Plaatwaarde

Plaatwaarde: Afghanistan van Q65

De lp is weer helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een kostbare lp. Deze week: Afghanistan van Q65.

Den Haag als epicentrum

Midden jaren 60 is Den Haag de stad waar het in Nederland allemaal gebeurt op muzikaal gebied. In de hofstad worden aan de lopende band bandjes opgericht die we anno 2018 nog steeds kennen. Eén daarvan is de garagerockband Q65.

Succes van de Q

Q65 wordt in 1965 opgericht door de recent overleden Joop Roelofs en bestaat verder uit zanger Willem Bieler, drummer Jay Baar, bassist Peter Vink en gitarist Frank Nuyens. Geen van alleen kunnen ze echt goed spelen of zingen, maar toch weet de Q – zoals de band in de volksmond wordt genoemd – het ver te schoppen. Ze scoren behoorlijk wat hits, zoals het welbekende The Life I Live, en maken in totaal 4 platen. De op een na laatste stamt uit 1970 en heet Afghanistan. Op dit album staan vooral veel covers van bekende rock ’n roll-nummers, maar ook wat eigen werk. Eén  van de eigen nummers is Night. Geen van de tracks worden hits.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Ego’s, drank en drugs

In de tijd dat Afghanistan uitkomt, loopt de Q eigenlijk al op haar laatste benen. Doordat de band zo snel succesvol wordt, groeien de ego’s van de bandleden minstens net zo snel. Daarnaast wordt er ook veel drank en drugs gebruikt, wat de sfeer onderling ook niet ten goede komt. In 1971 geeft de Q er de brui aan, nog geen 6 jaar nadat de band wordt opgericht.

Marjolein taxeert Afghanistan

“Het album Afghanistan van Q65 is niet in heel veel verschillende versies uitgebracht, dat houdt het overzichtelijk. Tegelijkertijd is het wel lastiger om er een waarde aan te hangen, omdat het aanbod van vroege persingen beperkt is. De bedragen die ik noem zijn momentopnames. Wanneer er in korte tijd een aantal op de markt beschikbaar komt, zal de waarde waarschijnlijk dalen.

Eerste persingen

De eerste Nederlandse persing van de lp is op het label NEGRAM. De hoes is zilverkleurig met oranje opdruk. Het is een klaphoes met aan de binnenzijde rechts een foto van de band in zwart-wit. Het label van de plaat is zwart met het logo NEGRAM in zilvergrijs aan de bovenkant. Rechts van het midden staat het catalogusnummer: NELP 075. Heeft u een exemplaar hiervan in een perfecte staat, dan is deze tussen de 250-350 euro waard. Als de hoes of plaat in een iets mindere staat verkeert, dan daalt de waarde snel.

De Duitse persing is op het platenlabel HANSA. De hoes ziet er vrijwel hetzelfde uit als de hoes van de Nederlandse versie. Het label is zwart met zilveropdruk. Het logo van het platenlabel HANSA staat bovenaan het label in rood gedrukt. Op het label staat ook de naam van de Duitse muziekrechtenorganisatie GEMA. Hieronder het catalogusnummer: 80 989 IT. De trackinfo verschilt nogal van de Nederlandse. De live Rock & Roll medley is op deze versie niet te vinden, daar zijn andere nummers voor in de plaats gekomen, waaronder I gotta move en There was a day. Deze plaat heeft ongeveer dezelfde waarde als Nederlandse versie, mits in perfecte staat.

Herpersingen

Pas in 2008 kwam er van de plaat een herpersing op het platenlabel Mandrax. Deze plaat heeft een klaphoes en is een replica van de originele hoes. Het label van de plaat is van boven zwart en van onder wit. Het logo van het platenlabel -de naam Mandrax omringd met sterren- staat in de bovenste, zwarte helft. De trackinfo en het catalogusnummer van de plaat MX0804LP in de witte, onderste helft. De waarde van deze plaat in een prima staat ligt tussen de 20-30 euro.

Vanaf 2011 heeft het Nederlandse platenlabel Pseudonym 4 verschillende gekleurde vinyl heruitgaven op de markt gebracht, waarvan de laatste uit 2015 stamt. Zo zijn er versies op oranje, zilver, rood en paars vinyl. Deze versies hebben een extra track: op kant B vindt u naast Rock & Roll medley ook de track Graveyard train. De hoes van de plaat is ook hier een replica van het origineel. Het label van de plaat is half zwart, half zilvergrijs. De naam Q65 staat in het rood gedrukt op de bovenste helft van het label, net als de naam Pseudonym. Het catalogusnummer van de plaat is VP99.024. Momenteel is geen enkele Pseudonym-versie meer nieuw na te bestellen, al worden ze –omdat de laatste versie tot voor kort nog leverbaar was- nog wel nieuw verkocht door wederverkopers. De waarde kan langzaamaan stijgen doordat het aanbod beperkt is. De rode versie wordt nieuw en geseald nog aangeboden voor bedragen vanaf ongeveer 20 euro. De zilverkleurige en oranje zijn al in waarde gestegen: 2e hands in een uitstekende staat liggen de prijzen ongeveer tussen de 30 – 45 euro.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde bespreekt. Op 3 november 2018 bespreekt hij Afghanistan van Q65 in de uitzending.Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Luister hier het fragment over Afghanistan uit Wekker-Wakker-Weekend! terug

Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.

Geef een reactie