Plaatwaarde: Born in the USA van Bruce Springsteen
Publicatiedatum: 15 juli 2021
De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Born In The USA van Bruce Springsteen.
Legendarische plaat
Ook als u nog nooit naar Bruce Springsteens Born In The USA heeft geluisterd, weet u vast hoe de hoes van de lp eruitziet. Hierop ziet u een specifiek gedeelte van de achterkant van de zanger. De foto is inmiddels legendarisch, net als de plaat zelf, trouwens.
Bruce Springsteen is geen onbekende meer in 1984, het jaar waarin hij met Born In The USA komt. Albums als The River (1980) en Born To Run (1975) geven hem bekendheid, maar Born In The USA bezorgt hem een sterrenstatus. Springsteen is het idool van het jaar.
Boodschap
Born In The USA bereikt met het toegankelijke, typische jaren 80-geluid een groot publiek, maar de boodschap die Springsteen wil overbrengen wordt niet door iedereen begrepen. De plaat wordt -zeker door Amerikanen- gezien als promotie voor de Verenigde Staten. Zij denken dat Springsteen zingt over hoe trots hij erop is om Amerikaan te zijn, terwijl in werkelijkheid juist het tegenovergestelde aan de hand is. Neem bijvoorbeeld het titelnummer. Dat is geen lied over hoe fijn het is om geboren te zijn in de Verenigde Staten, maar over een Vietnam-veteraan die na de oorlog maar moeilijk zijn oude leven kan oppakken omdat de overheid hem absoluut niet helpt.
Ronald Reagan
Waarschijnlijk wordt de verwarring in de hand gewerkt door de zanger zelf. Born In The USA klinkt immers totaal niet treurig of ernstig, maar juist energiek en ergens ook wel vrolijk. Daardoor komt het op velen over als een lofzang. Ook de speechschrijver van de Amerikaanse president in die tijd, Ronald Reagan, vat het zo op. In 1984 zegt de president het volgende tijdens 1 van zijn toespraken:
“America’s future rests in a thousand dreams inside your hearts. It rests in the message of hope in songs of a man so many young Americans admire, New Jersey’s own Bruce Springsteen. And helping you make those dreams come true is what this job of mine is all about.”
Kort samengevat: de president noemt het nummer een boodschap van hoop en trots, terwijl dat het dus niet is.
Grote hits
Ondanks de verwarring wordt Born In The USA een grote hit voor Springsteen. Dit geldt ook voor de andere singles van de plaat. 7 van de 12 nummer worden als zodanig uitgebracht en vrijwel allemaal worden het hits. Op een gegeven moment staat hij zelfs met zowel het titelnummer als My Hometown en I’m on Fire in de top 10 van de Nederlandse Top 40, iets wat tot dan toe alleen The Beatles is gelukt. Ook Dancing In The Dark en Glory Days worden echte klassiekers. Tot op de dag van vandaag is Born in the USA het bestverkopende album van The Boss, zoals de bijnaam van de zanger luidt.
Marjolein taxeert Born In The USA
De waarde van de plaat Born in the USA van Bruce Springsteen varieert van zo’n 15 tot ca 2000 euro, uitgaande van normale persingen. Een Japanse promo lp levert in 2020 nog iets meer op: deze is geveild voor 3200 euro. Een vroege Europese persing ligt qua waarde tussen de 10-20 euro, afhankelijk van de aanwezigheid van een hypesticker. Een vroege Amerikaanse persing heeft een waarde van 20 tot 30 euro, een vroege Engelse persing tussen de 15 en 25 euro. Er zijn een paar waardevolle Colombiaanse persingen in gekleurd vinyl. De versie in grijs vinyl is geveild voor 2100 euro.
Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 125 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.
Algemene kenmerken van de hoes
Aan de voorkant een foto van de achterkant van Bruce Springsteen, gekleed in wit T-shirt en spijkerbroek. Rode baseballpet in de zak. Op de achtergrond rood/witte strepen. In blauwe letters bovenaan de titel en de naam. De achterkant heeft dezelfde afbeelding. Bovenaan In het midden in blauwe letters de vermelding van de tracks. Meer specifieke/afwijkende kenmerken zal ik vermelden bij de verschillende persingen.
Vroege Amerikaanse persing
Catalogusnummer: QC 38653
Label: Columbia
Belangrijkste kenmerken hoes: aan de achterkant rechts bovenaan de barcode. Rechtsonder klein het logo van CBS. De binnenhoes is blauw, met aan de ene kant zwart-wit foto’s, aan de andere kant links in witte letters de credits en rechts een foto van Bruce Springsteen. Bij deze persing hoort ook een inlegvel met hierop de lyrics. Er zijn verschillende hypestickers gebruikt, per sticker kan de waarde iets hoger of iets lager zijn.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Rood label, met in gele letters rondom Columbia en het logo van CBS ertussen. Bovenaan de naam in vette zwarte letters, de titel in dunnere letters eronder. Links van het gat het catalogusnummer QC 38655 en daaronder AL 38653 (of BL 38653). Rechts in het groot de vermelding van de kant (1 of 2), daaronder ℗ 1984 Bruce Springsteen. De tracks staan in het midden, boven en onder het gat. Waarde: 20-30 euro. Geseald kan de waarde oplopen tot ongeveer 100 euro.
Vroege Europese persing
Catalogusnummer: CBS 86304
Label: CBS
Belangrijkste kenmerken hoes: op de achterkant rechtsboven het logo van CBS, daaronder het catalogusnummer. Onderaan in het midden (over de spijkerbroek) in witte letters info over de persing. Rechts in het wit de labelcode: LC0149. De binnenhoes is blauw, met aan de ene kant zwart-wit foto’s, aan de andere kant links in witte letters de credits en rechts een foto van Bruce Springsteen. Bij deze persing hoort ook een inlegvel met hierop de lyrics.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: ‘Sunburst’ label, van boven oranje, naar beneden aflopend naar geel. Bovenaan in het midden het logo van CBS. Daaronder in zwarte letters de naam en de titel. Links van het middengat de labelcode LC0149, daaronder Stereo, 33 1/3 RPM en het nummer 01-086304-1 (of 2). Rechts van het midden de vermelding van de kant, met daaronder BIEM/STEMRA, de muziekrechtenorganisaties. Hieronder het catalogusnummer CBS 86304 (QC 38853). Onder het gat de tracks in zwarte letters en helemaal onderaan ℗ Bruce Springsteen. De plaat is in Holland en in Spanje geperst, dat is te lezen in de buitenrand van het label. Sommige exemplaren hebben een hypesticker op de hoes. Die zijn iets meer waard dan zonder. Waarde: 10-20 euro
Vroege Engelse persing
Catalogusnummer: CBS 86304
Label:
Belangrijkste kenmerken hoes: op de achterkant rechtsboven het CBS-logo met daaronder het catalogusnummer en ‘Also on cassette’. Linksonder in het zwart de afbeelding van een cassette met een kruis eronder. Daarnaast info over de copyrights en daarnaast het logo van CBS. Helemaal rechts de vermelding CB 281 en LC 0149. De binnenhoes is blauw, met aan de ene kant zwart-wit foto’s, aan de andere kant links in witte letters de credits en rechts een foto van Bruce Springsteen. Bij deze persing hoort ook een inlegvel met hierop de lyrics.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: ‘Sunburst’ label, van boven oranje, naar beneden aflopend naar geel. Bovenaan in het midden het logo van CBS. Daaronder in zwarte letters de naam en de titel. Links van het middengat 33 1/3 RPM, daaronder Stereo. Rechts van het midden de vermelding van de kant, met daarnaast het catalogusnummer CBS 86304 in vette letters, daaronder dunner en kleiner CBS 86304 (of B) .Hieronder MCPS/BIEM, de muziekrechtenorganisaties en ℗ 1984 Bruce Springsteen. Onder het gat de tracks in zwarte letters, de credits en CBS & CBS INC. In de buitenrand van het label info over de copyrights en Made in England. Sommige exemplaren hebben een hypesticker op de hoes. Die zijn iets meer waard dan zonder. Waarde: 15-25 euro
Bijzondere uitgaven
Colombiaanse persing in grijs gekleurd vinyl
Catalogusnummer: 141761
Label: CBS
Belangrijkste kenmerken hoes: Aan de voorkant rechtsboven het CBS-logo. Aan de achterkant rechts het CBS logo met daaronder het catalogusnummer. Linksonder in zwarte letters de tracks.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: ‘Sunburst’ label. De credits en info zijn in het Spaans. Onderaan in de rand Fabricado en Colombia. Grijs gekleurd vinyl. Waarde: De lp is al eens geveild voor 2000 euro, dat is de enige waarde die bekend is. Een Colombiaanse persing in blauw vinyl met hetzelfde catalogusnummer heeft een waarde van ongeveer 750 euro.
Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!
Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 17 juli 2021 bespreekt hij Born In The USA in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.