plaatwaarde

Plaatwaarde: Exile on Main Street van The Rolling Stones

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Exile on Main Street van The Rolling Stones.

Opvolger van Sticky Fingers

The Rolling Stones zijn samen met The Beatles dé grote bands van de jaren 60. Zodra 1970 aanbreekt, nemen The Beatles afscheid van het wereldtoneel. The Rolling Stones gaan wel verder en luiden de jaren 70 in met het succesvolle album Sticky Fingers uit 1971. Eén jaar later brengt de band de dubbel-lp Exile on Main Street uit. De plaat wordt deels opgenomen in het Engelse landhuis van zanger Mick Jagger, deels in Los Angeles en deels in een Zuid-Franse villa. De gehele band ziet zich genoodzaakt Engeland te ontvluchten omdat premier Wilson torenhoge belastingtarieven voor de superrijken invoert. Het belastingtarief voor heel rijke mensen is destijds 90 procent.

Twijfelachtige eerste ontvangst

Zo enthousiast als de pers is over Sticky Fingers, zo verdeeld zijn de reacties na het uitbrengen van Exile on Main Street. “Veel van hetzelfde”, noemt de recensent van het vooraanstaande Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone de plaat. Mick Jagger lijkt zelf ook zijn twijfels te hebben over het nieuwste album. “Het is heel erg rock & roll, snap je. Ik wilde niet dat de plaat zo zou worden. Ik ben meer voor experimenteren, daar houd ik van. Ik wil niet steeds hetzelfde doen. Het is niet dat ik tegen rock & roll ben, maar ik wil ook andere dingen doen. Rock & roll verveeld me”, aldus Jagger in het boek Allen Klein: The Man Who Bailed Out the Beatles, Made the Stones, and Transformed Rock & Roll. Dat Exile on Main Street zo rock & roll is, komt vooral door gitarist Keith Richards. Hoewel Richards tijdens de opnames bijna constant high is van de heroïne -hij is destijds zwaar verslaafd- weet hij zijn stempel te drukken op het geluid van de plaat. Ook drummer Charlie Watts klinkt volgens velen op deze plaat beter dan ooit.

Hoewel de plaat dus niet meteen erkend wordt al een geniaal album, geldt het anno 2019 als één van de allerbeste Rolling Stones-platen. Hoewel de plaat slechts 1 hit bevat (het welbekende Tumbling Dice), wordt Exile on Main Street door kenners gezien als fraaie verzameling van rauwere nummers met duidelijke blues- en gospelinvloeden.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Marjolein taxeert Exile on Main Street

“De waarde van de lp Exile on Main Street van The Rolling Stones varieert van zo’n 10 tot circa 2.400 euro. De laatste betreft een zeldzame Engelse testpersing met een wit label en een Amerikaanse promo lp met persinfo. Voor de ‘normale’ versies is het voor de waarde van de plaat van belang dat de ansichtkaarten en de originele bedrukte binnenhoezen nog aanwezig zijn. Een vroege Nederlandse persing is ongeveer tussen de 30 en 50 euro waard. Een vroege Engelse persing heeft doorgaans een hogere waarde; de waarde van exemplaren met heel lage matrixnummers (nummers die in de uitloopgroef geëtst zijn) kan oplopen tot zo’n 300 euro. Er zijn zelfs exemplaren voor meer dan 400 euro verkocht. Een vroege Amerikaanse persing ligt qua waarde tussen de 40 en 75 euro. Er zijn overigens wel uitzonderingen. Vanwege de hoge oplage is er in verschillende perserijen geperst, die ieder hun eigen kenmerk meekregen. Sommige persingen zijn meer waard dan andere.

Een grappige persing om nog te noemen is een Filipijnse persing, die een totaal andere hoes heeft. Deze versie is dit jaar een paar keer via veilingwebsite Ebay voor rond de 500 euro verkocht.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn; er zijn zeker 145 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat én hoes.

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: COC69100. Label: Rolling Stones Records. Belangrijkste kenmerken hoes: opening binnenin de hoes, bedrukte binnenhoezen, 12 ansichtkaarten met zwart wit letteropdruk. Vermelding van Kinney distributie op de achterkant van de hoes. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Rolling Stones ‘stempel’ op geel label. Tong rechts. Daaronder COC 1-2900. Waarde 30-50 euro.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: COC 2-2900. Label: Rolling Stones Records. Belangrijkste kenmerken hoes: opening binnenin de hoes, bedrukte stevige binnenhoezen, 12 ansichtkaarten met rode letteropdruk. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: geel label met ‘Rolling Stones’ en titel bovenaan in handschriftstijl en daarboven het catalogusnummer COC 2-2900. Tong links. Waarde: 30-75 euro, met uitschieters naar boven afhankelijk van de persing.

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: COC69100. Label: Rolling Stones Records. Belangrijkste kenmerken hoes: opening binnenin de uitklaphoes, stevige bedrukte binnenhoezen, 12 ansichtkaarten, vermelding van Kinney distributie op de achterkant van de hoes. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: geel label met ‘Rolling Stones’ en titel bovenaan in handschriftstijl. Tong eronder. Onder het catalogusnummer 1972 en daaronder ‘Musidor, N.V.’ Waarde: 75-250 euro, uitschieters naar boven voor exemplaren met heel lage matrixnummers.

Filipijnse persing

Catalogusnummer: COC2-2900. Label: Atlantic. Belangrijkste kenmerken hoes: geel met oranje, gezicht met uitgerekte mond (die ook op de gewone versie zichtbaar is). Belangrijkste kenmerken label op de plaat: boven groen, onder blauw met een witte band in het midden. Waard: rond de 500 euro.”

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde bespreekt. Op 5 oktober 2019 bespreekt hij Exile on Main Street in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.

Geef een reactie