Plaatwaarde: Rock ’n Roll Juvenile van Cliff Richard
Publicatiedatum: 17 oktober 2020
De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Rock ’n Roll Juvenile van Cliff Richard.
Cliff Richard 80
Op 14 oktober 2020 wordt Cliff Richard 80 jaar. Bij NPO Radio 5 wordt er daarom de hele dag extra veel nummers van deze Britse zanger gedraaid. Op MAX Vandaag besteden we ook aandacht aan zijn verjaardag in de vorm van een editie van onze lp-taxatierubriek Plaatwaarde. Cliff Richard heeft in zijn leven natuurlijk heel veel albums gemaakt, maar één van zijn bekendsteis Rock ’n Roll Juvenile uit 1979, de plaat waar ook zijn grootste hit We Don’t Talk Anymore op staat.
Engelse Elvis
De muzikale carrière van Cliff Richard begint eind jaren 50 met nummers als Move it en Living Doll. Het publiek is meteen weg van hem en het duurt niet lang voordat de vergelijking met Elvis Presley wordt gemaakt. Richard beweegt net zo als de succesvolle Amerikaan, kleedt zich net als Elvis en ook hun kapsels lijken verdacht veel op elkaar. Richard zelf zal de vergelijking niet vervelend hebben gevonden, want Elvis is zijn grote idool.
Congratulations
Ook zijn latere carrière vertoont overeenkomsten met die van Elvis Presley. Zo begint Richard in de jaren 60 ook films te maken waarin hij zelf de hoofdrol speelt en ziet hij zijn muzikale succes ook enigszins afnemen naarmate de jaren 70 nadert. De platen die hij in die tijd uitbrengt hebben niet zoveel succes als zijn vorige albums, al scoort hij in 1968 wel een gigantische hit met Congratulations, dat hij zingt op het Eurovisie Songfestival van dat jaar.
Het succes van dit nummer kent ook een keerzijde. Volgens sommigen is zijn optreden op dit liedjesfestijn de doodsklap voor zijn geloofwaardigheid als rock’n roll-artiest. Het feit dat hij overtuigd Christen is, helpt vermoedelijk ook niet mee om het rockpubliek voor zich te winnen.
2e carrière
De albums die hij daarna uitbrengt hebben minder succes, maar vanaf midden jaren 70 begint hij zich weer meer te profileren als rockartiest. In 1976 maakt hij de plaat I’m Nearly Famous, gevolgd door Every Face Tells A Story in 1977 en uiteindelijk door Rock ’n Roll Juvenile in 1979.
Op dit laatste album staat onder andere – zoals al gezegd- het nummer We Don’t talk Anymore, zijn eerste nummer 1-hit in het Verenigd Koninkrijk sinds Congratulations uit 1968. Het nummer wordt niet alleen in Richards thuisland een grote hit, maar ook in veel andere landen in Europa, zoals in ons land. Hier belandt het op de 4e plek in de Top 50.
Bijzonder is dat het nummer zelfs succes heeft in de verenigde Staten, waar het de 5e positie in de Billboard Top 100 haalt. Terwijl hij in Europa één van de allergrootste sterren is in de jaren 60, worden zijn nummers maar matig ontvangen in de VS. Daarin verschilt hij dus wel van Elvis, de man die hij zo bewondert.
Marjolein taxeert Rock ’n Roll Juvenile
“De waarde van de plaat varieert van zo’n 3 tot 40 euro. Op een testpersing en een promo na die voor 50 euro verkocht zijn, komt de waarde van deze plaat nauwelijks boven de 10 euro uit, tenzij het een gesigneerd exemplaar is. Die kunnen dan in waarde oplopen tot zo’n 40 euro. Van de plaat bestaat geen Amerikaanse persing. Van een ongesigneerd exemplaar heeft een Japanse persing de hoogste waarde, zo tussen de 15 en 20 euro. Dan moet de plaat echter wel ook de OBI hebben, dat is een strip die zich aan de linkerkant van de hoes bevindt, met informatie over de plaat in het Japans. Het is bij deze plaat de moeite waard eens te kijken hoe zoiets er uit ziet, want omdat deze in dit geval over de foto van Cliff Richard heen valt, hebben ze het hoofd van de foto wel meegenomen op de strip en de rest met blauwe lijnen ingetekend.
De waarde van een vroege Nederlandse persing komt niet boven de 5 euro uit. Datzelfde geldt voor een vroege Engelse persing. Er is echter een variant met een zwart label op de plaat, die wellicht iets meer waard zou kunnen zijn. Daar zijn echter geen verkoopgegevens over bekend. Een persing die nog het vermelden waard is, is een Canadese persing op het label Harvest. Al is dat louter omdat deze een afwijkend label heeft, de waarde komt namelijk niet boven de 6 euro uit.
Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 27 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.
Japanse persing
Catalogusnummer: EMS-81258
Label: EMI
Belangrijkste kenmerken hoes: witte hoes met ‘Cliff Richard’ in rode letters bovenaan, de titel rechts van het midden. Het catalogusnummer is rechtsboven te vinden. Aan de linkerkant van de hoes een foto van Cliff Richard die gitaar speelt. De OBI valt gedeeltelijk over de foto. Aan de achterkant 3 verschillende foto’s van Cliff. De titels van de tracks bovenaan, info onderaan in het midden.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: lichtbruin label met aan de linkerkant in rode hoofdletters EMI. Rechts bovenaan het logo van EMI, daaronder het catalogusnummer, naam en tracks.
Waarde: 15 tot 20 euro (met OBI).
Vroege Nederlandse persing
Catalogusnummer: 1A062-07112
Label: EMI
Belangrijkste kenmerken hoes: witte hoes met Cliff Richard in rode letters bovenaan, de titel rechts van het midden. Aan de linkerkant van de hoes een foto van Cliff Richard die gitaar speelt. Aan de achterkant 3 verschillende foto’s van Cliff. De titels van de tracks bovenaan, het catalogusnummer rechts daaronder. Verdere info over de plaat onderaan in het midden, met het logo van EMI ernaast.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: beige label met EMI links in grote blokletters. De catalogusnummers en het logo van EMI staan in het midden, haaks op info aan de rechterkant: de titel, het jaartal de tracks en vrijwel onderaan STEMRA, de Nederlandse muziekrechtenorganisatie.
Waarde: 2,50 tot 5 euro.
Vroege Engelse persing
Catalogusnummer: EMC3307
Label:EMI
Belangrijkste kenmerken hoes: se voorkant is gelijk aan de Nederlandse persing. Aan de achterkant 3 verschillende foto’s van Cliff. De titels van de tracks bovenaan, het catalogusnummer rechts daaronder. Verdere info over de plaat onderaan in het midden.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: wit label met een foto van Cliff Richard links van het midden op kant A, en links daarvan het catalogusnummer. De naam in vette rode letters rechts van het midden, met de titel in rode schrijfletters. Daaronder de tracks. Op kant B staan naam en titel in dezelfde layout als op kant A links onder, met daarnaast 2 witte schoenen. De tracks staan bovenaan het label.
Waarde: 4 tot 6 euro
Canadese persing
Catalogusnummer: ST-6461
Label: Harvest
Belangrijkste kenmerken hoes: voorkant als de Nederlandse. Aan de achterkant 3 verschillende foto’s van Cliff. De titels van de tracks bovenaan, het catalogusnummer rechts daaronder. Verdere info over de plaat onderaan.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: lichtgroen, met in donkergroen het logo van Harvest verdeeld over het label. De titel en naam staan linksboven, de tracks tracks onderaan.
Waarde: 4 tot 6 euro.
Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!
Jan Rietman vertelt in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 17 oktober 2020 behandelt Jan Rock ’n Roll Juvenile. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.