Historie van 4 april
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 4 april hebben plaatsgevonden.
1912: onafhankelijkheidsverklaring van Tibet en Mongolië
Tibet verklaart zich onafhankelijk van China. Tibet is zeer hooggelegen; het zuiden ligt in de Himalaya, de rest in de Tibetaanse hoogvlakte. Traditioneel wordt het opgedeeld in de regio’s Kham, Amdo, Ü, Ngari en Tsang. Naast Tibet verklaart ook Mongolië zich in 1912 middels het Verdrag van Urga onafhankelijk.
1949: oprichting van de NAVO
10 Europese landen, plus de Verenigde Staten en Canada, richten de NAVO op. Dit doen zij ter ondersteuning van het Noord-Atlantische Verdrag. Dit is een militair verdrag dat wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen regelt, aanvankelijk vooral als tegenkracht tegen de landen in het Oostblok. De Europese landen waar het om gaat, zijn België, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. (Foto: Shutterstock).
1968: moord op Martin Luther King
In Memphis wordt Martin Luther King door James Earl Ray vermoord. King is beroemd geworden in de jaren 50 en 60 dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. In 1963 houdt hij zijn legendarische toespraak I have a dream en een jaar later krijgt hij de Nobelprijs voor de Vrede. Op zijn 39ste wordt hij doodgeschoten als hij op het balkon van het Lorraine hotel in Memphis staat. James Earl Ray is een crimineel en een racist. Hij bekent de moord te hebben gepleegd en wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 99 jaar. Later trekt hij zijn bekentenis in en zegt slachtoffer te zijn van een complot. Hij krijgt steun uit een onverwachte hoek, namelijk van de familie King zelf, die ervan overtuigd is dat de FBI in het complot zit. James Earl Ray overlijdt in 1997 in de gevangenis. (Foto: ANP).
1988: Nederland 3 start
Het derde Nederlandse tv-net wordt in gebruik genomen. Het net krijgt als titel Nederland 3 en is één van de zenders van de publieke omroep.
1988: Han Berger haalt compleet elftal van het veld na overtreding
Op 4 april 1988 haalt de toenmalige trainer van FC Utrecht, Han Berger, zijn team van het veld na een zware overtreding. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)
Geboren op 4 april:
1957: de geboortedag van Michiel van Kempen
In 1957 wordt in Oirschot Michaël Henricus Gertrudis van Kempen geboren. Later wordt hij bekend als de Nederlandse schrijver, letterkundige en surinamist Michiel van Kempen. Van zijn hand verschijnen romans, verhalen, essays, reisverslagen en scenario’s. Van Kempen is als bijzonder hoogleraar West-Indische letteren verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Michiel van Kempen studeert Nederlandse taal- en letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveert op 5 juni 2002 aan de Universiteit van Amsterdam op het 5-delige Een geschiedenis van de Surinaamse Literatuur. Hiervan verschijnt in 2003 de 2-delige handelseditie. Het boek schetst in 1400 pagina’s de geschiedenis van de orale en geschreven literatuur van Suriname.
Bij verschillende tijdschriften is Van Kempen redacteur. Dit geldt onder meer voor Uit de Kunst, Tegenspraak en het tijdschrift voor surinamistiek Oso. Artikelen van zijn hand verschijnen in De Gids, de Volkskrant, De Groene Amsterdammer, Bzzlletin en NRC Handelsblad. Tevens is hij mederedacteur van 2 bundels wetenschappelijke opstellen: Tussenfiguren uit 1988 en Wandelaar onder de Palmen uit 2004.
Voor zijn verdiensten voor de Surinaamse letteren ontvangt hij in 1987 de Rahmãn Khãn-prijs en in 2004 wordt hem in het Vlaams Parlement de ANV-Visser Neerlandia-prijs uitgereikt. In 2005 wordt hij benoemd tot Officier in de Ere-Orde van de Gele Ster. In 2007 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
1933: de geboortedag van Frits Bolkestein
Frits Bolkestein (Amsterdam, 1933) is een Nederlands politicus. Hij is staatssecretaris van Economische Zaken en korte tijd minister van Defensie. De meeste bekendheid verwerft hij als fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Van 1999 tot 2004 is Bolkestein Europees Commissaris voor Interne markt en Belastingen. Tot en met 2011 is hij verbonden aan de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. In 2013 verschijnen zijn memoires in het blad Elsevier. (Foto: ANP).
1956: de geboortedag van Vincent van Warmerdam
Vincent van Warmerdam (Haarlem, 1956) is componist, producer, muzikant en theatermaker. Hij speelt in verschillende bands als The Moondogs met Kees Prins, maar breekt niet door als popmuzikant. Wél is hij succesvol als componist voor films, theatervoorstellingen en televisieseries. Vincent schrijft veel muziek voor zijn broer Alex van Warmerdam, die verschillende films regisseert en met het theatergezelschap Orkater voorstellingen maakt.
1961: de geboortedag van René van der Gijp
René van der Gijp (Dordrecht, 1961) is een voormalig Nederlands voetballer en is voetbalcommentator bij het programma Voetbal Inside. Van der Gijp speelt onder meer voor Sparta en PSV. Ook speelt hij voor het Nederlands elftal. Van der Gijp is nogal een feestbeest. Hem wordt verweten dat hij niet alles uit zijn loopbaan heeft gehaald. Tegenwoordig is hij te zien in het programma Vandaag Inside. In 2012 verschijnt zijn biografie getiteld Gijp. Het boek wint in 2013 de NS Publieksprijs. In 2016 verschijnt het boek De Wereld Volgens Gijp. (Foto: ANP).
1969: de geboortedag van Dennis en Gérard de Nooijer
Dennis en Gérard de Nooijer (Oost-Souburg, 1969) zijn een Nederlandse voetbal-tweeling. Dennis debuteert in het seizoen 1987/1988 bij Sparta Rotterdam. Bij deze club speelt de spits tot 1998, waarna hij speelt voor SC Heerenveen, NEC Nijmegen en FC Dordrecht. Ook Gérard debuteert bij Sparta Rotterdam, maar dan in het seizoen 1988/1989. Tot 1998 speelt ook hij bij deze club. Verder speelt verdediger Gérard voor SC Heerenveen en Feyenoord. Na hun carrière openen de broers een voetbalschool. Gérard volgt in 2015 de opleiding coach betaald voetbal. (Foto: ANP).