Zo onderzoekt u zelf een oorlogsverleden
Publicatiedatum: 31 maart 2023
In de MAX-serie Sporen van Oorlog gaan kleinkinderen van oorlogsslachtoffers op zoek naar antwoorden. De makers van het programma hebben tijdens hun research gemerkt dat er vanuit kleinkinderen veel interesse is naar het oorlogsverleden van hun grootouders. Nu vertellen ze hoe u zelf ook gericht kunt zoeken naar de sporen van de oorlog van uw familieleden.
Ontzettend veel informatie bewaard gebleven over oorlogsverleden
Caroline Huber (researcher Sporen van Oorlog) en Frank Krake (schrijver en historicus) vertellen dat er ontzettend veel informatie bewaard is gebleven in oude archieven. Oude stukken die op plekken liggen waar je ze soms niet verwacht. En daardoor is soms een heel verhaal te reconstrueren van iets wat misschien wel 75 of 80 jaar geleden gebeurd is. Ze vertellen welke bronnen en zoekmethoden u daarvoor kunt gebruiken. Zo kunt u terecht bij de websites van Delpher, oorlogsbronnen.nl, nationaalarchief.nl en niod.nl.
In onderstaande video vertellen zij u er alles over en geven zij meer tips:
Grootouders aan de kant van de bezetter
Maar wat als u ontdekt dat uw opa aan de kant van de bezetter staat? En waarom is het voor iedereen goed om dit toch te onderzoeken? Michael Schuling is mede door Sporen van Oorlog meer te weten gekomen van het oorlogsverleden van zijn opa, die aan de kant van de bezetter stond en een Duitse SS-soldaat was.
Michael heeft altijd gehoord dat zijn oma in de oorlog is verkracht door een Duitse soldaat. Daaruit is de vader van Michael geboren. Na de oorlog wordt de oma van Michael verdacht van heulen met de vijand en als ‘moffenmeid’ verhoord en gevangengezet. Wel is er een schoenendoos van zijn oma met allemaal foto’s en brieven uit de oorlog. Michael durft de doos pas te openen na het overlijden van zijn ouders. Hij wordt zo nieuwsgierig dat hij een zoektocht start naar zijn Duitse opa. Een belangrijke les uit deze zoektocht is volgens Michael dat we niet zo snel moeten oordelen, want soms zijn situaties anders dan we denken.
Over Sporen van Oorlog
In de 6-delige serie Sporen van Oorlog reist presentatrice Dolores Leeuwin samen met de kleinkinderen naar de plekken van herinnering van hun opa en oma. Ze ontmoeten ooggetuigen en historici, maar ook kleinkinderen van de bezetter. In de sporen van hun opa of oma volgen ze het pad dat hun grootouder heeft afgelegd in de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat is een indrukwekkende serie met ontluisterende verhalen die generaties oorlogsslachtoffers verbindt.
Luister ook naar de podcastreeks Leven na de oorlog, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen.
De 6-delige serie Sporen van Oorlog is (sinds vrijdag 24 maart 2023) elke vrijdag te zien om 22.20 uur op NPO 2.