Plaatwaarde: Double Fun van Robert Palmer
Publicatiedatum: 19 september 2020
De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Double Fun van Robert Palmer.
Eindelijk succes
De Britse zanger Robert Palmer begint zijn muzikale carrière aan het begin van de jaren 70. Eerst gaat het moeizaam, maar eind jaren 70 lijkt hij toch eindelijk meer succes te krijgen. Dit dankt hij aan zijn 4e soloplaat, Double Fun (1978). Hierop staan ook de hit Every Kinda People en het nummer Best Of Both Worlds. Best Of Both Worlds wordt destijds geen hit,
maar het is met de jaren uitgegroeid tot een bekend nummer van deze lp.
Tropische invloeden
Robert Palmer, die in 2003 is overleden, staat tijdens zijn leven bekend als een artiest die van veel verschillende genres proeft. Ook op Double Fun is dit goed te horen. Hij gaat van soul naar funk en van funk naar reggae. Toch is er 1 gemene deler: vrijwel alle liedjes hebben een tropische ondertoon. Dat is ook niet zo gek, want Palmer verhuisd in 1974 naar de Bahama’s, waar hij meer dan 10 jaar blijft wonen.
Ook in zijn latere muziek zijn deze invloeden terug te horen, maar het wordt wel minder naarmate hij zich meer als rockster profileert. Met zijn gitaarmuziek heeft hij overigens wel veel succes. In 1985 scoort hij een wereldhit met het nummer Addicted To Love.
Marjolein taxeert Double Fun
“De waarde van de plaat Double Fun van Robert Palmer varieert van 4 tot zo’n 60 euro. En ik kan meteen vertellen dat dat laatste bedrag een uitschieter is. Het is betaald voor een Amerikaanse testpersing. Een gewone vroege Amerikaanse eerste persing ligt rond de 5 euro, waarbij een geseald exemplaar in waarde nog kan oplopen tot ongeveer 25 euro. Een vroege Nederlandse persing heeft een waarde van slechts 5 euro. Een vroege Engelse persing is ongeveer 7 euro waard. Een Japanse persing is misschien nog wel het meest interessant: die heeft een waarde van rond de 30 euro.
Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 38 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.
Vroege Amerikaanse persing
Catalogusnummer: ILPS 9476
Label: Island Records
Belangrijkste kenmerken hoes: op de voorkant een grote foto van een zwembadtafereel, de titel bovenaan links, de naam rechts. Daaronder de tracks van kant A. Op de achterkant van de hoes een grote foto van Robert Palmer. Titel en tracks als bij de voorkant, maar dan van kant B. Onder de foto het logo van Island, de platenmaatschappij. De binnenhoes is bedrukt met songteksten en een foto in het midden.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Zwart label met zilverkleurige opdruk. Bovenaan de titel en de tracks. Links van het midden de naam, rechts ‘ STEREO’ en daaronder het catalogusnummer. Onderaan het label het logo van Island in kleur: Een ‘i’ met daarin zee, zon en een palmboom.
Waarde: tussen de 4 en 6 euro.
Vroege Nederlandse persing
Catalogusnummer: 25 584 XOT
Label: Island Records
Belangrijkste kenmerken hoes: Vrijwel identiek aan de Amerikaanse, maar hier is aan de achterkant van de hoes het catalogusnummer rechts bovenaan gedrukt.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Blauw met zwarte opdruk. Bovenaan de titel, daaronder de tracks achter elkaar geschreven. De naam meteen hieronder. Het catalogusnummer rechts van het midden en daaronder ‘STEREO’, het jaartal en de labelcode (LC407) in een kader. Het logo van Island onder in het midden. Deze is iets anders dan het logo dat in Amerika gebruikt is, maar wel herkenbaar: een witte ‘i’ met de palmboom en geelrode zon er achter. Links van het midden in een kader ‘Stemra’, de Nederlandse muziekrechtenorganisatie. De B-kant van de plaat is donkerblauw en een gele zon.
Waarde: tussen de 5 en 8 euro.
Vroege Engelse persing
Catalogusnummer: ILPS 9476
Label: Island Records
Belangrijkste kenmerken hoes: Hetzelfde als de Amerikaanse, maar aan de achterkant rechtsboven het catalogusnummer met een ster eronder.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: helderblauw met zwarte opdruk. Bovenaan de titel, daaronder de tracks. De naam links van het midden. Het catalogusnummer rechts van het midden en daaronder het jaartal en ‘STEREO’. Het logo van Island (zoals bij de Nederlandse persing) onderaan. Daaronder ‘EMI RECORDS LTD’. De binnenhoes is bedrukt. Deze heeft afgeronde hoeken.
Waarde: tussen de 5 en 10 euro.
Japanse persing
Catalogusnummer: ILS-81090
Label: Island Records
Belangrijkste kenmerken hoes: Zelfde kenmerken als de Amerikaanse hoes, alleen staat hier het catalogusnummer aan de voorkant rechts boven de naam.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Lichtblauw label met zwarte opdruk. Bovenaan de titel, daaronder de tracks. De naam links van het midden, het catalogusnummer rechts van het midden en daaronder ‘STEREO’. Het logo van Island -als bij de Nederlandse versie- onder in het midden. De binnenhoes is aan de ene kant in het Engels, aan de andere kant in het Japans. Deze versie is het meeste waard als de OBI -een strip met informatie in het Japans- er nog bij is.
Waarde: Tussen de 25 en 35 euro.
Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!
Jan Rietman vertelt in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 19 september 2020 behandelt hij Double Fun. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.