Historie van 7 maart
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 7 maart hebben plaatsgevonden.
1876: patent op de telefoon
De Schot Bell ontvangt dan wel het patent voor de telefoon, maar eerlijk gezegd is hij niet de enige die zich bezighoudt met het bedenken van een apparaat waarmee men op grote afstand van elkaar kan praten. Vaak wordt de Italiaan Antonio Meucci ook genoemd als de uitvinder van de telefoon. Bell weet van de telefoon een commercieel succes te maken met zijn Bell telefoonmaatschappij. Op 10 maart 1876 heeft hij voor het eerst een gesprek door de telefoon met zijn assistent. De woorden luiden: ”Watson, kom onmiddellijk. Ik heb je nodig.”
1979: Ruud Koopmans wordt Europees Kampioen boksen
Ruud Koopmans wordt Europees Kampioen boksen in het halfzwaargewicht. Hij verslaat de Italiaanse Europees Kampioen Aldo Traversaro in het Rotterdamse Ahoy. Op 15 februari 1978 staat Koopmans voor het eerst in de ring tegen de Traversaro. Hij wint de wedstrijd, maar na een hertelling van de score staat het gelijk, waardoor de Italiaan zijn titel mag behouden. Ruud Koopmans stopt in 1984 met boksen. Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.
Geboren op 7 maart:
1872: de geboortedag van Piet Mondriaan
Piet Mondriaan (Amersfoort, 1872 – New York, VS, 1 februari 1944) werkt voornamelijk in het buitenland. Hij wordt gezien als pionier van de abstracte kunst. De Stichting Nationaal Kunstbezit koopt in 1998 een schilderij van zijn hand – Victory Boogie Woogie – voor 82 miljoen gulden. Het geld hiervoor komt van een schenking van de Nederlandse bank. In de Tweede Kamer worden hierover vragen gesteld omdat minister Zalm van financiën zich aan allerlei regels lijkt te onttrekken. (Foto: ANP).
1875: de geboortedag van Maurice Ravel
Maurice Ravel (Ciboure, Frankrijk, 1875 – Parijs, 28 december 1937) was één van de invloedrijkste componisten van de 20e eeuw. Zijn bekendste compositie is ongetwijfeld Bolero. Een muziekstuk waarbij de melodie door steeds verschillende instrumenten en instrumentgroepen wordt herhaald. Bij de première van dit stuk in Parijs roept een vrouwelijke toeschouwer dat Ravel gek is, waarop Ravel antwoordt: “Nou, dan heeft u het stuk in ieder geval begrepen!”. (Foto: ANP).
1942: de geboortedag van Pieter Winsemius
Pieter Winsemius (Voorburg) is van huis uit natuurkundige. Deze studie volgt hij in Leiden en hij publiceert zijn proefschrift ‘Electronenstructuur van metalen’ in 1974. Hierna gaat hij werken als organisatieadviseur bij McKinsey in Amsterdam. Van 1982 tot 1986 is Winsemius minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in het eerste kabinet-Lubbers. Van 1986 tot 2002 is hij opnieuw als organisatieadviseur werkzaam. In januari 2003 treedt hij toe tot de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Van 1999 tot 2006 is hij bijzonder hoogleraar Management Van Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit van Tilburg. (Foto: ANP).
1960: de geboortedag van Ivan Lendl
Ivan Lendl (Ostrava, Tsjechoslowakije, 1960) is een Amerikaanse oud-toptennisser van Tsjechische afkomst, die zijn grootste successen behaalt in de jaren ’80 van de 20e eeuw. Hij wint in totaal 94 proftoernooien, waaronder maar liefst 8 grandslamtoernooien, maar nooit het prestigieuze toernooi van Wimbledon. (Foto: ANP).