slapen

10 tips om beter te slapen

Te vroeg wakker worden, moeilijk in slaap komen of juist midden in de nacht wakker worden: voor 1 op de 5 Nederlanders is het aan de orde van de dag. Zij behoren tot de groep slechte slapers. Bent u ook een slechte slaper? Deze tips bieden uitkomst. 

Begin bij het begin

Een goed matras en kussen zijn essentieel om goed te slapen. Slechte matrassen of kussens verstoren de nachtrust en kunnen er zelfs voor zorgen dat u met pijnklachten wakker wordt.

Moe? Ga dan naar bed

Zodra het donker wordt buiten, maakt het lichaam het hormoon melatonine aan. Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd en zorgt ervoor dat we moe worden. Als u voelt dat u ’s avonds moe wordt, is het verstandig om hier een toe te geven. Wie zich hier tegen verzet, kan daarna mogelijk moeilijker in slaap komen.

Laat de wekker voor wat-ie is

Wie ’s nachts even wakker wordt om naar de wc te gaan, is geneigd meteen even op de wekker te kijken. Volgens deskundigen geen goed idee, want wie dit doet gaat automatisch rekenen hoeveel uur hij of zij nog kan slapen. Dat maakt onrustig, waardoor het lastiger is om weer in slaap te vallen.

Ban de beeldschermen uit de slaapkamer

Telefoons, tv’s, tablets: eigenlijk horen ze allemaal niet thuis in de slaapkamer. Zowel de straling die er vanaf komt als wat er op het beeldscherm te zien is, is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Door de straling gaan we ons minder moe voelen en door wat er op het beeldscherm te zien is, krijgt het brein geen rust. Het is verstandig om zeker een half uur voordat u echt wilt gaan slapen, niet meer op een beeldscherm te kijken. Zo krijgt het lichaam de kans om prikkels kwijt te raken en is de kans minder groot dat u ’s nachts niet goed doorslaapt of onrustig slaapt.

Let op wat u eet en drinkt

Wie lekker wil slapen, doet er goed aan om zeker 1,5 uur voor het slapengaan geen dingen meer te eten of drinken waarin veel suiker, koolhydraten of cafeïne zit. Deze stoffen zijn niet bevorderlijk voor een goede slaap. Let op! met trek naar bed gaan is ook geen goed idee. Als u dit ervaart vlak voor het slapen gaan, kunt u het best iets kleins eten zonder al te veel suiker of koolhydraten.

Op kamertemperatuur

De temperatuur van uw slaapkamer kan bepalend zijn voor de kwaliteit van de nachtrust. Zowel een te warme als te koude kamer kan ervoor zorgen dat u moeilijk in slaap komt of om de zoveel uur wakker wordt. Als uw kamer erg koud is, kunt u er een extra deken bij pakken. Een ventilator is een goed idee als het in uw slaapkamer eigenlijk te warm is en een raam openzetten onvoldoende helpt.

Laat problemen achter bij de deur

Bent u boos, bezorgd of zit u ergens mee? Probeer deze gevoelens niet mee naar bed te nemen. In veel gevallen blijven zorgen door het hoofd spoken, waardoor het piekeren begint. Dat piekeren niet bevorderlijk is voor de slaap, laat zich raden.

Hoe donkerder, hoe beter

Daglicht, licht van een scherm of van een lantaarnpaal kunnen er allemaal voor zorgen dat u minder goed slaapt. Licht activeert het brein, waardoor goed doorslapen niet lukt. Om te voorkomen dat licht u uit uw slaap haalt of houdt, is het verstandig om te investeren in goede verduistergordijnen. Als u handig bent met de naaimachine, kunt u deze natuurlijk ook zelf maken.

Een warme douche doet wonderen

Wie slecht slaapt, kan overwegen om voor het slapengaan een warme douche te nemen. Dit heeft een ontspannende werking, waardoor inslapen makkelijker wordt.

Raak niet in paniek als u ’s nachts wakker wordt

Veel mensen die midden in de nacht wakker worden, bijvoorbeeld voor een toiletbezoek, beginnen zich direct zorgen te maken. Want wat als zij straks niet meer direct in slaap komen? Dit soort gedachten kunt u het best direct naar de achtergrond verbannen als ze opdoemen, want hierdoor wordt opnieuw inslapen juist lastiger.

Al eens aan meditatie gedacht?

Meditatie is een goede manier om makkelijker en rustiger in slaap te vallen. Door te mediteren, ontspant het lichaam en kunt u uw hoofd leeg maken. Op het internet zijn heel veel meditatietips te vinden die u kunt proberen. Wie weet helpt het u.

Slaaptips in Tijd voor MAX

Op 24 september 2018 komen in Tijd voor MAX Deborah Freriks en Catelijne Elzes langs. Zij sliepen ook altijd slecht en zijn toen een zoektocht begonnen naar de ultieme slaaptips. deze hebben ze gebundeld in het boek Van dit boek ga je beter slapen.

(Bron: archief, slaapwise, zobegaafd)

Geef een reactie

Reactie

    Maximini says:

    Zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, door te zorgen voor evenwichtige voeding, met langzame koolhydraten, eiwit, vet een vezels bij elke maaltijd. Extra vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kunnen meehelpen om allerlei neurotransmitters aan te maken. Gebruik zelf onder andere 5htp. En electrosmog zoveel mogelijk vermijden. Heb zelf twee doozzschijfjes naast m’n bed. Helpt de spininversie om te keren en beter te slapen. Je pijnappelklier kan namelijk geen onderscheid maken tussen daglicht en electrosmog. Beter ook metaalvrij slapen.