Rumours

Plaatwaarde: Rumours van Fleetwood Mac

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Rumours van Fleetwood Mac.

Er kan er maar 1 de beste zijn

De Brits-Amerikaanse combinatie Fleetwood Mac heeft in hun lange bestaansgeschiedenis heel wat platen gemaakt, maar er kan er maar 1 de beste zijn. In het geval van deze band is dat volgens velen Rumours, hun 11e studioalbum uit 1977.

Persoonlijk drama

Op zich is het best bijzonder dat deze plaat deze status geniet, want de opnames van Rumours verlopen niet zo soepel. Sterker nog, na afloop beschrijft zangeres en pianist Christine McVie de opnameperiode als één groot drama. De reden? Bijna alle leden dompelen zich in die tijd onder in de wereld van wilde feesten en exorbitant drugsgebruik, waardoor alleen al op tijd in de studio verschijnen een hele opgave wordt. Tot overmaat van ramp loopt de relatie van zangeres Stevie Nicks en zanger/gitarist Lindsey Buckingham op de klippen, net als het huwelijk van drummer Mick Fleetwood én dat van bandleden bandleden John McVie (bas) en Christine McVie (piano en zang). Alsof dat nog niet genoeg is beginnen Mick Fleetwood en Stevie Nicks vrij snel daarna een relatie. Het scenario van een goede soapserie is er niets bij.

Succes

Ondanks dat de persoonlijke problemen hardnekkig zijn, zijn de leden erop gebrand om een goed album af te leveren.”We wilden onze gevoelens niet boven onze toewijding voor de muziek stellen, hoe moeilijk dit ook was”, aldus Mick Fleetwood. Deze houding zorgt ervoor dat de bandleden in 6 maanden tijd een plaat opnemen die na uitkomst inslaat als een bom. De muziekpers is lyrisch, net als het publiek. Binnen de kortste keren voert Rumours de hitlijsten van verschillende landen aan, waaronder die in Amerika, Groot-Brittannië en Nederland. Ook die 4 singles die van Rumours worden uitgebracht, scoren wereldwijd goed. In Nederland worden 3 van deze 4 hits: Go Your Own Way, You Make Loving Fun en Dreams.

Buckingham versus Nicks

Go Your Own Way is geschreven door Lindsey Buckingham en gaat over zijn breuk met Stevie Nicks. Nicks schrijft op haar beurt het nummer Dreams over Buckingham, waardoor de liedjes voor altijd met elkaar verbonden zijn. In Nederland doet het nummer van Lindsey Buckingham het beter en wordt het een nummer 1-hit. In de Verenigde Staten wint Nicks het. Haar nummer Dreams is tot op de dag van vandaag het enige Fleetwood Mac-nummer dat ooit de Billboard Top 100 aanvoert.



In totaal worden er wereldwijd 40 miljoen exemplaren van Rumours verkocht, wat het een van de best verkochte platen ooit maakt.

Marjolein taxeert Rumours

“Als een van de meest verkochte albums ooit is het niet verwonderlijk dat er heel veel verschillende persingen van Rumours zijn verschenen: maar liefst meer dan 250! Veruit de meeste versies zijn uitgebracht in de vertrouwde crèmekleurige hoes. Daarnaast zijn er gele hoezen in omloop. De waarde daarvan ligt niet veel hoger dan de ‘normale’ hoes. Het album wordt overigens nog steeds op vinyl gemaakt, de laatste versie stamt uit 2011 en behoort zelfs nu nog tot de meest verkochte platen van de laatste jaren

Eerste persingen

De eerste Amerikaanse persing heeft een hoes met een lichte structuur en een uitklapbaar inlegvel met foto’s en teksten. De plaat is uitgebracht op Warner Bros. Records en heeft catalogusnummer BSK 3010. Omdat het een grote release was, is de lp in meerdere perserijen geperst. Van de eerste persing bestaan dus meerdere versies met minimale verschillen die in de uitloopgroef zichtbaar zijn. Het gaat te ver daar hier dieper op in te gaan.

In het algemeen staat bij vroege Amerikaanse persingen in de uitloopgroef van de plaat de tekst ‘Mastered by Capitol’ en ‘kp’. Op het label van de plaat staat een afbeelding van een weg met bomen aan de zijkant. Bovenaan het label staat de tekst ‘Burbank, home of Warner Bros records’, met het Warner logo er onder. Links van het midden staat het catalogusnummer BSK 3010. De tracks staan op de onderste helft van het label. De waarde van de verschillende persingen varieert, maar gemiddeld genomen zijn de eerste persingen in een uitstekende staat van plaat en hoes, inclusief inlegvel tussen de 25-50 euro waard.

Nederlandse persing

De eerste Nederlandse persing is uitgebracht op Warner Bros Records en heeft catalogusnummer WB 56344. De kenmerken van het label zijn vergelijkbaar met de Amerikaanse: ‘Burbank’ etc bovenaan het label en een afbeelding met een weg met bomen aan de zijkant. Verschil is, dat hier verder alleen de titel op de bovenste helft staat. De naam Fleetwood Mac staat onder de tracks. Het label is qua opmaak iets rustiger dan de Amerikaanse. Ook bij deze versie hoort een uitvouwbaar inlegvel. In een perfecte staat, inclusief inlegvel is deze versie tussen de 10-15 euro waard.

Een andere Nederlandse persing die het vermelden waard is, is een uitgave op wit vinyl. Het is niet helemaal duidelijk van wanneer deze is, maar het is wel een redelijk vroege persing. Waarschijnlijk is deze release in 1977 of 1978 uitgebracht. Op de voorkant van de hoes zit links een sticker met de tekst ‘Attention! Limited edition on coloured vinyl’. De plaat heeft catalogusnummer WB 56344. In een perfecte staat is de plaat zeker tussen de 40-50 euro waard. Nu is het bij wit vinyl wel lastig om de staat van het vinyl te bepalen, het is zeker zaak de plaat goed onder licht te bekijken.

Waardevolle persingen

Albums die in 1977 door alle bandleden zijn gesigneerd, hebben sowieso een hogere waarde: al gauw meer dan €100.-. Uiteraard is de staat van de hoes en de plaat van belang.

De meest waardevolle versie tot nu toe is een Amerikaanse, gelimiteerde jubileumeditie uit 1979. Van deze persing zijn maar 250 stuks verschenen. De plaat met catalogusnummer BSK 3010 heeft op de hoes een zilveren stempel op de voorkant met de tekst: ‘No. 1 for 31 weeks. Warner Bros, Records thanks you’. Bij de speciale editie hoort een begeleidende bedankbrief van de Stan Cornyn van Warner Bros. Er is begin van dit jaar van deze uitgave een verhandeld voor maar liefst 1620 euro.

Een ander waardevol exemplaar is een transparante gele (smokey) versie uit Amerika. Deze versie is van 1977 en heeft ook catalogusnummer BSK 3010. Een exemplaar hiervan is voor meer dan 600 euro van eigenaar verwisseld.”

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 16 maart 2019 bespreekt hij Rumours in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Luister hier het fragment terug.

Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.

Geef een reactie