de Ierse rockgroep U2. Zijn bijnaam is een verbastering van het Latijnse Bona Vox wat zoiets betekent als ‘goede stem’. In eerste instantie begint de zanger bij U2 als gitarist, maar dit gaat hem minder goed af. Vandaar dat hij zich wendt tot zijn stem.
U2 maakt een aantal legendarische platen, waaronder Boy, War, Under a Blood Red sky, The Unforgettable Fire, The Joshua tree en Rattle and Hum. Singles van deze platen zijn stuk voor stuk evergreens geworden, zoals I Will Follow, New Year’s Day, Sunday, Bloody Sunday en In the Name of Love. Het succes van de albums en singles leveren de band een cultstatus op.
Bono is sinds 1999 betrokken bij campagnes voor de vermindering van de schuldenlast van de Derde Wereld en verbetering van het lot van Afrika. Hij legt tijdens zijn missie het accent op de aids-crisis in Afrika en spreekt hiervoor met president Bush van de Verenigde Staten. Bono lanceert in 2006 Product Red, een financieel middel om AIDS te bestrijden. Tevens geven hij en zijn vrouw sinds april 2005 het Fair Wear-kledinglabel Edun uit, dat is opgezet naar de principes van de Fair Trade-handel. In 2009 is Bono te zien in de film Bruno van acteur en komiek Sacha Baron Cohen, die eerder Borat in de gelijknamige film speelt. Hij zingt in de film een lied met onder andere Elton John, Sting en Snoop Dogg.
Bono valt in november 2014 van zijn fiets. Hij heeft veel schade aan zijn elleboog, arm en hand. Hij ondergaat een operatie van 5 uur en op dat moment is niet duidelijk of hij ooit nog gitaar kan spelen. Bono is getrouwd met Alison Stewart. Het paar heeft 4 kinderen. (Foto: ANP)
1965: de geboortedag van Linda Evangelista 
Linda Evangelista (Ontario, Canada, 1965) zet zich na haar carrière als topmodel in voor borstkankeronderzoek. Haar doorbraak op de catwalk komt wanneer ze in 1988 gezien wordt door een modellenbureau tijdens een wedstrijd. Ze wint de wedstrijd niet, maar krijgt een contract in New York. Vanaf dat moment kan ze zich verder ontwikkelen in Parijs. (Foto: ANP)
1969: de geboortedag van Dennis Bergkamp 
Dennis Bergkamp (Amsterdam, 1969) wordt gezien als één van de beste voetballers die Nederland ooit heeft gekend. Zijn balbehandeling is wonderschoon en zijn spelinzicht van de hoogste klasse. Hij maakt schitterende doelpunten. Dennis speelt voor Ajax, Internazionale en Arsenal. Ook is hij jarenlang een vaste waarde voor het Nederlands Elftal. Zijn bijnamen luiden The Iceman, DB10, The Non-flying Dutchman en God. Met de laatste bijnaam is hij nooit blij geweest, aangezien Dennis gelovig is. Bij Arsenal worden zelfs shirts verkocht met zijn nummer 10 en God op de rug. Na zijn carrière wordt Dennis trainer van de jeugd van Ajax. Vanaf 2011 is hij assistent-trainer van Frank de Boer.
Na het vertrek van Peter Bosz als trainer wordt Dennis individueel trainer bij Ajax 1 onder leiding van Marcel Keizer. In december 2017 worden Keizer en Bergkamp op non-actief gesteld vanwege wisselvallige prestaties. Tevens heeft Bergkamp kritiek op het gevoerde technische beleid. In april 2019 wordt bekend dat Bergkamp is toegevoegd aan de trainersstaf van het eerste elftal van Almere City FC, waar hij zich met name bezig houdt met het begeleiden van spitsen. Dennis wordt in 2021 door de Premier League opgenomen in de Hall of Fame. De oud-sterspeler van Arsenal is de eerste Nederlander die de eer te beurt valt. (Foto: ANP)