Plaatwaarde: Help! van The Beatles
Publicatiedatum: 5 september 2018
De lp is weer helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een kostbare lp. Deze week: Help! van The Beatles.
Help! komt uit in 1965 en is het 5e studioalbum van de Engelse band The Beatles. De 4 mannen uit Liverpool zijn op dat moment ongekend populair over de hele wereld en alles wat zij maken wordt een succes, zo ook de lp Help!. Het album staat centraal in de gelijknamige film en er staan vele toekomstige hits op, waaronder Help!, Ticket to Ride en het meest gecoverde nummer allertijden: Yesterday.
Verkoopcijfers
Help! is qua verkoopcijfers één van de meest succesvolle albums van The Beatles. In de Verenigde Staten zijn er miljoenen exemplaren van verkocht en ook in Europa bereikt de plaat in meerdere landen de platina-status. In Nederland staat het liedje Help! meer dan 20 weken in de Top 40, wat het één van de allergrootste Beatles-hits ooit maakt in ons land.
Marjolein taxeert Help!
Inmiddels zijn sommige persingen en edities van de lp Help! veel geld waard. Marjolein van Dam, lp-kenner en eigenaar van muziekwinkel Evelyn Novacek in Hoogezand vertelt u welke dat zijn:
“De lp Help! van The Beatles is in meer dan 100 verschillende persingen op de markt verschenen. Om te weten of uw lp geld waard is, moet u op verschillende zaken letten. In welk land de plaat is geperst, de kleur van het vinyl, de kenmerken van het label op de plaat en het catalogusnummer spelen allemaal een rol. Ook de matrixnummers die u in de uitloopgroef kunt vinden spelen een rol. De uitloopgroef is het zwarte gedeelte van de plaat na de muziekgroeven. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de hoes en de plaat in goede staat verkeren. Bij een slechte staat keldert de waarde al snel.
Eerste Engelse persing
Eerste persingen van Help! zijn vaak erg gewild en veel geld waard. Deze zijn uitgebracht door het Parlophone-label. De Engelse monopersing heeft een zogenaamde ‘flipback’-hoes, die te herkennen is aan de omgeslagen randen aan de achterkant. Het nummer is PMC 1255. Bovendien staat bij de Engelse persing rechtsonder op de hoes het jaartal en de maand in 4 cijfers. Het label van de plaat is zwart, en het pondteken en de letters Parlophone zijn geel. Eerste Engelse persingen kunnen in goede staat zo rond de 60 en 150 euro waard zijn, uitschieters daargelaten.
Nederlandse persingen
Bij de Nederlandse persingen van Help! is het label op de plaat zwart met zilver. Vroege Nederlandse persingen hebben een kort catalogusnummer. Als je bijvoorbeeld 5C 062..of 1A 062 ..enz als catalogusnummer ziet staan, dan heb je sowieso met een herpersing te maken. Eé n van de vroege Nederlandse persingen die iets meer waard is dan de andere (in een perfecte staat rond de 80-100 euro) heeft een flipbackhoes, het catalogusnummer PCS 3071 en ‘made in Holland’ op het label, zonder dat er bij staat door welke platenmaatschappij hij vervaardigd is.
Zwitserse editie
Er is een speciale clubeditie die voor de Zwitserse markt is gemaakt, die tussen de 800-1500 euro waard is, afhankelijk van de conditie. Deze is uitgebracht op het label ODEON, en heeft een heel andere hoes dan de witte, herkenbare Nederlandse hoes. De letters HELP! staan rechtsboven in het rood. Het label van de plaat is geel, het catalogusnummer SMO 984008. Als u denkt dat u inderdaad de clubpersing hebt, is het wel zaak om goed uit te zoeken of u een originele hebt, want er zijn veel namaakversies op de markt.
Speciaal voor Shell
Voor Nederlanders is het waarschijnlijker dat zij een ander geliefd exemplaar in de kast hebben staan: de Shell-versie. Deze plaat is in een oplage van ca. 2000 stuks speciaal vervaardigd voor medewerkers van Shell. U herkent de plaat door het grote geel met rode Shell-logo achter de bandleden. Deze versie stamt uit 1979, en is als 2 versies verschenen: een voor de Nederlandse- en een voor de Zweedse medewerkers. Het label van de Nederlandse plaat is zwart, met daarop tekst in het Nederlands. Deze is in een uitstekende staat al gauw rond de 300 euro waard. Ook hier is voorzichtigheid geboden, want er zijn in de loop der jaren veel namaakversies uitgekomen.
Meest waardevol
Het meest waardevol zijn de gesigneerde exemplaren. Er is via veilingsite eBay ooit eens een gesigneerd exemplaar verkocht voor meer dan 5000 euro. Het spreekt voor zich dat daar maar erg weinig van zijn. Dus bent u de gelukkige die ooit zelf de lp heeft laten signeren door één of meer bandleden, dan is het alleen nog zaak de fan te vinden die er flink voor wil betalen.”
Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!
Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde bespreekt. Op 8 september 2018 bespreekt hij Help! in de uitzending.Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.
Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In de jaren zeventig heb ik enkele tientallen direct cover LP’s gekocht, van Amerikaanse bands en muzikanten. Het gaat te ver om alle titels te vermelden. Dit waren LP’s die direct gesneden zijn bij een live optreden van een band, met speciale apparatuur en zijn daardoor beperkt geproduceerd. Deze LP’s hadden veel meer dynamiek en veel meer finesse als geperste LP’s. Deze LP’s waren uitsluitend bij enkele speciaalzaken te koop en kostten ongeveer het viervoudige bedrag van een normale verkoopprijs. Daardoor zijn deze LP’s heel weinig verkocht en nu zéér zeldzaam.