Golden Earring

Plaatwaarde: N.E.W.S. van Golden Earring

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: N.E.W.S van Golden Earring.

60 jaar Golden Earring

Eerder in 2021 krijgen fans van de rockband Golden Earring vervelend nieuws te verwerken. De band stopt ermee, omdat gitarist en mede-oprichter George Kooymans ALS heeft en de rest van de band niet door wil zonder hem.

Daarmee komt er een einde aan 60 jaar Golden Earring. in die 60 jaar heeft de band enorm veel betekend voor de Nederlandse muziek. Zo zijn zij een van de weinige Nederlandse bands met Amerikaanse succes. Het begint in 1973 met het album Moontan, waar onder andere Radar Love op staat.

Aanstootgevend

Ongeveer 10 jaar later staan zij opnieuw bovenaan de Amerikaanse hitlijsten met het nummer Twilight Zone, van het album The Cut (1982). The Cut verkoopt internationaal goed en de volgende plaat, N.E.W.S, kan hier in 1984 op meeliften. Toch kampt N.E.W.S met 1 ‘probleem’: de video bij de single When The Lady Smiles wordt door sommigen gezien als aanstootgevend.

In de clip, die is geregisseerd door de bekende regisseur Dick Maas, wordt een non seksueel geïntimideerd door een man in de metro. Vooral in de Verenigde Staten wordt het hele seksuele aspect niet gewaardeerd en is de video alleen ’s avonds laat en in gecensureerde vorm te zien op muziekzender MTV. Hieronder kunt u zowel de ongecensureerde als de gecensureerde versie zien.

Ongecensureerd

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Gecensureerd

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Invloed MTV

Dat MTV de video niet overdag wil tonen draagt er vermoedelijk aan bij dat het nummer niet zo’n grote hit wordt in de VS. De videoclip wordt in de jaren 80 immers van steeds groter belang, omdat artiesten hun muziek op deze manier heel gemakkelijk onder de aandacht kunnen brengen bij het grote publiek. De video bij Twilight Zone stuwt de verkoopcijfers van de single en het album The Cut bijvoorbeeld flink op. When The Lady Smiles profiteert dus niet van dit systeem. Het blijft steken op nummer 76 van de Billboard Top 100. In buurland Canada weet het wel te klimmen naar de 3e plek.

Hilary Clinton

In 2008 veroorzaakt het nummer opnieuw een klein relletje als Hilary Clinton het gebruikt tijdens haar presidentscampagne. Als haar wordt verteld dat er bij het nummer zo’n controversiële video hoort, doet ze er meteen afstand van.

Marjolein taxeert N.E.W.S

“Het album N.E.W.S van Golden Earring is niet hun meest waardevolle plaat. Gemiddeld genomen komt de waarde nauwelijks boven de 10 tot 15 euro uit, al zijn er uitschieters. Interessant is het te zien dat er ondanks het lage aantal varianten (rond de 15), er veel verschillen te vinden zijn in de labels. Zo werd de plaat uitgebracht in Zuid-Afrika, Portugal, Korea en Mexico. In sommige van deze landen zijn er testpersingen gemaakt, die iets meer waard zijn. Er is een Mexicaanse promo verkocht voor rond de 50 euro, en er bestaat een Portugese promo die rond de 40 euro waard is.
De vroegste Nederlandse persing is via 21 Records.
De waarde: ligt tussen 7,50 en 10 euro. Een Amerikaanse persing ligt ongeveer gelijk qua waarde. Een Engelse persing is tussen 5 en 10 euro waard. Een Zuid-Afrikaanse persing is tussen de 15 en 25 waard.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 15 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: 210.010
Label: 21 Records
Belangrijkste kenmerken hoes: zwarte hoes met een landkaart in het groen met een blauw raster erover en rode lijnen met aan het uiteinde omcirkeld N.E.W.S. De bandleden staan ervoor (de herkenbare hoes). Bovenaan in rode letters Golden Earring en onderaan Northeastwestsouth. Op de achterkant van de hoes een landkaart met daarop ‘dossiers’ van de bandleden op een landkaart. Daarop een pistool. De naam en titel bovenaan in rood, het logo van 21 Records linksonder (in rood). De tracks in het midden, eveneens in rode letters.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: bovenaan paars, naar beneden toe overlopend naar blauw. Het logo van 21 Records bovenaan. Links van het midden het catalogusnummer en daarnaast in een kader STEMRA, de Nederlandse muziekrechtenorganisatie. Rechts van het midden op kant ‘1 STEREO’ en ‘Made in Holland’. Er is ook een labelvariant waarbij deze tekst op beide kanten vermeld is. Op het onderste deel van het label de titel, met daaronder de tracks en hieronder de bandnaam en verdere informatie.
Waarde: 7,50 tot 10 euro. Er kan wat waardeverschil tussen de verschillende labelvariaties zijn.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: T1-1-9008
Label: 21 Records
Belangrijkste kenmerken hoes: gelijk aan de Nederlandse, maar de tekst op de achterkant van de hoes in het wit en rechtsonder nog extra informatie.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: blauw label met bovenaan het logo van 21 Records. Naam en titel in zwarte letters daaronder. Rechts van het midden het catalogusnummer. De tracks en overige info op het onderste deel van het label. In witte letters rondom de onderkant van het label: ‘Manufactured & Marketed by Polygram Records’.
Waarde: 7 tot 10 euro. Geseald en voorzien van een promotiesticker kan de waarde oplopen tot zo’n 40 euro.

Engelse persing

Catalogusnummer: CAL 204
Label: Carrere
Belangrijkste kenmerken hoes: voorkant als de Nederlandse, De achterkant ook, maar hier rechts bovenaan in wit het catalogusnummer en rechtsonder in wit het logo van Carrare Records.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: roze label met links in wit het logo van Carrere Records. Rechts van het midden Manufactured by Spartan –Carrere in the UK.
Waarde: 5 tot 10 euro.

Zuid-Afrikaanse persing

Catalogusnummer: CBK(L) 7022
Label: Transistor Music
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: het logo van Transistor groot aan de bovenkant van het label. De onderkant van het label is lichtblauw. Er zijn geen andere versies met dit label en dit catalogusnummer.
Waarde: 15-25 euro

N.E.W.S in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 3 april 2021 bespreekt Jan N.E.W.S. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie