Vakantie vieren door de jaren heen
Nederlanders op vakantie, je pikt ze er meestal zo uit. Luidruchtig, opvallend gekleed en vrolijk. We nemen ook nog steeds graag eten van thuis mee, zoals hagelslag en pindakaas. En grote kans als je een auto met caravan voorbij ziet rijden dat het een Nederlander is.
6-daagse werkweek
Vrije dagen zijn lange tijd niet vanzelfsprekend in Nederland. Er wordt al gauw 6 dagen in de week gewerkt en de zondag is de enige vrije dag die Nederlanders hebben. Rond 1910 gaan de vakbewegingen vechten voor vrije dagen, maar pas in de jaren 20 geven sommige werkgevers hun werknemers vrije dagen (nog wel onbetaald) en gaan gezinnen dagjes weg. In de jaren 30 is kamperen in opkomst. Kamperen is goedkoop, je laadt je spullen op de fiets en vertrekt naar een kampeerterrein. Wie meer te besteden heeft verblijft in een hotel of boekt een volledig verzorgde reis. Sommige werkgevers betalen inmiddels al wel een vakantietoeslag.
Betaald verlof
In 1920 heeft 45% van de werknemers een aantal vrije dagen en dat aantal stijgt tot 74% in 1939. Door de crisis in de jaren 30 en de daarop volgende Tweede Wereldoorlog is het pas rond 1955 normaal om 1 of 2 weken per jaar betaald verlof te krijgen. Halverwege de 19e eeuw krijgen schoolkinderen ook voor het eerst in de zomer vrij. Tegenwoordig hebben de schoolkinderen er veel vakanties bij gekregen, zoals de kerstvakantie, meivakantie en herfstvakantie. Vanaf 1968 is vakantiegeld wettelijk geregeld en bepaalt de wet dat er een vakantietoeslag uitbetaald moet worden van minimaal 6 procent van het bruto salaris. Een vakantietoeslag van 8 procent is echter gebruikelijker en wordt door de meeste werkgevers dan ook gehanteerd.
Kamperen
Na een dip door de Tweede Wereldoorlog is kamperen in de jaren 50 de populairste vorm van vakantie vieren en dat geldt nog steeds. Het is een goedkope manier van vakantie vieren, al willen steeds meer mensen luxe en comfort en zijn clampings (luxe campings) in opkomst. In 1920 telde Nederland 20.000 kampeerders, nu zijn het er zo’n 3,3 miljoen! 1 op de 4 kampeerders die je tegenkomt in Europa, is dan ook Nederlander.
Populairste vakantiebestemmingen
Sinds de tijd dat Nederlanders doorbetaald krijgen tijdens hun vakantie én daarnaast een vakantietoeslag krijgen, gaan zij steeds verder weg. Frankrijk is al tijden de meest populaire vakantiebestemming. In 2016 is Frankrijk met ruim 1,3 miljoen vakanties opnieuw de meest geliefde buitenlandbestemming. Gevolgd door Spanje en Duitsland, met respectievelijk 1,1 miljoen en 750.000 plannen. Turkije en Griekenland zijn normaliter ook geliefde vakantiebestemmingen, maar door de onrust in die regio gaan er aanzienlijk minder Nederlanders heen. In 2016 respectievelijk 39 en 29 procent minder.
Vakantie in eigen land populairder
Nederlanders kiezen vanwege de onrust in de wereld ook weer vaker voor een vakantie in eigen land. Volgens onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen hebben 2,6 miljoen mensen plannen voor een binnenlands reisje, ruim 100.000 meer dan in 2015.
Nieuwe vakantievormen
De laatste jaren zijn reizigers naast de geijkte hotelkamers op zoek naar een uniekere ervaring. Naast clamping is Airbnb (spreek uit: Air-bie-en-bie) dan ook enorm in opkomst. Particulieren verhuren hierbij (een deel van) hun huis en mensen die op zoek zijn naar bijzondere locaties boeken deze bestemmingen. Airbnb is er in elke prijsklasse en inmiddels in 191 landen.
Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Hoe gaat u het liefst op vakantie?
(Bron: ANWB, kunst-en-cultuur.infonu.nl, isgeschiedenis.nl, CNV)