Historie van 15 februari
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 15 februari hebben plaatsgevonden.
1922: opening van het Permanente Hof van Internationale Justitie
In Den Haag vindt de opening van het Permanente Hof van Internationale Justitie plaats. Het is de voorloper van het Internationaal Gerechtshof.
1936: presentatie van de Kever
Adolf Hitler presenteert de Volkswagen Kever. Hij kondigt aan dat Ferdinand Porsche de Volkswagen gaat produceren. Het moet een auto worden die voor iedere Duitser betaalbaar is. De kruissnelheid bedraagt 100 kilometer, de auto moet 2 volwassenen en 3 kinderen kunnen vervoeren of 3 soldaten en een machinegeweer. Tevens wordt de Volkswagen uitgerust met een luchtgekoelde motor zodat in de winter geen problemen zijn met het starten. Later blijkt dat Porsche niet de enige is die heeft bijgedragen aan het ontwerp van de Kever. Een joodse man, ingenieur Josef Ganz, heeft ruim voor Porsche een auto, Maikäfer genaamd, ontworpen. De Kever van Porsche is duidelijk gebaseerd op de auto van Ganz. Ganz ontvlucht nazi-Duitsland en sterft in 1967 in Australië zonder enige vorm van erkenning voor zijn prestaties. (Foto: ANP).
1970: Schenk wint het wereldkampioenschap schaatsen
Ard Schenk wordt voor de eerste maal in zijn carrière Wereldkampioen Allround schaatsen. Derde wordt Kees Verkerk en vierde Jan Bols. Ard Schenk is eveneens in 1971 en 1972 de beste van de wereld. (Foto: ANP).
1971: Decimal Day
Groot-Brittannië stapt over op een nieuw muntstelsel. Op 15 februari 1971 wordt besloten het oude Britse muntstelsel vaarwel te zeggen. Dit betekent dat het oude systeem (£ 1 = 20 shilling = 240 pence), vaarwel wordt gezegd. Het systeem is sterk verouderd en bovendien erg verwarrend voor toeristen. In de plaats van het oude muntstelsel komt het decimale stelsel. Vandaar dat de Britten 15 februari 1971 herinneren als ‘Decimal Day’.
2010: de treinramp bij Halle
Bij het Belgische Halle botsen 2 treinen op elkaar. Er zijn 18 doden te betreuren en zeker 162 gewonden. Het is één van de grootste treinrampen uit de Belgische geschiedenis. (Foto: ANP).
Geboren op 15 februari:
1564: de geboortedag van Galileo Galilei
Galileo Galilei (Pisa, 1564 – 8 januari 1642) was een Italiaanse natuurkundige, filosoof en astronoom. Galileo verkondigt dat de aarde om de zon heen draait. Tot die tijd wordt altijd aangenomen dat de zon om de aarde draait. Zijn stellingname wordt als ketters opgevat en Galileo wordt veroordeeld. Men zegt dat hij na het vernemen van het vonnis de woorden “Eppur si muove” (en toch beweegt zij – namelijk de aarde om de zon) heeft geroepen. (Foto: Shutterstock).
1909: de geboortedag van Miep Gies
Miep Gies (Wenen, Oostenrijk, 1909) was één van de helpers van de Joodse onderduikers in het bekende Achterhuis in Amsterdam. Onder hen bevond zich Anne Frank. Miep Gies weet het dagboek van Anne te redden uit de handen van de Duitsers als de onderduikers zijn verraden. Na de oorlog geeft ze het dagboek aan de vader van Anne. Hij geeft het boek uit. Het wordt één van de meest gelezen boeken ter wereld. Voor haar daden ontvangt zij van de staat Israël de Yad Vashem-onderscheiding. Tevens wordt naar haar een planetoïde vernoemt. Miep Gies overlijdt op 11 januari 2010 op 100-jarige leeftijd. (Foto: ANP).
1937: de geboortedag van Coen Moulijn
Coen Moulijn (Rotterdam, 1937) was een legendarische linksbuiten van Feyenoord en het Nederlands Elftal. Hij was één van de beste Nederlandse voetballers van de vorige eeuw. Coen Moulijn staat symbool voor de wederopbouw en het succes van het naoorlogse Rotterdam. Hij begint zijn carrière bij Xerxes waarna hij bij Feyenoord gaat voetballen. Coen Moulijn had een schitterende techniek en een onnavolgbare dribbel. In 1970 wint hij met Feyenoord als eerste Nederlandse club zowel de Europa Cup I als de Wereldcup. Al tijdens zijn loopbaan als voetballer begint hij een kledingzaak. Coen Moulijn wordt gezien als de belichaming van het motto van Feyenoord: Geen Woorden Maar Daden. Zijn bijnaam luidt: Mister Feyenoord. Heel Nederland en dan vooral Rotterdam reageert geschokt als Coen Moulijn op 1 januari 2011 wordt getroffen door een beroerte. Hij overlijdt op 4 januari 2011. (Foto: ANP).
1942: de geboortedag van Paula Majoor
Paula Majoor is een actrice en stemactrice die iedereen kent maar wiens naam bij weinig mensen een belletje doet rinkelen. Ze wordt op 15 februari 1942 geboren in Laren (NH). Paula Majoor spreekt jarenlang de Nederlandse stem van Pippi Langkous in. Ook de poppen van The Thunderbirds voorziet zijn stemgeluid. Tussen 1972 en 1976 is zijn te zien als prinses Gale in Kunt U Mij de Weg naar Hamelen Vertellen, Mijnheer?. Tevens leent zij haar stem aan personages uit poppen- en tekenfilmseries als De Snorkels en Siske en Wiske. Voor de Nederlandstalige versie van Bambi spreekt ze de stem in van het vriendinnetje van Bambi. Daarnaast spreekt ze de stem in van professor Anderling voor de Nederlandse versie van de Harry Potter-films. Bekende hoorspelen waarin Paula Majoor een rol heeft zijn: Abel Waar Is Je Broeder? en Atelier. Andere bekende series waarin Paula te zien is zijn: Onderweg Naar Morgen (Mevrouw Groeneveld), Goede Tijden, Slechte Tijden (Antoinette Balk) en Vrouwenvleugel (Oma Schmeenk). (Foto: ANP).
1943: de geboortedag van Klaas Wilting
Klaas Wilting (Sleen, 1943) is als woordvoerder van de Amsterdamse politie nauw betrokken bij de ontvoering van Alfred Heineken. Wilting is regelmatig op de televisie te zien. Ook doet hij veel mee in amusementsprogramma’s met bekende Nederlanders zoals Sterren Dansen Op Het IJs. De Amsterdamse politie verbiedt hem uiteindelijk nog op te treden in programma’s die niets met zijn ambt als woordvoerder van de politie te maken hebben. Daarop neemt hij in 2000 ontslag bij de politie. Daarna is hij onder meer woordvoerder van de inmiddels ter ziele gegane bank, de DSB, en is hij persvoorlichter van de voetbalclub AZ. Klaas Wilting is actief als mediatrainer. (Foto: ANP).
1946: de geboortedag van Dick van Dijk
Dick van Dijk (Gouda, 1946) was een Nederlands voetballer. Na bij onder meer FC Twente te hebben gevoetbald, verkast hij begin jaren 70 naar Ajax. Daar scoort hij onder andere het eerste doelpunt in de gewonnen Europa Cup I-finale tegen het Griekse Panathinaikos. Na zijn periode bij Ajax voetbalt Dick van Dijk in Franrijk en in Spanje. Hij overlijdt op 51-jarige leeftijd aan een bacteriologische aandoening aan zijn hartklep. (Foto: ANP).
1954: de geboortedag van Marga Scheide
Marga Scheide (Amsterdam, 1954) is vooral bekend als onderdeel van het trio van de hitband Luv’. Deze meidengroep is eind jaren 70, begin jaren 80 een van succesvolste bands ooit. Met lekker in het gehoor liggende liedjes wordt Luv’ tot ver over de grens bekend. (Foto: ANP).
1979: de geboortedag van Chantal Janzen
Chantal Janzen (Tegelen, 1979) is een Nederlands actrice en presentatrice. Ze is onder meer te zien in de musicals Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Mijnheer?, Saturday Night Fever, 42nd Street, Beauty and the Beast en Tarzan. Op het witte doek speelt ze in films als Feestje, De Dominee en Alles Is Liefde. Chantal Janzen presenteert De Staatsloterij Live met Carlo Boszhard, Idols met Tim Krabbé en De Televizierring. In 2011 presenteert ze Saturday Night Fever. In deze show gaat Chantal op zoek naar de hoofdrolspeler voor de gelijknamige musical. Chantal speelt Rachel Hazes vanaf 2013 in Hij Gelooft In Mij. Ze is vanaf 2015 ook te zien op de Duitse televisie. Chantal Janzen presenteert samen met Wendy van Dijk in 2017 Janzen en Van Dijk. Ze bieden de helpende hand aan kinderen die het hoog tijd vinden dat hun ouders gaan trouwen. In 2020 is het de bedoeling dat zij samen met Jan Smit en Edsilia Rombley het Eurovisie Songfestival in Rotterdam presenteert, maar dat is in verband met de coronacrisis uitgesteld tot 2021. In 2021 presenteert ze het programma Beat the Champions. In mei 2021 is ze één van de presentatoren van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. (Foto: ANP).