Digitaal openluchtmuseum In de voetsporen van de werderopbouw

MAX opent digitaal openluchtmuseum over de wederopbouw!

Vanaf zaterdag 11 september 2021 is de nieuwe MAX-serie In de voetsporen van de Wederopbouw te zien. In deze reeks kijkt presentator Philip Freriks terug op de periode na de bevrijding van Nederland. In de voetsporen van de Wederopbouw beslaat de periode 1945-1960, waarin de basis is gelegd voor een sterk land. Naast de serie opent ook het digitale openluchtmuseum van de wederopbouw zijn deuren!

De schade is enorm

Na jaren van bezetting en de harde en zware bevrijdingsmaanden, is Nederland op 5 mei 1945 eindelijk een vrij land. Maar de prijs die Nederland voor deze vrijheid heeft betaald is direct zichtbaar. Ruim 285.000 Nederlanders zijn omgekomen in de oorlog, waarvan het grootste aantal slachtoffers onder de Nederlandse Joden. Vele Nederlanders hebben familie of vrienden verloren en laten de uitbundige bevrijdingsfeesten graag aan zich voorbijgaan. Bijna 100.000 mannen en vrouwen worden gearresteerd, omdat ze zich tijdens de oorlog hebben aangesloten bij de NSB of andere ‘foute’ keuzes hebben gemaakt. En naast de verliezen aan mensenlevens en trauma’s, is de materiële schade enorm.

Grote verwachtingen

In de bezettingstijd heeft iedereen grote verwachtingen over de tijd na de bezetting. Nu kan alles anders en beter worden, denkt men. De saamhorigheid van de bevrijdingsmaanden zou doorgezet kunnen worden en de verdeeldheid, die Nederland kenmerkt in de jaren 30, zou veranderen in een sterke eenheid. De regering staat een pittige taak te wachten; naast de hele organisatie vraagt ook de geldzuivering veel aandacht. Maar al snel verdwijnt toch het saamhorigheidsgevoel en komt de onafhankelijkheid van de Nederlandse geest weer naar boven.

Fundamenten voor het Nederland van nu

Philip Freriks, zelf uit 1944, gaat in In de voetsporen van de Wederopbouw terug naar de jaren van zijn jeugd die het fundament zijn geweest voor het Nederland van nu. Hij bezoekt de plekken waar is opgebouwd, men heeft gerouwd, waar politieke partijen zijn gesticht, waar Nederlandse ondernemingen het levenslicht zagen en waar mensen samen de schouders onder hebben gezet. Nooit eerder in de geschiedenis van Nederland is het land door de kracht van de Nederlanders zo snel weer opgebouwd en sterk genoeg om internationaal mee te draaien.

Digitaal openluchtmuseum

Naast de serie opent het digitale openluchtmuseum over de wederopbouw zijn deuren. Dit museum is altijd open en gratis te bezoeken. Maar wat kunt u er doen?

In de virtuele straat ontdekt u hoe de wederopbouw ons leven heeft gevormd. Hoe we wonen, werken, boeren, herdenken, leven… In het straatbeeld zijn zogeheten markers te vinden. Wie op deze markers tikt of klikt, ontdekt een verhaal over de wederopbouw. In audio, video, tekst of beeld. U kunt zelf op ontdekkingstocht gaan, of laat u gidsen door Philip Freriks, door op ‘Tours’ in het menu te klikken. Wekelijks worden er nieuwe verhalen toegevoegd. In totaal bijna 50!

Nieuwsgierig geworden? Neem direct een kijkje in het digitale openluchtmuseum over de wederopbouw!

De serie In de voetsporen van de Wederopbouw , 6 afleveringen, is te zien vanaf zaterdag 11 september 2021 om 20.30 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    dragon says:

    Ik lees “In de jaren 60 profiteert iedereen van de welvaart die is voortgekomen uit de wederopbouw.”
    Wat is profiteren?
    We hadden werkelijk NIETS.
    Ik werkte van af mijn 12jaar en kreeg per week 25gulden, waarvan 20 gulden afgestaan moest worden, voor de kost en inwoning.
    Uitgaan en vakantie zat er niet in, alleen een pakje shag per week.
    Drank kwam ook niet in huis..
    televisie was er ook niet, en bios te duur.
    De jonge garde zei eens tegen mij, “jullie waren toch die provo’s ”
    Want dan hebben ze reportages gezien uit Amsterdam, waar wij toen geen weet van hadden.
    Deze jongeren hebben een verkeerd beeld uit die tijd.
    De nieuwswaarde is niet onpartijdig, dat geldt ook voor nu.
    De schrijver van dit artikel heeft geen flauw benul hoe de meeste mensen toen leefde, en wat zij te besteden hadden.