Plaatwaarde: Born To Run van Bruce Springsteen
Publicatiedatum: 13 juli 2019
De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Born To Run van Bruce Springsteen
Nieuw materiaal van The Boss
De Amerikaanse muzikant Bruce Springsteen heeft op 14 juni 2019 een nieuwe plaat uitgebracht. Al ver voor de releasedatum wordt er in de muziekpers veel gesproken over het nieuwe werk van The Boss en kijken zijn fans er reikhalzend naar uit. Hoe anders is dit begin jaren 70.
Weinig succesvol
In die tijd heeft de jonge muzikant Bruce Springsteen uit New Jersey amper commercieel succes en kan hij bijna geruisloos een nieuwe plaat uitbrengen. Hij wordt in 1972 aangetrokken door Columbia Records, een platenmaatschappij waar supersterren als Bob Dylan ook onder contract staan. Volgens Columbia gaat Bruce Springsteen het helemaal maken, maar de verkoopcijfers van zijn eerste 2 platen vertellen een ander verhaal. Hoewel de critici er positief over zijn, koopt het publiek zijn werk niet.
Alles of niets
Als ultieme poging tot succes gaan Springsteen en zijn band (ook wel bekend als The E Street Band) in 1974 de studio in om hun 3e plaat op te nemen: Born To Run. Het opnameproces is slopend en soms zeer frustrerend. De momenten die voor Springsteen zelf het meest vervelend zijn, zijn die waarop hij melodieën in zijn hoofd hoort die hij graag wil gebruiken, maar die hij niet kan uitleggen aan de muzikanten van The E Street Band. Uiteindelijk doen Springsteen en de band 14 maanden over het opnemen van de plaat, wat uitzonderlijk lang is in de muziekindustrie. 6 van die 14 maanden wordt er enkel en alleen gewerkt aan het titelnummer van het album, dat later ook als single uitgebracht wordt. Het nummer Thunder Road is ook een zeer bekend liedje van deze plaat, maar wordt destijds niet uitgegeven als single.
Hoewel het opnemen van de plaat misschien wel letterlijk bloed, zweet en tranen kost, loont de moeite wel. Als de plaat in augustus 1975 uitkomt, kan niemand meer om hem heen. Het album Born to Run stijgt naar de 3e positie in de Amerikaanse Billboard Top 100, iets waar hij daarvoor alleen maar van kan dromen. Ook buiten de Verenigde Staten scoort de plaat goed en weet opeens iedereen wie Bruce Springsteen is.
Born To Run is plaat die de koers van zijn carrière volledig veranderd, maar dat is niet het enige wat het te weeg brengt. Volgens Springsteen zelf kenmerkt het ook een belangrijke omslag in zijn persoonlijke leven. “Het was de plaat waarbij ik de opvattingen die ik tot dan toe had over liefde en vrijheid achterliet”, aldus de zanger.
Marjolein taxeert Born To Run
“Van het album Born To Run van Bruce Springsteen zijn meer dan 120 verschillende persingen op lp verschenen. De meeste versies van de plaat zijn uitgebracht op het label Columbia en CBS. CBS is de Europese variant van het label Columbia, omdat deze naam in Europa al in gebruik was. Vrijwel alle uitgaves hebben de herkenbare witte hoes, al dan niet met kleine variaties. Bij de eerste persingen is er een fout gemaakt in de tekst op de hoes en deze wordt als mispersing bestempeld. Aan de achterkant onder de titels staat bij de vermelding van de producer de naam John Landau. Dit moet Jon zijn, en is in latere versies aangepast.
Voor vrijwel alle persingen geldt dat de waarde niet heel erg hoog is. Desalniettemin is het wel een gewilde plaat, en daardoor hebben de meeste uitgaves wel een hogere onderwaarde dan doorgaans het geval is. De staat van de plaat moet dan uiteraard wel goed zijn.
Eerste persingen
Amerikaans
De eerste Amerikaanse versie is uitgebracht op het label COLUMBIA. De plaat heeft catalogusnummer PC 33795. De lp heeft een klaphoes, met op de achterkant dus de misspelling van de naam Jon. Het label van de plaat is rood, met aan de zijkant van het label rondom in gele letters ‘Columbia’. De plaat is in verschillende perserijen geperst, en daardoor zijn er kleine verschillen in label en de uitloopgroef. Gemiddeld genomen is de plaat in Nederland in een uitstekende staat zeker rond de 25 euro waard. In Amerika zelf ligt de waarde iets lager. In seal is de waarde wel veel hoger, dan kan de waarde oplopen tot circa 150 euro.
Engels
De eerste Engelse persing is uitgebracht op het label CBS. Ook hier de misspelling van de naam Jon. Het label van de plaat is aan de bovenkant rood met hierin in wit de letters ‘CBS’. In het midden is het catalogusnummer CBS 69170 te vinden, met daaronder PC 33795 en de muziekrechtenorganisaties MCPS/BIEM. De onderkant van het label is geel. Er zijn verschillende labelvariaties. De versie met deze kenmerken en aan de zijkant van het label de tekst ‘MADE IN ENGLAND’, en een witte binnenhoes met hierop links een patentnummer en rechts de tekst ‘MADE IN GREAT BRITAIN’ is in een uitstekende staat het meest waard: circa 30-45 euro.
Nederlands
De eerste Nederlandse persing is ook uitgebracht op het label CBS en heeft de misspelling op de achterkant van de hoes. Het label op de plaat is van boven rood en van onderen geel. Bovenaan de letters ‘CBS’ in wit, en in het midden catalogusnummer 69170 (PC 33795). De muziekrechtenorganisaties BIEM/STEMRA zijn onder het catalogusnummer vermeld. Op de binnenhoes staan afbeeldingen van verschillende lp’s die op het CBS-label zijn uitgebracht, waaronder platen van Bob Dylan, Leonard Cohen en Neil Diamond. De waarde van deze versie ligt waarschijnlijk tussen de 20-30 euro. Er zijn niet veel gegevens bekend over deze uitgave.
Gesigneerde exemplaren zijn doorgaans meer waard. Als u in die tijd al fan was van Bruce, en de lp door hem en meerdere bandleden heeft laten signeren, dan kan de waarde wel oplopen tot rond de 300 euro. Maar ja, zo’n exemplaar doe je dan natuurlijk niet weg.
Spaanse herpersing
Wellicht heeft u tijdens een vakantie naar Spanje een heruitgave gekocht die uitgebracht is in de serie ‘Historia de la Musica Rock’. Deze plaat heeft een compleet andere hoes: Blauw, met in het midden een foto. De plaat is uitgebracht in 1983, en heeft catalogusnummer LSP 15482. Mocht u denken dat u dan een heel waardevol exemplaar heeft, dan moet ik u teleurstellen. Deze komt in waarde niet verder dan tussen de 10-20 euro.
Waardevolle versie
Er is een Argentijnse persing, waarbij de titels van de nummers in het Spaans met daaronder de Engelse vertaling vermeld worden. Deze versie is uitgebracht op het label DISCOS CBS en heeft catalogusnummer 119.522. Deze is ook als promoversie op de markt, dan staat er op het label de vermelding ‘Disco promotional’. De gewone versie is in een uitstekende staat rond de 50 euro waard, de promoversie rond de 300 euro.
De meest waardevolle versie van Born To Run is een Amerikaanse testpersing met catalogusnummer PC 33795. De hoes heeft de zogenaamde ‘script cover’, met afwijkend lettertype op de voorkant. De waarde van deze versie ligt gemiddeld rond de 3.000 euro, maar in december 2018 is deze inclusief een promotasje en ansichtkaart geveild voor 7.141 euro.
Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!
Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 13 juli bespreekt hij Born To Run in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.