Internationale Holocaust Herdenking in 2019 op 27 januari
Publicatiedatum: 26 januari 2019
Elke laatste zaterdag van januari wordt wereldwijd de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz herdacht tijdens de Internationale Holocaust Herdenking. In Nederland wordt de herdenking georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité en bestaat onder meer uit een stille tocht in Amsterdam.
Stille tocht
In 2005 wordt 27 januari door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de dag waarop de holocaust wordt herdacht. Sindsdien vinden er jaarlijks over de hele wereld herdenkingsmomenten plaats op de laatste zondag van januari. In Nederland gaat het dus om een stille tocht waar iedereen in mee mag lopen. Om 10.00 uur wordt er verzameld in de hal van het Amsterdamse stadhuis (ingang aan de Amstelzijde), waar vandaan de tocht om 11.00 uur vertrekt richting Wertheimpark. De plechtigheid aldaar start om 11.30 en duurt tot 12.15. Tijdens de plechtigheid zal onder meer burgemeester Femke Halsema het woord nemen en wordt er muziek gespeeld door sinti en roma.
Herdenking op tv
Iedereen die niet in staat is om deel te nemen aan de stilletocht, kan deze ook live volgen op tv. De NOS zendt de herdenking in het Wertheimpark live uit op NPO 1. Ook ’s avonds, van 19.30 uur tot 20.00 uur, wordt er aandacht besteedt aan de Internationale Holocaust Herdenking. Dit keer gaat het om een uitzending op NPO 2 over de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 in het Nationaal Holocaust Museum in oprichting.
Schindler’s List
Naast een stille tocht in Amsterdam, worden er ook op andere plekken in het land activiteiten georganiseerd rondom de Internationale Holocaust Herdenking. Zo is de film Schindler’s List op die dag te zien in 70 bioscopen. De film uit 1993 vertelt het waargebeurde verhaal over de Duitse fabriekseigenaar Oskar Schindler, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geluk komt beproeven in de Poolse stad Krakau. Hij komt hier in contact met een aantal Joden die door de Duitser bezetter in een getto zijn gestopt, maar bekommert zich in eerste instantie niet om hun lot. Pas als hij met eigen ogen ziet hoe er eraan toe gaat in het nabij gelegen werkkamp Plazów, komt hij in actie. Uiteindelijk redt Schindler duizenden Poolse en Tsjechoslowaakse Joden. Schindler’s List geldt als 1 van de allerbeste films die er ooit over de Holocaust is gemaakt en wordt onderscheiden met 4 Oscars en 3 BAFTA’s, de belangrijkste Engelse filmprijzen.
Lees ook ons artikel over de Kristalnacht, de vernietigende voorbode van de Holocaust.
(Bron: Universal, Nederlands Auschwitz Comité, ANP, Het Parool, NOS)