honky chateau

Plaatwaarde: Honky Château van Elton John

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Honky Château van Elton John.

Opnemen in Frankrijk

Een album opnemen in een Frans kasteel. In de jaren 70 vinden ontzettend veel grote artiesten dit een goed idee. Dè plek om dit te doen is Château d’Hérouville in Hérouville-en-Vexin, niet heel ver van Parijs. An het begin van de jaren 60 wordt het landhuis aangekocht door de Franse filmcomponist Michael Magne, die verantwoordelijk is voor de muziek in talloze Franse films, maar die ook meewerkt aan internationale producties zoals Barbarella. Magne is degene die het landhuis voorziet van een opnamestudio. In eerste instantie komen hier vooral Franse artiesten, maar aan het eind van de jaren 60 komen er ook steeds meer buitenlandse acts. De artiesten die hun oog laten vallen op het kasteel zijn niet de minste. Van David Bowie (Low en Pinups) tot aan The Rolling Stones (Exile on Main Street): ze laten zich allemaal inspireren door het Franse leven. Zo ook Elton John. Hij reist in 1971 af naar het landhuis en neemt hier zijn 5e studioplaat op: Honky Château (1972), wat de bijnaam van het kasteel is.

Ideeën-stroom

Eenmaal gearriveerd gaan John en zijn gevolg hard aan de slag, want ze hebben nog geen materiaal of teksten om mee te werken. In die tijd is het vrij gewoon dat artiesten pas in de studio zelf echt aan de slag gaan, maar het is natuurlijk wel stressvol.

Gelukkig vloeien de ideeën rijkelijk tijdens het bezoek aan Frankrijk. Johns vaste schrijfpartner Bernie Taupin komt met de ene na de andere tekst, John vult aan en schrijft de muziek, waarna de band het nummer speelt. Op deze manier weten ze in 2 weken tijd 11 complete nummers af te leveren, waaronder het welbekende Rocket Man (I Think it’s Going To Be A Long, Long Time) en Honky Cat. 

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

7 albums

Het album blijkt een schot in de roos, want het maakt van de Britse muzikant een nog grotere ster dan dat hij op dat moment al is. Ook luidt het een bijzondere periode in zijn carrière in. Honky Château is namelijk het eerste album in een reeks van 7 opeenvolgende platen die zowel in Groot-Britannië als de Verenigde Staten de koppositie bereiken. Dat maakt van hem 1 van de meest succesvolle artiesten van de jaren 70. 3 van de 7 zijn overigens opgenomen in Château d’Hérouville.

Marjolein taxeert Honky Château

“De plaat Honky Château kent veel versies én hoezen. Zo is er een reguliere LP-hoes met de opening aan de rechterkant, maar er zijn er die een flap aan de achterkant hebben, en als een soort envelop geopend moeten worden. Verder hebben sommige hoezen de naam, titel en foto in reliëf. Dit is vooral zo bij de vroege persingen. Een vroege Amerikaanse persing met deze hoes heeft een waarde tussen de 25 en 40 euro. Er zijn wel exemplaren voor meer verkocht, maar dan waren ze geseald of gesigneerd. De vroege Nederlandse persing is er zowel met envelopehoes als een reguliere. Bij de envelopehoes is de plaat in Nederland gemaakt, de hoes in Engeland. De waarde hiervan is ongeveer 25 euro. Een vroege Engelse persing met envelopehoes hoes heeft een hogere waarde, deze ligt tussen 50 en 75 euro. Grappige van deze persing is dat het vinyl, als je het boven een lamp houdt, enigszins doorzichtig is. Een vroege Japanse persing in rood vinyl is tussen 100 en 150 euro waard.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 140 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: 93135
Label: Uni Records
Belangrijkste kenmerken hoes: beigebruine envelopehoes met reliëf. In 3D-schrift bovenaan de titel en naam, een foto van Elton John op het onderste deel. Rechtsboven de foto het catalogusnummer. Op de achterkant van de hoes 6 kaders (2 rijen van 3) met daarin in de eerste 2 boven elkaar de titel, naam en tracks. In de 4 andere kaders de foto’s en namen van de 4 bandleden. Binnenhoes met songteksten.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: geel, met een meerkleurige draaikolk. Rechtsboven in groene letters het logo van Uni. De titel in zwarte letters op het bovenste deel. Rechts van het middengat ‘STEREO’, het catalogusnummer en ‘side One (of two)’. Links van het gat de tekst ‘Recorded in Europe’. De tracks staan op het onderste deel van het label. Daaronder P1972 en MCA Records. In de onderste rand onder andere 90046 U.S.A.
Waarde: 25-40 euro. Geseald kan de waarde oplopen tot ca 150 euro.

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: DJLPH 423 / 6376402-1
Label: DJM Records
Belangrijkste kenmerken hoes: beigebruine envelopehoes. In 3D-schrift bovenaan de titel en naam, een foto van Elton John op het onderste deel. Op de achterkant van de hoes 6 kaders (2 rijen van 3) met daarin in de eerste twee boven elkaar de titel, naam en tracks. In de 4 andere kaders de foto’s en namen van de 4 bandleden.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: zwart label met bovenaan het logo van DJM records. Rechts van het middengat het catalogusnummer DJLPH 423, met daaronder (6376 402), ‘STEMRA’ en het kantnummer. Links van het gat het nummer 6376 402.1 en daaronder 33 1/3 STEREO. De tracks staan op het onderste deel, met erboven de titel en eronder de naam.
Waarde: circa 25 euro

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: DJLPH 423
Label: DJM Records
Belangrijkste kenmerken hoes: beigebruine envelopehoes. In 3D-schrift bovenaan de titel en naam, een foto van Elton John op het onderste deel. Op de achterkant van de hoes 6 kaders (2 rijen van 3) met daarin in de eerste 2 boven elkaar de titel, naam en tracks. In de 4 andere kaders de foto’s en namen van de 4 bandleden.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: zwart label met bovenaan in geel het logo van DJM records. Rechts van het middengat 33 1/3 RPM, het catalogusnummer DJLPH 423, P1972, DJLPH423-A (of B) en ‘STEREO’. Links van het gat ‘Side one (of 2’). De tracks staan op het onderste deel, met erboven de titel en eronder de naam. Hieronder ‘Made in England’. De info langs de rand is in gele letters.
Waarde: 50 tot 75 euro

Bijzondere uitgaves

NB: Japanse persing in rood vinyl
Catalogusnummer: IFP-80566
Label: DJM Records
Belangrijkste kenmerken hoes: zogenoemde gatefold-hoes met een oranje obi (strook met informatie in het Japans)
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Zwart label met bovenaan in geel het logo van DJM records. Rechts van het middengat het catalogusnummer IFP-80566, daaronder STEREO, (DJLPH-423A) en 33 1/3 RPM. Links van het middengat staat onder de plaatkant het woord Folster. De tracks staan op het onderste deel, met erboven de titel en eronder de naam. De info langs de rand in gele letters.
Waarde: 100-150 euro

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 23 april 2022 bespreekt hij Honky Château in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

(Bron: Billboard, The Guardian, Udiscovermusic.com, Los Angeles Times, blog Bobby Owsinski)

Geef een reactie