De Olympische genen van… Noortje en Bregje de Brouwer
Publicatiedatum: 22 juli 2024
Zo vader, zo dochter: Evert en Carrie ten Napel kennen dit spreekwoord als geen ander. Geldt dit ook voor de Nederlandse atleten op de Olympische en Paralympische Spelen? Aan wie hebben zij hun talent, hun karakter en vooral hun Olympische Genen te danken? In aanloop naar Parijs 2024 bezoeken Carrie en Evert de thuisbasis van 7 sporters. In deze aflevering zijn we in Goirle, bij Jos de Brouwer en Yvonne Kerkhof. Hoe zijn dochters Noortje en Bregje de topsynchroonzwemsters geworden die zij nu zijn?
Noortje en Bregje de Brouwer
De Brabantse tweeling Noortje en Bregje de Brouwer (1999) is regerend Europees kampioen 2024 synchroonzwemmen op de volgende 2 disciplines: duet technische kür en duet vrije kür. In dit olympische jaar voegen ze daar ook nog eens een zilveren WK-medaille aan toe op de vrije oefening. Bekijk hier wanneer Noortje en Bregje in actie komen tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
Die zijn er vroeg bij
Het sportieve element bij de ouders komt direct boven tafel. Yvonne heeft in de hoofdklasse gehockeyd en Jong Oranje gehaald. Oudste dochter Maaike uit het nest van 5 gaat als eerste synchroonzwemmen. En de tweeling gaat mee als baby’s in de Maxi-Cosi. Die zijn er dus vroeg bij.
“Het vergt wel heel veel van Noortje en Bregje”
We spoelen nu even snel vooruit naar de zwemjeugd van de eeneiige tweeling. Topsport is zwaar, niet alleen voor de sporters zelf, maar eigenlijk voor het hele gezin. “Ik moet ook wel heel eerlijk zeggen: we hebben ook wel een periode gehad van tot zover, nou is het wel mooi geweest,” bekent Jos ruiterlijk. “Het vergt wel heel veel van Noortje en Bregje.” De puberteit van een topsporter loopt heel anders dan bij andere kinderen, die dan allerlei ontdekkingen doen.
Stel u ook eens voor dat u ouder bent van een topsporter: ’s middags direct uit school naar het zwembad en dan ’s avonds om half 10, half 11 pas weer thuis… Dat vergt wel wat van de spankracht van een familie, die gelukkig heel hecht is. Op een gegeven moment gaan de meisjes het huis uit om doordeweeks in Hoofddorp vlak bij het zwembad te wonen.
“Hier is alles wat je nodig hebt. Zoek het maar uit”
Zelfstandigheid is de sleutel van het succes van de synchroonzwemsters. “Met 5 kinderen gingen ze echt niet boterhammen smeren in de ochtend voor iedereen. Hier is alles wat je nodig hebt. Zoek het maar uit,” zeggen de niet uit elkaar te houden zussen hier zelf over.
Mooi om te zien is dat moeder Yvonne in hun beginjaren wel hun wedstrijdzwempakjes van versieringen voorziet. Pailletje hier, pailletje daar. “Daar is heel veel werk in gestoken. Niet mijn grootste hobby,” verzucht Yvonne met een glimlach.
“We doen het niet alleen voor onszelf, maar ook gewoon echt voor de hele familie”
Tijdens de spelen in Tokio kon door de covidrestricties niemand erbij zijn. Daarom willen de meiden het nog een keer doen, maar nu met de hele familie erbij op de tribune. “We doen het niet alleen voor onszelf, maar ook gewoon echt voor de hele familie,” verzekeren ze de kijkers.
Wanneer komen Noortje en Bregje de Brouwer in actie?
- Vrijdag 9 augustus, 19.30 uur: synchroonzwemmen (v) duet technische kür
- Zaterdag 10 augustus, 19.30 uur: synchroonzwemmen (v) duet vrije kür
De Olympische genen van…
In de serie De Olympische genen van… komen de ouders/familieleden van topsporters aan het woord. Welke bijdrage leverden zij aan de sportieve ontwikkeling, wat herkennen zij van zichzelf in de jonge topsporters en hoe beleven ze de wedstrijden van hun (klein)kind? Carrie en Evert ten Napel weten als geen anders hoe het is als een vak wordt overgedragen van ouder op kind. In deze reeks gaan zij daarover in gesprek met de ouders van Marit Bouwmeester, Harrie Lavreysen, Tristan Bangma, Thierry Brinkman, Diede de Groot, Karolien en Finn Florijn en Noortje en Bregje de Brouwer.
De hele serie De Olympische genen van… is te zien hier op MAX Vandaag en op het MAX YouTube-kanaal.
(Foto: © MAX)