Zo herdenkt Nederland de Slag om Arnhem
Publicatiedatum: 1 september 2018
De slag om Arnhem wordt elke september op verschillende manieren herdacht. De spits wordt op 1 september 2018 afgebeten door de jaarlijkse Airborne Wandeltocht.
Airborne Wandeltocht
De Airborne Wandeltocht start in Oosterbeek en is ’s wereld grootste eendaagse wandeltocht. De tocht is een eerbetoon aan alle 1700 Britse en Poolse militairen die omkomen bij de Slag om Arnhem. De wandeltocht wordt in 1947 voor het eerst georganiseerd onder de naam ‘Airbornemars’ en is dan vooral bedoeld om geld op te halen voor oud-militairen die de graven van hun gevallen kameraden willen opzoeken. Anno 2018 staan er jaarlijks 36.000 mensen aan de start en wordt een deel van de opbrengst nog steeds geschonken aan veteranen.
Officiële herdenkingen
De Airborne Wandeltocht is veruit het grootste sportevenement dat rondom de Slag van Arnhem wordt georganiseerd, maar lang niet de enige. Op 8 september wordt in Driel de Polentocht Driel georganiseerd, een wandeltocht waarbij in het bijzonder wordt stilgestaan bij de gevallen Poolse parachutisten.
Naast sportevenementen zijn er ook een aantal officiële herdenkingsmomenten. Op 17 september worden er kransen gelegd bij het herdenkingsmoment in Heelsum, gevolgd door een herdenking in Arnhem zelf op 21 september. Ook zijn er herdenkingsceremonies op de Ginkelse Heide bij Ede (22 september), Driel ( ook 22 september) en Oosterbeek (23 september). Vooral de herdenking op de Ginkelse Heide trekt jaarlijks veel publiek door de luchtlanding die hier onderdeel van is. Er landen dan ongeveer 350 parachutisten op de heide als eerbetoon aan degene die hier in 1944 per parachute naar beneden komen.
Over de Slag om Arnhem
De Slag om Arnhem is onderdeel van Operatie Market Garden, de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 17 en 25 september 1944 landen er op verschillende plekken in de regio Arnhem Britse en Poolse parachutisten. De landing is bedoeld als een soort verrassingsaanval, maar de militairen worden al vrij snel ontdekt door de Duitse eenheden die gelegerd zijn nabij Arnhem. Britse verkenners merken dit al op en geven dit door aan de generaals, maar dit bericht is door hen genegeerd. Daardoor mislukt de Slag om Arnhem en daarmee ook heel Operatie Market Garden. Het eigenlijke doel van deze operatie is het innemen van de bruggen in de omgeving, zodat de geallieerden kunnen doorstromen naar het Duitse achterland, maar zover is het dus nooit gekomen. Sterker nog: door het mislukken van Operatie Market Garden versterkt de Duitse bezetter de grip op Nederland en gaat de winter van 19044 de boeken in als de ‘hongerwinter’.
(Bron: archief, ANP, website Airborne Wandeltocht, Stichting Airborne herdenkingen)