Plaatwaarde: An Innocent Man van Billy Joel
Publicatiedatum: 29 februari 2020
De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: An Innocent Man van Billy Joel.
2e jeugd
Na zijn scheiding van zijn eerste vrouw Elizabeth komt zanger en pianist Billy Joel in een tweede jeugd terecht. Voor het eerst sinds zijn muzikale doorbraak in de jaren 70 is hij vrijgezel en krijgt hij opeens aandacht van supermodellen die allemaal met hem uit willen gaan. Dit is niet alleen goed voor zijn ego, maar brengt ook een muzikaal idee met zich mee: een album vol hommages aan zijn muzikale jeugdhelden.
Verschillende inspiratiebronnen
In de lente van 1983 gaat hij met dit idee aan het werk en ontstaat An Innocent Man. In totaal telt het album 10 nummers die dus allemaal een andere inspiratiebron kennen. Zo is het titelnummer geïnspireerd op muziek van Ben E. King en The Drifters en baseert Joel zelfs een liedje op een sonate van Beethoven. Het meest bekende nummer van het album is waarschijnlijk Uptown Girl, dat een ode is aan doo-wop groepen uit de jaren 50.
Naar eigen zeggen heeft Joel erg veel lol tijdens het schrijven van het materiaal voor An Innocent man. Binnen 6 weken is al het materiaal klaar en in augustus 1983 ligt het al in de winkels.
Ontvangst
An Innocent Man wordt goed ontvangen door het publiek en bereikt in veel landen de hoogste regionen van de hitlijsten. In Joels thuisland Amerika weet het op te klimmen naar de 4e plek in de Billboard Album top 200 en in Groot-Brittannië behaalt het de 2e plek. In Nederland wordt het ook en succes en behaalt het de 14e plek in de MegaCharts. Van het album worden maar liefst 7 liedjes als single uitgebracht. Het eerder genoemde Uptown Girl wordt de grootste hit en bereikt in verschillende landen de nummer 1 positie. Ook het nummer Tell her About It, in de stijl van Motown-groepen als The Drifters en The Supremes scoort bijzonder goed en bereikt in verschillende Amerikaanse hitlijsten de nummer 1 positie.
Het album wordt ook genomineerd voor 2 Grammy’s, de belangrijkste muziekprijzen ter wereld, en 2 American Music Awards. Geen van de nominaties wordt verzilverd, maar dat doet niet af aan het succes van het album.
Marjolein taxeert An Innocent Man
“De waarde van de lp An Innocent Man van Billy Joel varieert van slechts enkele tot circa 75 euro. Er zijn niet echt hoge uitschieters bij deze plaat. De hoogste waarde heeft een uitgave op het audiofiele Mobile fidelity Sound Lab label. Echter, dat is vrij recente uitgave (2013) en deze lp’s zijn sowieso in aanschaf behoorlijk prijzig. Een vroege Nederlandse (club)persing komt amper boven de 5 euro uit. Dat geldt ook voor de Amerikaanse, al is deze in Europa iets meer waard dan in het thuisland. Een vroege Engelse persing is zelfs nog iets minder waard: tussen de 2 tot 6 euro.
Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn; er zijn zeker 48 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.
Vroege Nederlandse persing
Catalogusnummer: CBSCL 40386-5.
Label: CBS.
Belangrijkste kenmerken hoes: Hoes met foto, aan de linkerkant de naam en titel in geel geschreven. Linksboven aan de achterkant de tracks, linksonder de volgende labelinformatie: ‘Made in Holland. Distribué en France par CBS Disques’. Binnenhoes met teksten.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: vermelding van Biem/Stemra, de Nederlandse muziekrechtenorganisatie.
Waarde: 4 tot 7 euro.
Vroege Amerikaanse persing
Catalogusnummer: QC 38837.
Label: Columbia.
Belangrijkste kenmerken hoes: Hoes met foto, aan de linkerkant de naam en titel in geel geschreven. Linksboven aan de achterkant de tracks, linksonder labelinformatie e.d. Rechts bovenaan een barcode met daaronder het catalogusnummer.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: rood, met rondom de tekst ‘Columbia en het logo. Bovenaan in het midden ‘Family productions’ en daaronder naam en titel van de plaat. Binnenhoezen met tekst.
Waarde: 4 tot 15 euro.
Vroege Engelse persing
Catalogusnummer: 25554.
Label: CBS.
Belangrijkste kenmerken hoes: Hoes met foto, aan de linkerkant de naam en titel in okergeel geschreven. Linksboven aan de achterkant de tracks, linksonder informatie. Rechtsboven het labellogo met daaronder het catalogusnummer.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: bovenaan oranje, onder geel. Het logo van CBS bovenaan, daaronder naam en titel. Links van het midden ‘Family productions’. Rechts van het midden catalogusnummer en daaronder ‘MCPS/BIEM’.
Waarde: 2 tot 6 euro.
Mobile fidelity sound lab persing
Catalogusnummer: MFSL 2-388.
Label: Mobile Fidelity Sound Lab.
Belangrijkste kenmerken hoes: Bovenaan de hoes gele rand met daarin de tekst: ‘Original master recording. Genummerde editie.
Belangrijkste kenmerken plaat: 45RPM, 2lp-versie.
Waarde: ongeveer 75 euro.
Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!
Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 29 februari 2020 wordt An Innocent Man behandeld.Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.