Ontdek hoe Nederland werd opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog.

In De Voetsporen Van de Wederopbouw is hét digitale openluchtmuseum over de wederopbouw, horend bij het gelijknamige Omroep MAX-programma. Dit museum is altijd open en gratis te bezoeken. In deze virtuele straat ontdek je hoe de wederopbouw ons leven heeft gevormd. Hoe we wonen, werken, boeren, herdenken, leven... In het straatbeeld zijn zogeheten markers te vinden. Wie op deze markers tikt of klikt, ontdekt een verhaal over de wederopbouw. In audio, video, tekst of beeld. Je kunt zelf op ontdekkingstocht gaan, of laat je gidsen door Philip Freriks, door op Tours in het menu te klikken. Wekelijks worden er nieuwe verhalen toegevoegd. In totaal bijna 50!

Lijst van wat er verwoest is na de oorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft veel kapot gemaakt. Bombardementen en gevechten aan de grond laten weinig heel: woningen, winkels, boerderijen…..

Soms rest er niet meer dan een berg puin.

Bekijk hier een lijst van alles wat in Nederland na de oorlog verwoest blijkt te zijn.

Bijzondere noodwoningen

Als in ons land het puin van de straten is geveegd en het stof is neergedaald, wordt een nieuw probleem zichtbaar: Waar te wonen? Tijdens de wederopbouw is de woningnood één van de grootste problemen waarmee ons land te kampen heeft. Op verschillende plekken in Nederland worden in rap tempo noodwoningen opgetrokken. Zo ook in Nijmegen, waar in 1947 zo’n 68 zogeheten Maycrete (fon. meekriet) woningen zijn gebouwd. Even binnenkijken!

Restitutie commissie - teruggave spullen

Joden Het is een moeizaam proces dat tot op de dag van vandaag voortduurt: het al dan niet teruggeven van spullen aan de rechtmatige, Joodse eigenaren. In oorlogsjaren zijn er door Nazi’s op grote schaal zogeheten vermogensobjecten geroofd en naar Duitsland afgevoerd. In de jaren na de oorlog houden verschillende organisaties zich bezig met de teruggave van met name gestolen kunst.

Terugkeer joodse slachtoffers - kil ontvangst

Na de verschrikkingen die de Joden hebben doorstaan tijdens de oorlog, is er geen sprake van een warm onthaal bij terugkeer. De destijds 7-jarige Fred Mouw maakt het in levenden lijve mee. Tijdens operatie Market Garden wordt het huis van Fred en zijn ouders gebombardeerd, waardoor het gezin Mouw naar Apeldoorn moet evacueren. De vader van de kleine Fred is joods, zich vrij bewegen is geen optie, het gezin heeft geen andere keus dan onder te duiken.

Op 1 december 1944 slaat het noodlot toe: ze worden verraden. Het gezin wordt overgebracht naar de gevangenis in Zwolle. Na ondervragingen wordt vader naar Westerbork afgevoerd.

Beleef het vervolg van dit verhaal, gezien door de ogen van de toen 10-jarige Fred Mouw.

Boomplantdag

Hout is een schaars goed in de oorlog. Door de vraatzuchtige Duitse oorlogsindustrie en de hongerwinter ontstaan er grote tekorten, het Nederlandse landschap heeft er zwaar onder te lijden. Wederopbouw, het geldt evenzeer voor de natuur.

https://www.zeeuwsarchief.nl/agenda/in-naam-van-oranje-doe-open-de-poort-vorstelijke-bezoeken-aan-zeeland/

Help Zeeland

Waar moet je wonen als jouw hele dorp in puin ligt? Na de bevrijding is dat de vraag waarvoor de inwoners van het Zeeuwse Westkapelle zich gesteld zien. Door een Engels bombardement is er weinig over van het dorp. Vanuit het hele land komen er daarom bouwvakkers afgereisd om de Zeeuwen weer een dak boven hun hoofd te geven.

Irenestraat

Bouwen, bouwen, bouwen. Dat is in de naoorlogse periode het credo. Woont u in een Irene-, Margriet-of Beatrixstraat? Grote kans dat uw huis van kort na de oorlog is en er ongeveer zó uitziet. Veel van die straten kregen de namen van één van de prinsesjes.