Historie van 11 mei
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 mei hebben plaatsgevonden.
1000: IJsheiligen
De IJsheiligen duiken voor het eerst op in de geschiedenis. De eerste dag is op 11 mei. De dagen staan achtereenvolgens in het teken van St. Mamertus, St. Pancratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Volgens de weerkundigen zijn de dagen van 11 mei tot 15 mei de laatste dagen waarop nog nachtvorst zou kunnen optreden. De naam IJsheiligen is afgeleid aan het gevaar voor het gewas van het koude voorjaarsweer.
1867: onafhankelijkheid van Luxemburg 
Tijdens het 4 dagen durende congres van Londen wordt Luxemburg onafhankelijk. Het Groothertogdom scheidt zich af van Nederland. (Foto: Shutterstock)
1927: oprichting van de Academy
In Los Angeles wordt de International Academy of Motion Picture Arts and Sciences, kortweg de Academy, opgericht. Het belangrijkste evenement is de jaarlijkse uitreiking van The Academy Awards, oftewel de Oscars.
1997: schaakcomputer Deep Blue wint van grootmeester Garri Kasparov
Op 11 mei 1997 wint de schaakcomputer Deel Blue van schaakgrootmeester Garri Kasparov. Destijds geldt dit als bewijs dat de computer het menselijk intellect inhaalt. Later wordt nog weleens gezegd dat Kasparov gewoon erg slecht schaakte voor zijn doen en daarom verloor. Luister ook het fragment uit VillavdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)
Geboren op 11 mei:
1926: de geboortedag van Teddy Scholten 
Dorothea Margaretha (Teddy) Scholten-van Zwieteren (Rijswijk, 1926) wint in 1959 het Eurovisie Songfestival in Cannes met het liedje ‘n Beetje. In 1965 en 1966 presenteert ze het Nationaal Songfestival. In de jaren 50 en 60 maakt Scholten samen met haar man Henk Scholten enkele televisieprogramma’s voor de KRO, zoals de Snip & Snap-Revue, het muziekprogramma Zaterdagavondakkoorden en Kiekeboe, een programma met een verborgen camera. Op 8 april 2010 overlijdt Teddy Scholtens in haar woonplaats Rijswijk. MAX Magazine publiceert in 2008 één van de laatste interviews met Teddy Scholten. Ze overlijdt op 8 april 2010. Ze is 83 jaar geworden. (Foto: ANP)
1940: de geboortedag van Frans Molenaar 
Frans Molenaar (Amsterdam, 1940 – 2015) was een Nederlandse modeontwerper. Hij volgt een modeopleiding in Amsterdam, maar vertrekt dan naar Parijs om daar stage te lopen. Hij komt terecht bij diverse grote modehuizen als Laroch en Ricci. In 1967 keert hij terug naar Nederland om zich te vestigen als een zelfstandig haute couture-ontwerper. Ook begint hij met het ontwerpen van confectiekleding voor mannen en 2 jaar later volgt ook een confectielijn voor dames. In 1970 krijgt hij landelijke naamsbekendheid met het ontwerper van de werkkleding voor het personeel van de Reinigingsdienst in Den Haag. Hij maakt vooral eigentijdse, functionele kleding, die op basis van simpele vormen is vormgegeven. In december 2014 valt Frans Molenaar van de trap. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis. In januari 2015 verslechtert zijn toestand. Frans Molenaar overlijdt op 9 januari 2015. (Foto: ANP)
1956: de geboortedag van Paul Rosenmöller 
Paul Rosenmöller wordt in 1956 geboren in Den Helder. Na zijn middelbare schoolperiode gaat hij sociologie studeren. Hij sluit zich aan bij een aantal radicaal linkse, maoïstische groeperingen. Na 4 jaar stopt hij met zijn studie en gaat hij werken. Hij komt terecht in de haven van Rotterdam, om vanaf onderaf de arbeidersrevolutie te ondersteunen. In 1985 gaat hij aan het werk bij de FNV in Rotterdam. Dit levert hem nationale bekendheid op. Dit leidt uiteindelijk tot het toetreden tot de Tweede Kamer in 1989. Hij is daar lid van GroenLinks, dat eerder dat jaar is opgericht vanwege de fusie van 4 kleine linkse partijen. Hij is de enige onafhankelijke kandidaat van de partij; hij heeft geen achtergrond bij 1 van de 4 fusiepartijen. Hij wordt uiteindelijk partijleider, maar de verandering van het politieke klimaat en bedreigingen aan zijn zijde doen hem besluiten om te stoppen met de politiek.
In 2003 begint hij bij de IKON een eigen programma. Dit blijkt hem goed af te gaan en in 2004 presenteert hij het programma Paul Rosenmöller En… In dit programma voert hij gesprekken met diverse bekende Nederlanders. Vervolgens presenteert hij Spraakmakende Zaken dat in 2007 weer terug op de televisie is.
Rosenmöller komt in opspraak nadat hij in 2003 voorzitter is geworden van de Commissie Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheden. Volgens een aantal van die vrouwen snoert hij ze geregeld de mond en komt hij alleen opdagen als prinses Maxima, die lid is van dezelfde commissie, ook aanwezig is. Daarnaast wordt hem verweten dat hij een salaris verdient met dit werk van 70.000 euro voor 1 dag werk per week. Hij besluit 25.000 euro terug te storten. Als bestrijder van de graaicultuur zou hij meer verdienen dan de zogenaamde Balkenendenorm.
In 2010 maakt Rosenmöller een programma voor de IKON, Paul Rosenmöller En Het Hart Van Afrika getiteld. In het programma behandelt hij onderwerpen over de plaatselijke bevolking, politiek en religie. Paul Rosenmöller En De Arabische Revolutie heet het programma dat hij vanaf mei 2012 presenteert. Hij bezoekt Arabische landen waar volksopstanden hebben geleid tot het omverwerpen van regimes of waar hevige strijd tegen het heersende regime gaande is. Tevens presenteert hij het programma Spraakmakende Zaken. In 2015 wordt bekend dat Paul Rosenmöller voorzitter wordt van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten die toezicht houdt op het gedrag van financiële instellingen.
Sinds 2013 is hij tevens voorzitter van de VO-raad, een Nederlandse belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs. Vanaf juni 2019 is hij fractievoorzitter van de Eerste Kamer voor GroenLinks. In 2021 treedt hij toe tot het bestuur van Pensioenfonds ABP. Hij legt deze functie op 1 maart 2025 neer. (Foto: ANP)