Nationaal Archief

Nationaal Archief ontzegelt geheime dossiers

Het Nationaal Archief in Den Haag ontzegelt op 2 januari 2018, tijdens Openbaarheidsdag, verschillende documenten die tot nu toe geheim zijn gebleven. Het gaat onder andere om dossiers over landverraders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tweede Wereldoorlog

Het archief maakt sinds 2010 jaarlijks op deze dag geheime documenten openbaar. In 2018 gaat het om duizenden stukken die informatie bevatten over staatszaken. Zo zijn er documenten van het voormalige Nederlands Beheersinstituut bij. Dit instituut houdt zich van 1945 tot 1967 bezig met het opsporen, beheren en eventueel afnemen van vermogens van landverraders en Duitsers in Nederland. Ook brengt zij in die tijd het vermogen van tijdens de oorlog verdwenen Joden in kaart. Alles wat hierover gerapporteerd is, wordt nu inzichtelijk voor het grote publiek.

Stukken over Willem Aantjes

Ook worden de zegels verbroken van stukken over het onderzoek naar het vermeende oorlogsverleden van voormalig CDA-voorzitter Willem Aantjes. Aantjes wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, maar in 1979 weet professor C. Enschedé te bewijzen dat deze aantijgingen niet kloppen. Enschedé onderzoekt in 1979 ook verschillende rellen die in 1966 in Nederland plaatsvinden, waaronder die rondom het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus. Daarover komt nu ook meer informatie naar buiten.

Nederlands-Indië

Dit is overigens nog niet alles: er komen tevens stukken vrij waarin wordt gesproken over de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië. Hierin valt te lezen dat niet iedereen binnen de Nederlandse rechtelijke macht blij is met de beslissing om dit gebied op te geven als kolonie.

Over het Nationaal Archief

In het Nationaal Archief liggen momenteel 137 kilometer aan papieren archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en vele digitale bestanden opgeslagen. Samen beschrijven zij ruim 1000 jaar Nederlandse geschiedenis. Deze informatie wordt hier opgeslagen nadat het 20 jaar op de plank heeft gelegen bij de desbetreffende overheidsinstelling. Meestal worden deze stukken direct na de overhandiging openbaar gemaakt, maar soms kan dit langer duren. Bijvoorbeeld als deze gevoelige informatie over nog levende personen bevatten. Het mag maximaal 75 jaar duren voordat een document openbaar wordt gemaakt. Als ze eenmaal openbaar zijn, mag iedereen ze inzien.

(Bron: Het Nationaal Archief, De Stentor, NOS, ANP)

Geef een reactie