the cats aglow

Plaatwaarde: Aglow van The Cats

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Aglow van The Cats.

Geluid van The Cats

Wie een duik neemt in de Nederlandse muziekgeschiedenis komt al snel uitbij The Cats, één van de grootste Nederlandse bands allertijden. Zij komen op in de jaren 60, de tijd van The Beatles, The Rolling Stones en allerlei beatgroepen van eigen bodem. The Cats begint ook as beatgroep, maar al snel wordt een heel eigen geluid gecreëerd: de palingsound. Een succesvolle combinatie van blues, soul en typisch katholiek kerkgezang, zoals het soms weleens wordt omgeschreven.

One Way Wind

In eerste instantie slaat de muziek niet echt aan, maar vanaf eind jaren 60 gaat het hard. Nummers als Lea doen het enorm goed en hun platen behalen de gouden status. dat geldt ook voor Aglow, hun lp uit 1971. Hierop staat hun grootste hit ooit: One Way Wind, geschreven door bassist Arnold Mühren. Volgens Mühren haalt hij de inspiratie voor dit nummer uit een trip naar de Nederlandse Antillen. Daar staan veel dividivi bomen, die meegroeien met de wind en dus scheef staan.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

180 covers

Van One Way Wind worden in Nederland meer dan 130.000 exemplaren verkocht, en ook in Duitsland is het een groot succes. daar staat de teller op 1 miljoen. In andere landen worden het lied ook gekend, want er zijn inmiddels 180 coverversies van verschenen, waaronder eentje in het Russisch, Tsjechisch, Noors en Zweeds.

Roerige jaren

Dan terug naar de plaat zelf, Aglow. Dit album doet het als geheel ook goed en bereikt de gouden status in Nederland. 1971 is ook om een andere reden een memorabel jaar voor de band uit Volendam. Zij gaan dan op tour door Indonesië, een indrukwekkende ervaring.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Ondanks dat het ze dus zakelijk gezien voor de wind gaat en veel muzikaal succes hebben, nemen de spanningen ook toe. Dat leidt uiteindelijk tot de eerste breuk in 1974. 2 jaar later staat de band weer met elkaar op het podium, maar in 1979 wordt de stekker er opnieuw uitgetrokken. Daarna volgt er nog een verzoening in 1982, maar in 1985 wordt de band alsnog ontbonden. Zanger Piet Veerman is vrijwel de enige Cat die verdergaat als muzikant.

Marjolein taxeert Aglow

“Wie aan The Cats denkt, zal niet snel aan Venezuela, Argentinië, Nieuw Zeeland, Portugal of Spanje denken. Toch is het album Aglow ook in die landen uitgebracht. Dat is eens iets anders dan Engeland, Amerika of Duitsland. De waarde van de lp is beperkt, hoewel voor de ‘exoten’ nog wel iets meer wordt neergeteld. Zo is er voor een Argentijnse persing, met de titel Mujer de campo, al eens zo’n 85 euro betaald. Een verrassende titel, want vertaalservice Google Translate vertelde me dat de vertaling ‘plattelandsvrouw’ is. Zo leer je ook nog eens wat. Een Maleisische persing heeft ook ongeveer die waarde, al moet je wel degene vinden die het er voor geeft. De verkoop speelt zich natuurlijk voornamelijk in Nederland af, wat de afzetmarkt relatief klein maakt. Een Spaanse clubpersing met een totaal afwijkende hoes (blauwe wolken) heeft een waarde van zo’n 20 euro. Een Nederlandse persing met een zogenaamde enveloppehoes haalt echter amper 7,50. Die met een gewone hoes is zo’n 5 euro waard.
Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn ca 10 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: 5C 056-24500
Label: Imperial
Belangrijkste kenmerken hoes: foto van The Cats aan een gespiegelde tafel. Het gele Imperial-logo staat rechtsonder. De achterkant van de hoes heeft dezelfde foto in zwartwit. Deze vormt een flap, die je op moet tillen om de plaat uit de hoes te halen, als een enveloppe. Rechts bovenaan het catalogusnummer. Onder de flap een zwart blok met bovenaan links de naam en titel in wit met rood omrande letters. Hieronder info en het Bovem- logo. Rechts hiervan de tracks.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: oranje label met een witte lijn vlak naast de rand. Het logo van Imperial bovenaan. In het midden een kader , met rechts hierin het catalogusnummer in zwarte letters. De tracks staan op het onderste deel van het label, met daarboven de titel en daaronder de naam.
Waarde: rond de 7,50 De gewone hoes met hetzelfde catalogusnummer is circa 5 euro waard.

Argentijnse persing

Catalogusnummer: 5219
Label: EMI
Belangrijkste kenmerken hoes: titel in het Spaans. Links het logo van EMI, rechts het catalogusnummer.
Waarde: rond de 85 euro.

Maleisische persing

Catalogusnummer: Sas LP-550
Label: Sas (?)
Belangrijkste kenmerken hoes: foto met spiegelende tafel. Aan weerszijden van de titel en naam bovenaan de tracks. Rechtsonder een geel logo met daarin SAS en daaronder het catalogusnummer.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Zachtgeel label met bovenaan het logo van SAS, in het midden tussen 2 lijnen het catalogusnummer en 33 1/3 RPM. De tracks staan op het onderste deel.
Waarde: 85-100 euro.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 9 april 2022 bespreekt hij Aglow in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

 

Geef een reactie