Plaatwaarde: The Immortal Otis Redding van Otis Redding
Publicatiedatum: 24 maart 2022
De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: The Immortal Otis Redding van Otis Redding.
Rijzende ster
1967 lijkt het jaar te worden voor soulzanger Otis Redding. Hij wordt al enige tijd gezien als een grote ster door mensen die van soul houden, maar in 1967 zorgt zijn optreden op het grote Monterey International Pop Festival voor bekendheid bij het grote publiek. Opeens kent iedereen Otis Redding uit Georgia en staat men in de rijd voor hem.
In december 1967 komt er opeens een einde aan deze weg naar boven. Redding stapt op 10 december in een vliegtuig samen met zijn bandleden. De weersomstandigheden zijn slecht en niet lang na het opstijgen belandt het vliegtuig in een meer. Daar wordt het lichaam van Redding later gevonden.
Postume albums
Zijn onfortuinlijke dood heeft ongetwijfeld bijgedragen aan zijn iconische status, maar het is vooral de muziek die hem dit etiket bezorgd. Tijdens zijn leven brengt hij 6 albums uit, waarvan vooral Otis Blue (1965) het goed doet. Na zijn dood zullen er nog 4 albums volgen. 1 daarvan is The Immortal Otis Redding.
Dat er zoveel materiaal blijft liggen na zijn dood, komt omdat hij een paar dagen voor het fatale ongeluk een 2 weken durende studiosessie afrond. Vrijwel dag en nacht werken de zanger en zijn muzikanten aan pakweg 20 liedjes, die uiteindelijk dat basis zullen vormen voor de postuum verschenen albums. Op The Immortal Otis Redding staan onder andere de klassiekers Hard to Handle en I’ve Got Dreams to Remember.
Zijn allergrootste hit en bekendste nummer wordt ook postuum uitgebracht: Sittin’ On the Dock of the Bay. Het nummer is afkomstig van het gelijknamige album uit 1968, en wordt een wereldwijde hit. In de Verenigde Staten weet het zelfs de nummer 1-positie te bereiken.
Marjolein taxeert The Immortal Otis Redding
“Oude lp’s van Otis Redding zijn doorgaans redelijk gewild. De lp ‘The immortal’ heeft gemiddeld dan ook een redelijke waarde, maar daarentegen zijn er nauwelijks uitschieters naar boven. Er zijn enkele versies die in de buurt van 100 euro komen: een MONO promo lp, die aan radiostations is verstrekt, en een persing uit Mozambique. Van de laatste is de waarde een gok, aangezien er geen echte verkoopcijfers bekend zijn. Daarnaast is er een speciale MONO clubuitgave uit 2020. Deze wordt in nieuwstaat (geseald) momenteel voor rond de 125 euro verkocht.
Een vroege Amerikaanse persing heeft een waarde van 30-40 euro. Er is geen Nederlandse persing. Het is zeer aannemelijk dat in Nederland de Duitse persing verkocht werd. Deze heeft een waarde van 25-35 euro. Een vroege Engelse MONO persing is 30-40 euro waard.
Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 47 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.
Vroege Amerikaanse persing
Catalogusnummer: SD 33-252
Label: ATCO records
Belangrijkste kenmerken hoes: grijsbeige hoes met een zwartwit foto van Otis Redding in het midden. Hierboven in grote witte letters met gekleurde rand de naam. Daarboven ‘STEREO’. Linksonder het logo van ATCO met daaronder het catalogusnummer. De achterkant van de hoes is ook grijs met een foto in het midden, maar deze is van de zijkant genomen. Rechtsboven ‘STEREO’ met daaronder het catalogusnummer. Boven de foto de titel in zwarte letters, daaronder de naam in witte letters met een zwarte rand. De tracks staan links van de foto. Het logo van ATCO rechtsonder, met daaronder wat info en de notatie ‘Printed in the USA’. Onder de foto staat nog info over de plaat.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: het label heeft 3 kleuren: bovenaan is het roze, net boven het midden is er een witte band en onderaan is het label okergeel. Bovenaan in het roze deel staat het catalogusnummer en daaronder de titel. Op kant A staat in dit gedeelte nog 1 track vermeld. De overige tracks staan op het onderste, okergele deel van het label. In de witte band staat in okergele letters ATCO en ‘Side 1 (of 2)’. In het okergele deel staat bovenaan links in witte letters ‘STEREO’ en rechts ‘ATCO records’. Hieronder in zwarte letters de tracks en helemaal onderaan (ST-C-681291-MO)
Waarde: 30-40 euro
Vroege Duitse persing
Catalogusnummer: SD 33-252
Label: ATCO records
Belangrijkste kenmerken hoes: grijsbeige hoes met een zwartwit foto van Otis Redding in het midden. Hierboven in grote, witte letters met gekleurde rand de naam. Daarboven in blauw ‘STEREO’. Links bovenaan 3 tekentjes, wat lijkt op een heel hoge kroontjes in een W-worm. Linksonder het logo van ATCO met daaronder het catalogusnummer. De achterkant van de hoes is grijs met een foto in het midden, maar deze is van de zijkant genomen. Rechtsboven de notatie ‘STEREO’, met daaronder het catalogusnummer. Boven de foto de titel in zwarte letters, daaronder de naam in witte letters met een zwarte rand. De tracks staan links van de foto. Het logo van ATCO rechtsonder. Onder de foto staat nog info over de plaat. En grappig genoeg ook ‘Printed in the USA’. Dat het wel een Duitse persing betreft, komt naar voren op het label van de plaat.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: het label heeft 3 kleuren: bovenaan is het okergeel, net boven het midden is er een witte band en onderaan is het label grijs. Bovenaan in het okergele deel staat het catalogusnummer en daaronder de titel en naam. Op kant A staan in dit gedeelte nog 2 tracks vermeld, op kant B 1 track. De overige tracks staan op het onderste, grijze deel van het label. In de witte band staat in grijze letters ATCO en ‘Side 1 (of 2)’. In het grijze deel staat bovenaan links in zwarte letters ST-C-68291 en daarnaast ‘STEREO’. Rechts in witte letters A de naam van platenmaatschappij ATCO. Rechts hieronder vermelding van GEMA, de Duitse muziekrechtenorganisatie, en daaronder P1968. Helemaal onderaan nogmaals de naam.
Waarde: 30-40 euro
Vroege Engelse persing
Catalogusnummer: 587 113
Label: Atlantic
Belangrijkste kenmerken hoes: grijsbeige hoes met een zwartwit foto van Otis Redding in het midden. Hierboven in grote ,witte letters met gekleurde rand de naam. Daarboven de titel. Linksonder naast de foto in een blauw kader het logo van Atlantic. De achterkant van de hoes is grijs met een foto in het midden, maar deze is van de zijkant genomen. Rechtsboven het logo van Atlantic met daaronder het catalogusnummer. Boven de foto de titel in zwarte letters, daaronder de naam in ‘3D’-blokletters. De tracks staan links van de foto. Onder de foto staat nog info over de plaat.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: het label heeft 3 kleuren: bovenaan is het oranjerood, net boven het midden is er een witte band en onderaan is het cyclaamrood. Bovenaan in het oranjerode deel staat ‘Made in Gt Britain’ en daaronder ‘MONO’. Daaronder de titel. Hieronder links ‘P1968’ en rechts het catalogusnummer. In de witte band staat in zwarte letters ‘Atlantic’ en ‘Side one (of two)’. Hiernaast het logo van Atlantic. De tracks staan in het onderste deel van het label.
Waarde: 30-40 euro
Bijzondere uitgaves
MONO promo LP
Catalogusnummer: 33-252
Label: ATCO records
Belangrijkste kenmerken hoes: zelfde hoes als een vroege Amerikaanse persing. Het belangrijkste verschil is een rode sticker op de hoes met de tekst ‘Promotional DJ Copy monaural’.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: wit label met bovenaan het catalogusnummer. Het belangrijkste kenmerk van het label is de tekst Sample copy not for sale
Waarde: 60-90 euro
MONO, genummerde herpersing uit 2020
Catalogusnummer: R1 627557
Label: ATCO records, Vinyl Me, Please classics
Belangrijkste kenmerken hoes: herkenbaar aan de OBI (een strip met informatie over de plaat) aan de linkerkant waar het nummer op staat en in het rood ‘Vinyl Me, Please classics’. Rechts een zwarte sticker met dezelfde tekst.
Waarde: 75-140 euro (140 euro is dan in seal)
Persing uit Mozambique
Catalogusnummer: ATC 9118
Label: Atlantic
Belangrijkste kenmerken: de tekst ‘Companhia De Discos De Moçambique, Lda’, en het catalogusnummer.
Waarde: waarschijnlijk rond de 100 euro
Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!
Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 26 maart 2022 bespreekt hij The Immortal Otis Redding in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.