Plaatwaarde: Brothers In Arms van Dire Straits
Publicatiedatum: 21 september 2019
De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Brothers In Arms van Dire Straits.
5e keer succes
Dire Straits is een van de meest succesvolle bands van de late jaren 70 en de jaren 80. Veel van hun singles worden grote successen; hetzelfde geldt voor hun albums. Eén van hun bekendste platen is Brothers In Arms uit 1985. Het is de 5e plaat van de band rondom gitarist en zanger Mark Knopfler, die voordat hij de band begint werkzaam is als leraar.
269 weken in de hitlijsten
Hoewel Brothers In Arms heel wat noemenswaardige voorgangers heeft, is veruit hun meest succesvolle plaat tot dan toe. Wereldwijd bereikt Brothers In Arms de eerste plaats van de hitlijsten en in thuisland groot-Brittannië weet het zelfs 10 weken onafgebroken op nummer in. In de Verenigde Staten prijkt de plaat 9 weken bovenaan de Billboard Top 200 en in Australië weet de plaat het zelfs 34 weken op nummer 1 vol te houden. Het gaat hier niet om 34 weken aan een stuk, maar desalniettemin is het een knappe prestatie. In Nederland breekt de plaat alle records tot dan toe door het 269 weken vol te houden in de Album Top 100. Pas in 1997 wordt dit record verbroken door een plaat van de Buena Vista Social Club.
In het Verenigd Koninkrijk is het tevens één van de best verkochte albums allertijden en heeft het de platina status bereikt. Sterker nog: het album is al 14 keer platina aan de overkant van het kanaal. Dat betekent dat er ruim 4 miljoen exemplaren van zijn verkocht. In de Verenigde Staten wordt het album 9 keer platina, wat betekent dat er 9 miljoen van zijn verkocht.
Singles van Brothers In Arms
Niet alleen het album zelf, maar ook de van Brothers In Arms afkomstige nummers worden grote hits. Het nummer Money For Nothing wordt nummer 1 in de Verenigde Staten. Walk Of Life weet tot nummer 7 op te klimmen in de Amerikaanse hitlijsten. In eigen land weet de band gek genoeg nooit een echte hit te scoren. Walk Of Life is in dit land met 11 weken op nummer 2 het meest succesvolle nummer. In Nederland komt dit nummer niet verder dan nummer 20 in de Top 40.
Marjolein taxeert Brothers In Arms
“De waarde van de lp Brothers In Arms ligt tussen de 5 en enkele honderden euro’s. Het is een relatief jong album en Dire Straits was al erg populair toen dit album verscheen. De oplages waren enorm en er zijn veel verschillende persingen. Het album is nog altijd erg gewild, maar door de hoge oplages ligt de waarde niet echt hoog. Zo heeft een vroege Nederlandse persing een waarde van 8-12 euro. Een vroege Amerikaanse persing is iets meer waard, zo’n 18-25 euro. Mocht u er één ongeopend in seal hebben liggen, dan kan de waarde wel oplopen tot ruim boven de 100 euro. Een vroege Engelse persing heeft een gemiddelde waarde van zo’n 20 euro. Wellicht heeft u een MFSL-persing in de kast staan. Dit label brengt albums uit in een verbeterde geluidskwaliteit, en is zeer geliefd onder audiofielen. De waarde daarvan ligt tussen de 60-100 euro. De meest waardevolle exemplaren zijn testpersingen, tussen de 100-250 euro. Daarnaast zijn exemplaren met de handtekeningen van alle bandleden ook veel meer waard dan zonder handtekeningen. Die waarde kan zomaar oplopen tot boven de 200 euro.
Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 100 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.
Vroege Nederlandse persing
Catalogusnummer: 824 499-1. Label: Vertigo. Belangrijkste kenmerken hoes: oranjerode barcode rechts boven op de achterkant, blauwe binnenhoes met songteksten. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: kleurrijk label met uitsnede van de gitaar, vermelding van B.I.E.M. en STEMRA. Waarde 8 tot 12 euro
Vroege Amerikaanse persing
Catalogusnummer: 1-25264. Label: Warner Bros records. Belangrijkste kenmerken hoes: Warner logo links onder op de achterkant. Als de plaat de originele seal heeft hierop een sticker met de tekst ‘featuring the hitsingles ‘Money for nothing…’. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: kleurrijk met uitsnede gitaar, rechts van het midden in gele letters catalogusnummer en plaatkant. Waarde: 18-25 euro, ongeopend in seal 100-150 euro.
Vroege Engelse persing persing
Catalogusnummer: VERH 25. Label: Vertigo. Belangrijkste kenmerken hoes: oranjeroze barcode op achterzijde, binnenhoes met teksten. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: kleurrijk met uitsnede gitaar, rechts van het midden in gele letters catalogusnummer en plaatkant. Er zijn verschillende vroege Engelse persingen, de waarde varieert van zo’n 10 tot 50 euro.
MFSL-persing
Catalogusnummer: MFSL 2-441. Label: MFSL. Belangrijkste kenmerken hoes: roze band aan de bovenkant van de hoes met de tekst ‘Original master recording’. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: zwart label met grijze letters en de tekst ‘Mobile Fidelity Sound Lab’. Waarde: 60-100 euro.
Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!
Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 21 september wordt Brothers In Arms besproken. Omdat Jan Rietman op die dag de eenmalige reünie van Los Vast presenteert, is de presentatie van Wekker-Wakker-Weekend op deze dag in handen van Tineke de Nooij.. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.