Historie van 10 februari
In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 februari hebben plaatsgevonden.
1941: Het Parool verschijnt
Vanaf 25 juli 1940 verschijnt in Nederland ‘De nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen’ een verboden gestencilde krant, gemaakt door Frans Goedhart. In de loop van 1940 zoekt hij journalisten die hun beroep niet meer mogen uitoefenen en die voor de oorlog belangrijke posities innemen binnen de sociaal-democratische politiek. Zij vormen de eerste redactie van Het Parool, die voor het eerst verschijnt op 10 februari 1941. (Foto: ANP).
1942: gouden plaat voor Glenn Miller
Glenn Miller ontvangt de eerste gouden plaat uit de geschiedenis. Van het nummer Chattanooga Choo Choo worden meer dan 1.2 miljoen exemplaren verkocht. Het lied staat 9 weken op de eerste plaats van de hitparade. Het was oorspronkelijk bedoeld als publiciteitsstunt van platenmaatschappij RCA.
1962: spionnenruil
De spion en piloot Gary Powers wordt geruild tegen de Russische spion Rudolf Abel. Powers vliegt met zijn spionage vliegtuig U2 boven grondgebied van de USSR als hij wordt neergehaald. Voor die tijd vliegen U2’s regelmatig boven Russisch territorium, omdat ze zich te hoog bevinden voor het afweergeschut van de Russische defensie. Rudolf Abel is een Sovjetspion die door de Amerikanen in 1957 wordt gepakt. Hij heeft slechts 4 jaar uitgezeten van de 30 jaar gevangenisstraf die hij heeft opgelegd gekregen. Dan wordt hij met Powers geruild. De spionnenruil is thema van de film Bridge of Spies met Tom Hanks in de hoofdrol. (Foto: ANP).
1996: Deep Blue verslaat schaakkampioen Kasparov
Supercomputer Deep Blue van IBM verslaat wereldkampioen Garri Kasparov met schaken. Dit is de eerste keer dat een computer de regerend wereldkampioen schaken verslaat. De wedtrijd gaat echter over 6 partijen en uiteindelijk wint de wereldkampioen van de computer met 2 punten verschil. (Foto: ANP).
Geboren op 10 februari:
1898: de geboortedag van Bertolt Brecht
Bertolt Brecht (Augsburg, Duitsland, 1898 – Berlijn, 14 augustus 1956) was één van de meest invloedrijke Duitse toneelschrijvers van de 20ste eeuw. Naast teksten voor toneel schrijft hij ook gedichten, korte verhalen en houdt hij zich bezig met theaterregie. Samen met componist Kurt Weill maakt hij zeer succesvolle stukken. Brecht is een overtuigd communist die zelfs Stalin en diens zuiveringen verdedigt. Hij is één van de weinige mensen die van het westen naar het oosten ‘vlucht’. Als schrijver laat hij zich vooral inspireren door sociaal-maatschappelijke vraagstukken als werkeloosheid en het opkomend nazisme. Veel mensen hebben Der Kaukasische Kreidekreis voor de literatuurlijst gelezen. (Foto: ANP).
1944: de geboortedag van Sylvia Tóth
Sylvia Tóth (Den Haag) is één van Nederlands meest succesvolle ondernemers. Al op 16 jarige leeftijd moet ze van school van haar stiefvader maar dat zorgt er niet voor dat Sylvia stopt met haar opleiding. Ze doet avond HBS en werkt overdag voor een uitzendbureau. In de jaren 60 en 70 is het uitzendwerk relatief onbekend. Op de avond HBS leert ze Paul Hessing kennen die uitzendbureau Content opricht. Ze gaat voor hem werken en krijgt samen met haar echtgenoot John Martinot steeds meer macht in het bedrijf. Ze opent meerdere vestigingen door het hele land. Haar eerste grote klant is De Stad Rotterdam, een verzekeringsbedrijf dat een secretaresse tijdelijk nodig heeft. Als de maatschappij er achter komt dat Sylvia, bij gebrek aan een secretaresse in haar bestand, zelf maar is gaan typen, wordt Content de vaste aanvoerder van tijdelijk personeel. Sylvia vertrekt bij Content als zij en haar man gaan scheiden.
Sylvia neemt ander werk maar wil het liefst voor haar zelf beginnen. Van Paul Hessing wil ze een startkapitaal lenen. Die wil zijn bedrijf verkopen. Sylvia koopt Content en wordt op haar 28ste mede-eigenaar van de vijftien vestigingen van Content. Later koopt Sylvia de andere aandelen en in 1985 is de eerste buy-out door een vrouw een feit. In dat jaar wordt ze uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar. Deze titel ontvangt ze wederom in 1996. Content gaat naar de beurs en dat wordt een groot succes. In 1998 treedt Sylvia af als directeur en treedt ze toe tot de raad van bestuur. Uiteindelijk neemt ze van die functie afscheid en is het hoofdstuk Content afgesloten.
Sylvia Tóth is een regelmatig geziene gast op televisie. Ze schrijft meerdere boeken. Sylvia heeft een vastgoedbedrijf, Tóco d’Azur genaamd, dat vermogende mensen begeleid in Zuid-Frankrijk. Haar nevenfuncties heeft ze afgebouwd. Ze houdt zich bezig met liefdadigheid, onder andere met haar eigen stichting, de Sylvia Tóth Charity Stichting. Sylvia is Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2008 wordt bekend dat ze geld doneert aan TON, de politieke partij van Rita Verdonk. Sinds 2010 mag ze zich Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Op 25 juni 2011 trouwt Sylvia Tóth in Monaco met de Italiaanse zakenman Frank Fioroto. (Foto: ANP).
1950: de geboortedag van Mark Spitz
Mark Spitz (Modesto, VS, 1950) is een voormalig Amerikaans zwemkampioen. Bij de Olympische zomerspelen in 1972 behaalt hij maar liefst 7 gouden medailles. Daarna trekt hij zich terug als professionele zwemmer. In zijn korte carrière stelt Spitz 33 wereldrecords. Een poging om zich – op 41-jarige leeftijd – te kwalificeren voor de spelen in Barcelona van 1992, mislukt. (Foto: ANP).