Plaatwaarde: Sounds of Silence van Simon & Garfunkel
Publicatiedatum: 9 februari 2019
De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Sounds of Silence van Simon & Garfunkel.
Muzikale geschiedenis
Op NPO Radio 5 start op 9 februari 2019 de Week van de Jaren 60, een decennium waarin er onder meer op muzikaal gebied heel veel gebeurt. The Beatles breken door, net als The Rolling Stones, The Doors en Bob Dylan. Een duo dat ook zeker in dit rijtje thuishoort is Simon & Garfunkel.
Van Tom & Jerry naar Simon & Garfunkel
De uit New York afkomstige Paul Simon en Art Garfunkel ontmoeten elkaar op school in de jaren 50. Beiden zijn ze gek op The Everly Brothers, een groep door wie zij zich laten inspireren tijdens het maken van hun eerste liedjes. Deze liedjes maken zij onder de naam Tom & Jerry, maar zodra zij in 1963 de kans krijgen om een platencontract te tekenen, veranderen zij hun naam in Simon & Garfunkel. Onder deze naam boeken zijn grote successen, te beginnen met het album Sounds of Silence uit 1966. Dit is de opvolger van het slecht verkopende Wednesday Morning, 3 A.M uit 1964. Omdat hun eerste plaat het zo slecht doet, besluit Paul Simon zijn geluk te beproeven in Groot-Brittannië en stort Art Garfunkel zich vol op zijn studie. Uiteindelijk weten de 2 elkaar toch weer te vinden en nemen ze nog een album op. Dit keer is het een schot in de roos.
Commercieel succes
Er worden al snel 1 miljoen exemplaren van Sounds of Silence verkocht in het thuisland Amerika en ook op andere plekken in de wereld leren mensen via deze lp Simon & Garfunkel kennen Vooral het nummer The Sounds of Silence scoort enorm goed en bereikt in meerdere landen de koppositie in de hitlijsten. Dit is bijvoorbeeld het geval in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Japan. Ook het bekende nummer I Am a Rock is afkomstig van het album Sounds of Silence.
De koek is op
Sounds of Silence maakt van Paul Simon en Art Garfunkel gevestigde namen, maar heel lang kunnen de 2 niet genieten van hun gezamenlijk succes. Nog geen 4 jaar na het uitbrengen van hun succesvolle 2e album is de koek op tussen de de New Yorkers. Ze maken vaak ruzie over de creatieve koers die de band moet varen en besluiten in 1970, kort na het uitbrengen van hun zeer bekende album Bridge of Troubled Water, uit elkaar te gaan.
The Graduate
Hoewel Simon & Garfunkel al bijna 50 jaar niet meer bestaat, worden zij nog steeds gezien als een zeer belangrijke en invloedrijke folkgroep. Ondanks het feit dat zij kort bestaan, brengen zij vanaf 1966 tot 1970 bijna elk jaar een album uit én verzorgen zij de soundtrack van de film The Graduate, een echte klassieker die de carrière van acteur Dustin Hofman lanceert.
Marjolein taxeert Sounds of Silence
“De lp Sounds of Silence van Simon & Garfunkel is er in meer dan 140 verschillende persingen. Er zijn onder meer verschillende variaties van de hoes. Zo zijn er verschillen in de kleur en het gebruikte lettertype van de titel. Daarnaast zijn er versies met én zonder trackinfo op de voorkant van de hoes en is de plaat in MONO en STEREO uitgebracht. Vanwege het enorme aanbod van dit album is het gros van de persingen niet veel meer waard dan tussen de 4 tot 10 euro, maar er zijn uitzonderingen.
Vroege persingen
De eerste Amerikaanse persing is in MONO uitgebracht op het label Columbia en heeft catalogusnummer CL 2469. Op de voorkant van de hoes staat de titel in blauwe hoofdletters. Op de voorkant staat geen trackinfo. Art Garfunkel heeft op de achterzijde van de hoes een tijdschrift in zijn zak. Op latere versies is in Amerika het tijdschrift weggewerkt op de foto. Het label op de plaat is rood, met ‘Columbia’ bovenaan het label geschreven. In het midden staat aan de linker- en rechterkant het zogenaamde ooglogo van Columbia, dat -zoals de naam al doet vermoeden- er uitziet als een oog. Onderaan staat de tekst ‘360 sound’ aan weerszijden van de tekst MONO. De waarde van deze versie in een perfecte staat van zowel hoes als plaat ligt tussen de 40-70 euro. De eerste stereoversie heeft dezelfde kenmerken, alleen is de tekst ‘MONO’ op het label en de hoes ‘STEREO’. De waarde van deze versie in perfecte staat ligt ongeveer tussen de 30-50 euro.
Een vroege Engelse MONO-persing heeft vrijwel dezelfde kenmerken als de eerste Amerikaanse persing: de letters van de titel in blauwe hoofdletters op de voorkant. Verschil is dat onder de titel van de plaat de tekst ‘including Homeward bound’ is toegevoegd en links op de voorkant het ooglogo van Columbia. Het label van de plaat is oranje, met het ooglogo in het midden, waarbij het gat van de plaat precies in de pupil valt. Het catalogusnummer BPG 62690 staat rechts iets boven het midden, ‘Made in England‘ onderaan het label. De waarde in een uitstekende staat ligt tussen de 30-50 euro.
Vroege Nederlandse persingen zijn van een latere datum dan de Engelse en Amerikaanse. Waarschijnlijk kwamen de eerste versies in Nederland vanuit Duitsland. Een versie uit 1968, uitgebracht door CBS –een afkorting van Columbia Broadcasting System- heeft een hoes zonder de tracklisting op de voorkant. De titel is in blauwe hoofdletters, en onder de titel de tekst ‘including Homeward bound’. Links staat het ooglogo met CBS erboven en de tekst ‘STEREO’, eronder het catalogusnummer S 62690. Het label van de plaat is rood met het ooglogo in het midden en ‘Made in Holland’ onderaan. De waarde van deze versie in perfecte staat ligt tussen de 10-15 euro.
Waardevolle persing
Er is door Columbia een Amerikaanse promoversie uitgebracht, speciaal voor radiostations. Deze plaat heeft catalogusnummer CL 2469. De hoes, waar de letters Sounds of Silence in blauwe hoodletters staan, heeft onderaan een grote witte sticker met de trackinfo en de tekst ‘Columbia records radio station service’. De plaat zelf heeft een wit label. Deze versie is in een uitstekende staat tussen de 200-300 euro waard.”
Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!
Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 9 februari 2019 bespreekt hij Sounds of Silence in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.
Luister hier het fragment terug
Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.