kamp vught

Museum Kamp Vught weer open en Vughts landhuis onderdeel van Liberationroute

Nationaal Monument kamp Vught gaat weer open voor publiek. Er wordt al maanden gewerkt aan het vernieuwen van het herinneringscentrum en is vanaf 17 oktober 2019 dicht. De verbouwing is inmiddels voltooid en het publiek is vanaf 28 november 2019 weer welkom. De heropening van dit monument is overigens niet de enige aan de Tweede Wereldoorlog gerelateerde gebeurtenis in Vught. De Brabantse plaats wordt sinds kort vermeld in de Liberationroute.

Nieuwe tentoonstelling

Kamp Vught is vanaf 1990 nationaal Monument en beschikt over een museum, wat ook wel bekend staat als het herinneringscentrum. Dit centrum is nu dus vernieuwd. Dit geldt voor het gebouw zelf, maar ook voor de inhoud ervan. “Door ruim 200 nieuwe objecten, licht, geluid en zelfs geur toe te voegen, komen verhalen nóg meer tot leven, grijpen ze je bij de strot én zetten ze aan tot nadenken”, schrijft het Brabants Dagblad over de nieuwe tentoonstelling. Naast vernieuwd, is de tentoonstelling ook groter dan voorheen.

31.000 gevangen in 1,5 jaar

Kamp Vught is één van de 3 Nederlandse kampen waarvandaan mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog op transport worden gezet naar werk- en concentratiekampen elders in Europa. Het wordt gebouwd nadat kamp Westerbork en Kamp Amersfoort uit hun voegen beginnen te groeien. Vught is net als de andere 2 in eerste instantie een transitiekamp, maar er moet ook hard gewerkt worden door de gevangenen. Zo is er op het terrein een vliegtuigsloperij en een werkbarak van Philips. In totaal zijn er in de 1,5 jaar dat het kamp bestond ongeveer 31.000 mensen opgesloten. Onder hen 12.000 Joden, maar ook veel politieke gevangenen, verzetsstrijders, Jehova’s getuigen, criminelen en mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Heel veel van deze mensen hebben de oorlog niet overleefd.

Liberationroute in Vught

De heropening van Nationaal Monument kamp Vught is niet de enige oorlogsgerelateerde gebeurtenis in de Brabantse plaats. Het voormalig hoofdkwartier van de Duitse generaal Kurt Student, Huize Bergen, is toegevoegd aan de Liberationroute. De Liberationroute is een steeds uitbreidende herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis aandoet. Huize Bergen maakt nu dus ook deel uit van deze route. Vanuit dit huis ziet Student de vliegtuigen die betrokken zijn bij Operatie Market Garden het Brabantse luchtruim binnenkomen. Wie nu op de hoek van de Boxtelseweg/Haldersebaan in Vught staat, zal een luisterzuil staan waaruit de vermoedelijke reactie van Student op de vliegtuigen klinkt.

 

Huize Bergen

Huize Bergen

Naast Huize bergen zijn er nog ruim 66 andere Liberationroute-locaties in Brabant. Meer weten? De tocht heeft een website waarop u kunt zien welke locaties er allemaal onderdeel van zijn. U kunt vervolgens zelf de route uitstippelen of meegaan op 1 van de georganiseerde reizen. let op! deze georganiseerde reizen gaan vaak ook naar plekken buiten Nederland.

(Bron: Brabants Dagblad, website kamp Vught, Website Liberationroute)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Landgoed Huize Bergen ligt in een landelijke omgeving op slechts een paar minuten afstand van het centrum van Vught. Met een ligging nabij de A2 is het hotel prima te bereiken. Er zijn in totaal tachtig kamers in het hotel beschikbaar die verspreid gelegen zijn over diverse gebouwen op het landgoed. Elke kamer is stijlvol en uniek ingericht. Vanuit Landgoed Huize Bergen zijn afwisselende uitstapjes te maken. Het is bijvoorbeeld heerlijk om te wandelen over de Vughtse Heide of om bij mooi weer te gaan zwemmen in het natuurbad de IJzeren Man. Je kunt ook gaan fietsen in het nabijgelegen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen of het centrum van Vught.

    Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat bij de keuze van de geluidszuil, enige commerciele achtergrond bestaat, in relatie met hotel/conferentieoord Huize Bergen (voormalige woning van een rijke familie en havenbaron, die voorheen in het Gemeentehuis hebben gewoond). Toen Vught bevrijd werd, was het in heel het kleine dorpje Vught hoorbaar dat er vliegtuigen overkwamen. De Canadezen kwamen in colonne vanuit Boxtel (ten zuiden van Vught) het dorp binnenrijden. Er werd enig zins strijd geleverd in het zuidelijk agrarisch gebied, de “Piekenhoek” genaamd, een naam die overgebleven is uit de Napoleontische tijd, toen de Kozakken (ingehuurd door de Oranjes) een tentenkamp hadden opgericht in die omgeving. Historisch gezien, is de Piekenhoek, de aangewezen plaats om naar een geluidszuil te luisteren i.p.v. bij een hotel, dat wel is waar door de Duitsers gebruikt is als woning voor een Duitse generaal. Ook is het nabij gelegen “Park Reeburg” (voormalige tuin/jachtslot van Koning Willem III) een goede plek voor een geluidszuil, mede omdat in het park een Oorlogsgedenkplaats is opgericht. Dan kunnen de geinteresseerden alsnog kiezen om het hotel te bezoeken en daar een versnapering, of iets te eten, of een overnachting ge gebruiken.