john lennon

Plaatwaarde: Imagine van John Lennon

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Imagine van John Lennon.

Lennons 2e

Eerder behandelde we in Plaatwaarde Band On The Run van Paul McCartney & Wings. Dit keer staat een andere album van een ex-Beatle centraal: Imagine van John Lennon, zijn 2e soloplaat.

Imagine is 1 van Lennons meest bejubelde en commercieel succesvolle albums. het titelnummer groeit uit tot een enorme hit, maar zelf schijnt Lennon niet zo te genieten van zijn succes. Hij vindt Imagine een te commercieel album en is niet blij met hoe de liedjes klinken. Hij vindt ze te gepolijst en te goed in het gehoor liggen. Daardoor gaat de boodschap die hij ermee wil overbrengen volgens hem enigszins verloren.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hoewel Lennon zelf niet blij is met het eindresultaat is het zoals gezegd dus wel een groot succes. Zowel in de Verenigde Staten als in Groot-Britannië behaald de plaat de gouden status.

How do you sleep?

Iedereen die de plaat in huis heeft en weleens opgezet heeft, heeft het nummer How do you sleep? voorbij horen komen. Wie de tekst hoort, weet dat dit geen aardig bedoeld nummer is. Zo zingt hij op een gegeven moment dit:

How do you tell those lies? (ooh)
Lookin’ me in the eye
Livin’ a double life
Tell me, how do you sleep at night? (ooh)
How do you sleep at night?

In dit stukje tekst suggereert Lennon dat degene voor wie het lied bedoeld is een dubbelleven leidt, veel liegt en vraagt hij zich af hoe hij ’s nachts kan slapen in de wetenschap dat hij dit allemaal doet. Voor wie deze niet al te fraaie berichten bedoeld zijn? Niemand minder dan Lennons voormalige collega en vriend Paul McCartney.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Ruzie

Al voordat The Beatles uit elkaar gaan rommelt het binnen de groep en wordt duidelijk dat de artistieke leiders van de band (zoals Lennon en McCartney toch worden gezien) het lang niet altijd met elkaar eens zijn. nadat de band in 1970 uit elkaar gaan wordt alleen maar duidelijker hoezeer zij elkaar naar het leven lijken te staan. Er ontstaan juridische problemen en ze maken elkaar via hun muziek en de pers publiekelijk belachelijk. Lennon doet dat bijvoorbeeld middels How Do You Sleep?, waar die andere Beatle, George Harrison, op meespeelt. McCartney maakt op zijn beurt verschillende onaardige verwijzingen richting Lennon op zijn 2e soloplaat Ram (1971).

Uiteindelijk zouden de 2 hun ruzie bijleggen, maar of ze ooit weer echte vrienden zijn geworden? Wat wel zeker is, is dat zij elkaar in 1976 voor het laatst hebben ontmoet, 4 jaar voor de moord op Lennon in 1980.

Marjolein taxeert Imagine

“De waarde van de plaat Imagine van John Lennon varieert van zo’n 10 tot 1.300 euro. De waardes boven de 1.000 euro die ik heb kunnen vinden, betreffen gesigneerde exemplaren. Het spreekt voor zich dat daar wel iets van bewijs aan gekoppeld moet zijn. Bij deze plaat valt op, dat de waardes nogal uiteen kunnen lopen. Zo heeft een gemiddelde vroege Amerikaanse persing een waarde tussen de 25 en 50 euro, maar als de plaat geseald is, en de originele hypestickers (stickers met daarop een mededeling als ‘bevat dit en dit nummer’ of een andere mededeling over het album, red.) op de seal intact zijn, dan gaat de waarde met gemak richting 400 euro. Er zijn natuurlijk heel veel exemplaren van dit album op de markt gebracht, maar er zijn ook erg veel verwoede verzamelaars onder de fans. Deze fans kunnen de prijs behoorlijk opdrijven als er een exemplaar voorbijkomt dat boven de middelmaat uitsteekt; hetzij in de staat (nieuwstaat zonder enige gebruikerssporen), hetzij in speciale kenmerken die 50 jaar na dato nog intact zijn, zoals een sticker op een seal.
Een vroege Engelse persing ligt gemiddeld qua waarde ook tussen de 25 en 50 euro, een Nederlandse (met op het label ‘mfd. In U.K.!) heeft een waarde tussen de 20 en 30 euro.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn tegen de 200 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: SW 3379
Label: Apple
Belangrijkste kenmerken hoes: aan de voorkant een door ‘wolken’ vervaagde portretfoto van John Lennon, links in een wolk de titel en naam. Op de achterkant van de hoes een foto van het hoofd van John Lennon in horizontale positie waarop het lijkt alsof hij naar de wolken kijkt. Rechtsonder in grijze letters de naam en titel met een appel eronder. Het catalogusnummer en info linksonder.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: het label heeft een zwarte rand met onderaan de tekst: ‘mfd. By Apple Records, inc’. In het midden een appelvorm, met op kant 1 op de achtergrond een foto van John Lennon. Bovenaan in de appel de titel en naam. Rechts daaronder ‘Stereo’, het catalogusnummer en ‘ Side one’. Links van het label op dezelfde hoogte ‘All songs published by…” De tracks staan op het onderste deel, met daaronder de tekst ‘Produced By: John & Yoko and Phil Spector’. Op kant 2 heeft het label een doorgesneden appel en de titel linksboven. De plaat heeft een bedrukte binnenhoes, en daarnaast bevat het een poster en 2 kaarten (bij sommige versies 1 kaart).
Waarde tussen de 25-50 euro. Geseald en/of met de originele ‘hypesticker’ erop kan de waarde echter oplopen tot wel 400 euro.

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: Pas 10004
Label: Apple
Belangrijkste kenmerken hoes: gelamineerde hoes met op de voorkant een door ‘wolken’ vervaagde portretfoto van John Lennon, links in een wolk de titel en naam. Op de achterkant van de hoes een foto van het hoofd van John Lennon in horizontale positie, net als bij de Amerikaanse persing. Rechts onder in grijze letters de naam en titel met een appel eronder. Linksonder de tekst ‘ Imagine the clouds dripping. Dig a hole in your garden to put them in. Yoko ‘63’, met hieronder het catalogusnummer en ‘Printed in England’.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: als de Amerikaanse, maar deze heeft in witte schrijfletters rondom tekst in de zwarte rand. Links van het midden ‘mfd. In the UK. De plaat bevat een poster en een kaart.
Waarde: 25-50 euro. Heel vroege persingen (herkenbaar aan het matrixnummer, maar dat gaat te ver om daar hier diep op in te gaan) kunnen in waarde oplopen tot wel 250 euro.

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: 5C 062-04914
Label: Apple
Belangrijkste kenmerken hoes: als de Engelse. Op de achterkant van de hoes geen ‘Printed in England’ en natuurlijk het andere catalogusnummer.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: als de Engelse, inclusief de tekst ‘Mfd. In U.K.’, alleen bij deze staat het Nederlandse catalogusnummer rechts in een wit kader. Bij de plaat horen een poster en 2 kaarten.
Waarde: 20-30 euro.

Let op! Dit artikel stamt origineel uit februari 2021. Op 9 september 2021 is dit album precies 50 jaar oud. MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp spreken op die dag met beatle-fan Anne Hurenkamp  over deze plaat.

Geef een reactie