Slag in de Javazee
In 1942 werd de geallieerde vloot onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman tot zinken gebracht door een Japanse invasievloot op weg naar Java. De slag kostte aan 2300 mensen het leven. In Slag in de Javazee gaat Theo Doorman op expeditie naar de plek waar zijn vader om het leven kwam in de Javazee.
Tijdens de eerste dag van deze expeditie komen de expeditieleden tot de verschrikkelijke ontdekking dat het wrak van vlaggenschip HR.MS. De Ruyter van de zeebodem is verdwenen. De onderwateropnames van deze gruwelijk ontdekking is voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien.
In de dagen die volgen blijken ook de andere oorlogsgraven te zijn geschonden. Wat is hier gebeurd en wie heeft dit gedaan? In deze documentaire gaan we op zoek naar de volgende vragen.
In de documentaire wordt ook de zeeslag zelf belicht en ontmoeten we de hoogbejaarde Felix Jans, kanonnier aan boord van Hr.Ms. Kortenaer, het eerste schip wat in de zeeslag tot zinken werd gebracht. Felix is de laatste Nederlandse overlevende die kan vertellen over de ontberingen die hij moest doorstaan.