Historie van 18 oktober
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 oktober hebben plaatsgevonden.
1685: herroeping van het edict van Nantes
Koning Lodewijk XIV van Frankrijk herroept het edict van Nantes. Het edict zorgt voor godsdienstvrijheid van de hugenoten, de naam voor voornamelijk Franse protestanten. Ze vluchten vooral naar Nederland, waardoor menig Nederlander een Franse achternaam heeft. Ook de Jordaan in Amsterdam dankt aan de komst van de hugenoten haar naam: het komt van het Franse jardin, wat ’tuin’ betekent.
1867: Amerika koopt Alaska
Alaska verandert van eigenaar. Amerika koopt dit hele gebied van Rusland.
1922: oprichting van de BBC
In Engeland wordt de BBC opgericht. Deze nationale omroep van de Britten is in al die jaren uitgegroeid tot een internationaal gerespecteerd instituut. De Britten noemen de BBC liefkozend Auntie, oftewel Tantetje.
1943: moord op A.M. de Jong
De schrijver A.M. de Jong wordt vermoord door Nederlandse SS’ers. Het gaat om een zogeheten Silbertanne moord. Deze codenaam slaat op moordaanslagen op Nederlanders die als Oranjegezind of anti-Duits bekend staan. Er komt geen proces aan te pas; mensen worden gewoon langs de weg of in hun eigen huis geëxecuteerd. Vaak gaat het hierbij om vergeldingsacties.
1961: première van West Side Story
De film West Side Story gaat in New York in première. De muziek is geschreven door Leonard Bernstein. De film is een moderne versie van Romeo en Julia en gaat over de strijd van twee jeugdbendes in New York, de Jets en de Sharks. Hoofdfiguur Tony hoort bij de Jets, zijn geliefde Maria bij de Sharks. West Side Story wint maar liefst tien Oscars. Ook levert de muziek verschillende hits op, zoals Maria en America. De film gaat in 1962 in Nederland in première.
1977: zelfdoding van RAF-leden
Drie leden van de Duitse Rote Armee Fraktion, berucht om hun terroristische acties, plegen zelfmoord. De discussie over de ware toedracht barst onmiddellijk los: men vraagt zich af of het wel om zelfmoorden gaat. Motief voor de zelfmoorden zou zijn de berijding zijn van het door de PLO gekaapte Lufthansa vliegtuig in Mogadishu op 17 oktober. Eén van de eisen van de kapers was het vrijlaten van de in de gevangenis zittende leden van de RAF.
1989: Egon Krenz wordt president van de DDR
Egon Krenz vervangt Erich Honecker als president van de DDR. Krenz wordt hiermee leider van Oost-Duitsland, dat eigenlijk bijna niet meer bestaat. Hij blijft president tot de val van de muur. Daarna wordt hij veroordeeld tot gevangenisstraf. Hij zou grenswachten hebben geïnstrueerd om gericht te schieten bij vluchtpogingen.
Geboren op 18 oktober:
1926: de geboortedag van Chuck Berry
Chuck Berry (St. Louis, Missouri, VS, 1926) was een Amerikaanse gitarist, componist en rock & roll-artiest. Zijn hit Maybellene is één van de eerste rock & roll nummers aller tijden. Van Elvis tot The Beatles hebben nummers van Chuck Berry opgenomen en live gespeeld. Chuck Berry is de bedenker van de zogenaamde Duckwalk, een soort loopje dat hij doet terwijl hij gitaar speelt. Chuck Berry overlijdt op 18 maart 2017.
1947: de geboortedag van Job Cohen
Marius Job Cohen wordt in 1947 geboren in Haarlem. Hij is zoon van historici Dolf Cohen en Hetty Coster. Zijn ouders zijn vrijzinnig-joods. Tijdens de oorlog duiken ze apart van elkaar onder en zien elkaar pas terug na het einde van de oorlog. Cohen groeit op in Heemstede en Oegstgeest en zit van 1960 tot 1966 op het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Cohen studeert Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveert in 1981 aan de Universiteit van Leiden.
Op 1 september 1967 wordt Cohen lid van de Partij van de Arbeid en vervult tal van bestuursfuncties. Hij wordt in 1993 staatssecretaris van Onderwijs in het Kabinet-Lubbers III. Cohen wordt daarna lid van de Eerste Kamer. Op 3 augustus 1998 zegt Cohen zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer op, omdat hij staatssecretaris van Justitie wordt in het Kabinet-Kok II. Hij houdt zich vooral bezig met vreemdelingenzaken. De nieuwe Vreemdelingenwet moet ervoor zorgen dat alleen ‘echte’ asielzoekers toelating krijgen tot Nederland.
Eind 2000 wordt bekend dat Job Cohen Schelto Patijn opvolgt als burgemeester van de gemeente Amsterdam. Op 15 januari 2001 wordt hij benoemd als burgemeester van Amsterdam. Een belangrijke feestelijke gebeurtenis is het burgerlijk huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Dit huwelijk sluit hij op 2 februari 2002 in de Beurs van Berlage. Een dieptepunt is de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004. Cohen spreekt tijdens een herdenkingsmanifestatie op de Dam, hoewel Van Gogh tijdens zijn leven vaak felle kritiek uit op Cohen. In 2006 wordt Cohen genomineerd voor de World Mayor Award 2006. Totaal zijn 50 burgemeesters van alle vijf de continenten genomineerd. Hij eindigt als tweede.
In maart 2010 wordt bekend dat Job Cohen Wouter Bos opvolgt als partijleider van de PvdA. Hij legt per direct zijn burgemeesterschap neer. Job Cohen wordt opgevolgd door Eberhard van der Laan. Als leider van de PvdA en oppositieleider krijgt hij nogal wat kritiek te verduren. Men verwijt hem gebrek aan leiderschap. De partij daalt snel in de peilingen. Aan het begin als partijleider heeft de partij 30 zetels. Als Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman in februari 2012 een interview geven aan Trouw, komt het beeld naar voren dat de PvdA een soort SP-light is. Na het interview daalt de partij naar veertien zetels. Op 20 februari 2012 trekt Job Cohen zijn conclusies en hij stapt op als partijleider van de PvdA. Tevens vertrekt hij uit de Tweede Kamer. Daarna vervult hij diverse functies. Zo is Job Cohen vanaf juli 2013 voorzitter van Cedris, de brancheorganisatie van sociale werkvoorzieningsbedrijven. Vanaf 1 mei 2014 is hij voorzitter van de Stichting Vuchteling-Student, UAF. Hij bekleedt deze functie tot en met 31 augustus 2021.
1953: de geboortedag van Loes Luca
Loes Luca (Rotterdam, 1953) is een Nederlandse actrice en komiek. Ze is bekend van Nénette et les Zézettes, Het Klokhuis en Ja Zuster, Nee Zuster. Op de avond voor het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima, 1 februari 2002, presenteert ze een speciale avond voor het paar in de ArenA Amsterdam. Loes is onder meer te zien in ’t Schaep Met De Vijf Pooten. In 2009 en 2011 is ze te zien in het theaterstuk De Ingebeelde Ziekte van de Franse schrijver Molière. Tevens is ze te bewonderen in Augustus: Oklahoma. In het vervolg op ’t Spaanse Schaep, ’t Schaep In Mokum, is Loes Luca te zien in 2013. In oktober 2014 wordt bekend dat Loes Luca te zien zal zijn in de tv-serie Goedenavond, Dames en heren van Omroep MAX. Het gaat over de zoektocht naar een omroepster in de begintijd van de televisie. In 2021 is zij bij Omroep MAX te zien in de dramaserie Maud en Babs.
1955: de geboortedag van Rita Verdonk
Rita Verdonk (Utrecht, 1955) was minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie in het Kabinet-Balkenende III. Op dinsdag 29 juni 2006 overleeft Rita Verdonk een motie van afkeuring, maar uiteindelijk leidt deze motie tot de val van het kabinet. Wanneer de motie wordt afgewezen, besluit D66 zich terug te trekken uit de coalitie. Na de verkiezingen van november 2006 maakt ze deel uit van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Op 14 september 2007 wordt Verdonk uit de fractie gezet na een reeks aanvaringen met fractieleider Rutte. Ze zet haar kamerwerkzaamheden voort als eenmansfractie. Uit deze eenmansfractie ontstaat de nieuwe beweging van Rita Verdonk, genaamd Trots op Nederland (TON). Een van Rita’s bijnamen is IJzeren Rita. Bij de verkiezingen van 2010 haalt TON geen zetels waardoor Rita Verdonk uit de Kamer verdwijnt.
1956: de geboortedag van Martina Navratilova
Martina Navratilova (Revnice, Tsjechoslowakije, 1956) is een Amerikaanse proftennisser van Tsjechoslowaakse afkomst. Ze wint 59 Grand Slam-titels, waarvan 18 in het enkelspel, 31 in het vrouwen dubbelspel en 10 in het gemengd dubbel. In totaal is zij 331 weken nummer 1 van de wereld geweest.
1956: de geboortedag van Tom Egbers 
Tom Egbers (Almelo, 1956) is een Nederlandse journalist en sportpresentator. Tom Egbers studeert aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en wordt in 1984 aangenomen bij Studio Sport als presentator. Tevens is hij presentator van het programma Andere Tijden Sport. In de zomer van 2019 krijgt Tom Egbers tijdens zijn vakantie een hartaanval. Hij herstelt en gaat 2.5 maand later weer aan het werk. Studio Voetbal laat hij in het vervolg over aan zijn vervanger tijdens zijn afwezigheid, namelijk aan Sjoerd van Ramshorst.
In 2023 wordt bekend dat Egbers in het verleden een affaire heeft gehad met een stagiaire. Zij biecht de relatie op aan de echtgenote van Egberts. Daarna escaleert de situatie. Op de redactie zien medewerkers van NOS Sport hoe Egbers haar begint te pesten en te intimideren. In het bijzijn van meerdere collega’s noemt hij haar ‘de as van het kwaad’, ‘het vergif’ en ‘serpent’. Egbers maakt vervolgens bekend dat hij voorlopig niet meer op televisie te zien zal zijn. Nadat Egbers in 2024 een kort geding heef aangespannen tegen de NOS, komen beide partijen tot een schikking. Er wordt besloten dat hij weer programma’s voor de NOS gaat maken. (Foto: ANP)
1960: de geboortedag van Jean-Claude van Damme 
Jean-Claude van Damme (Sint-Agatha-Berchem, België, 1960) is een Belgische acteur in actiefilms. Hij is het meest bekend geworden van zijn vechtfilms. Zijn Belgische afkomst bezorgt hem de bijnaam ‘Muscles from Brussels’. Van Damme wint een aantal Europese karatekampioenschappen. (Foto: ANP)