Olympische vaandeldragers 1988 – 2012

Wie zijn de Nederlandse vlaggendragers door de jaren heen en wat zijn hun prestaties om met onze nationale driekleur onze olympische ploeg voor de wereld te mogen presenteren? Een overzicht van de jaren 1988 – 2012 (plus 2016).

1988, Seoul: Eric Swinkels, kleiduivenschieter

Kleiduivenschieter Eric Swinkels doet maar liefst zesmaal mee aan de Olympische Spelen. De Spelen van 1976 zijn zijn succesvolste: hij mag het zilver mee naar huis nemen. Daarom is hij de Nederlandse vlaggendrager tijden de openingsceremonie in 1988 in Seoul. Swinkels noemt het dragen van de Nederlandse vlag het stadion in Seoul het hoogtepunt van zijn carrière.

Wielrenster Monique Knol behaalt de gouden medaille en mag daarom tijdens de sluitingsceremonie de Nederlandse driekleur tonen.

De Olympische Spelen van 1988

1992, Barcelona: Carina Benninga, hockeyster

Hockeyster Carina Benninga behaalt met het Nederlands team in 1984 goud en in 1988 brons. Zij draagt de driekleur tijdens de openingsceremonie in 1992. Zij is daarmee de 1e Nederlandse vrouw die dit voorrecht ten deel valt. Dat dit een serieus onderdeel is van de Spelen, blijkt wel uit het feit dat Carina Benninga en andere vlaggendragers een paar uur moeten oefenen om de juiste houding met de vlag onder de knie te krijgen.

Ruiter Piet Raymakers draagt de vlag tijdens de sluitingsceremonie. Hij behaalt met het landenteam met Jan Tops en Jos Lansink goud en behaalt het zilver op het onderdeel individueel.

De Olympische Spelen van 1992

1996, Atlanta: Nico Rienks, roeier

Het is precies 100 jaar geleden dat de Olympische Spelen hun herintrede doen in de nieuwe tijd. Dan organiseer je natuurlijk de Spelen niet in het land waar ze zijn bedacht, namelijk in Griekenland, maar in de hoofdstad van Coca Cola, Atlanta.

Roeier Nico Rienks doet vijfmaal mee aan de Spelen en behaalt tweemaal goud en eenmaal brons. Hij is de vlaggendrager van de openingsceremonie in Atlanta. Door een bommelding begint de ceremonie 2 uur later dan gepland. Nederland is als 126e aan de beurt en de atleten moeten al die tijd in de brandende hitte op hun ererondje wachten. Als ze dan hun opwachting in het stadion maken, is dat onder toeziend oog van Bill Clinton, premier Kok en kroonprins Willem-Alexander.

Volleyballer Peter Blangé mag de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie. Hij en het Nederlands team behalen de gouden medaille in Atlanta na in Barcelona het zilver te hebben veroverd.

1996

De Olympische Spelen van 1996

2000, Sydney: Anky van Grunsven, ruiter

Amazone Anky van Grunsven draagt de driekleur tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Sydney. Zij wint in Barcelona zilver, in Atlanta tweemaal zilver en in Sydney goud en zilver. In de Spelen daarna brengt ze nog eens tweemaal goud, eenmaal zilver en eenmaal brons mee naar huis.

Zwemster Inge de Bruijn is na Ada Kok in 1964 degene die de vlag mag dragen tijdens de sluitingsceremonie. En terecht: Inge wint maar liefst 3 keer goud en 1 keer zilver op de estafette!

2000

De Olympische Spelen van 2000

2004, Athene: Mark Huizinga, judoka

Judoka Mark Huizinga behaalt goud op de Spelen van Sydney en mag derhalve met de vlag als 1e Nederlander het stadion betreden tijdens de openingsceremonie. Op de Spelen in Athene behaalt hij het brons.

Wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel wint maar liefst viermaal goud, eenmaal zilver en eenmaal brons in haar olympische carrière. Zij is daarom een logische keuze om de vlag te dragen tijdens de sluitingsceremonie.

2004

De Olympische Spelen van 2004

2008, Peking, Jeroen Delmee, hockeyer

Jeroen Delmee leidt Nederland als 150e land Het Vogelnest, de naam van het Olympisch Stadion in Peking, binnen onder toeziend oog van de kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw prinses Màxima en premier Balkenende.

De hockeyer van het Eindhovense Oranje Zwart noemt deze eer “het mooiste dat je als sporter kunt meemaken, los van het winnen van een gouden medaille. Dit is echt onbeschrijflijk”, stamelt Delmee tegen Omroep Brabant. “Het was echt fantastisch en te gek om binnen te komen met de hele ploeg achter je. Dit is toch wel een persoonlijk hoogtepunt.” Tijdens zijn carrière weet Delmee tweemaal het olympisch goud te veroveren en eenmaal het zilver.

Zwemmer Maarten van der Weijden draagt de vlag tijdens de sluitingsceremonie. Hij weet het goud te veroveren op de 10 kilometer langeafstandszwemmen. Dit doet hij nadat hij het zwaarste gevecht heeft gewonnen uit zijn bestaan: hij overleeft kanker.

De Olympische Spelen van 2008

2012, Londen: Dorian van Rijsselberghe, windsurfer

“Ik ben echt super trots. Een beetje overweldigd ook. Dit is iets heel groots, geweldig om de vlag te mogen dragen,” zegt windsurfer Dorian Rijsselberghe tegen de NRC. Van Rijsselberghe behaalt het goud op het onderdeel windsurfen.

Zwemster Ranomi Kromowidjojo mag de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie. Op de Spelen in Londen behaalt ze tweemaal goud individueel en eenmaal zilver met de estafetteploeg.

2012

De olympische Spelen van 2012

2016, Rio: Jeroen Dubbeldam, springruiter

Springruiter Jeroen Dubbeldam draagt in Rio in 2016 tijdens de openingsceremonie de Nederlandse driekleur. Dubbeldam behaalt in 2000 tijdens de Olympische Spelen in het Australische Sydney goud met zijn paard De Sjiem. Het is voor de springruiter zijn 2e Olympische Spelen.

De Olympische Spelen van 2016

(Bron: NOC*NSF, Elsevier, Trouw, NRC Handelsblad, Omroep Brabant, Wikipedia.)

Bekijk ook de olympische vaandeldragers van de periode 1908 – 1948 en de periode 1952 – 1984.

Geef een reactie