Het huwelijk van Beatrix en Claus in beeld
We kennen 10 maart 1966 als een historische dag in de koninklijke Nederlandse geschiedenis. Toen traden prinses Beatrix en prins Claus von Amsberg in het huwelijk. Nu, 10 maart 2016, is het precies 50 jaar later dat dit huwelijk werd voltrokken. Wij vonden voor u een prachtig drieluik aan beeldmateriaal van de feestelijke bruidsdagen.
Deel 1
Nadat het toekomstige bruidspaar de akte van ondertrouw tekende in Baarn gingen ze door naar Den Haag. Daar bood Paul van Vliet na een optreden een regenjas aan en maakten ze een rit door de stad. Ook namen ze tijd om de huwelijkscadeaus te bekijken op Paleis Soestdijk. De regering bood het koninklijk koppel een diner aan in het Prinsenhof in Delft. In de dagen voor het huwelijk arriveren een aantal vorstelijkheden uit het buitenland op Schiphol. Het Amstelhotel dient als setting voor een souper-dansant waarbij velen zich op de dansvloer wagen.
Deel 2
Op een feestelijk versierde Dam staat de Gouden Koets klaar om het bruidspaar door Amsterdam te rijden. Daarmee wordt ook antwoord gegeven op de vraag hoe de bruid eruit ziet. De tocht brengt bruid en bruidegom naar het Oude Stadshuis, vlakbij het Paleis op de Dam. Voor het eerst zag Amsterdam een koninklijke bruid. Ook zien we koningin Juliana, prins Bernhard en mevrouw Von Amsberg passeren in de glazen koets. Het burgerlijk huwelijk werd bekrachtigd in de raadszaal van de gemeente door burgemeester Van Hall.
Deel 3
Vanaf het Oude Stadshuis trekt het bruidspaar verder door een regenachtig Amsterdam richting de historische Westerkerk. Daar vond de kerkelijke inzegening plaats onder het oog van een groot gezelschap vorstelijke personen, regeringsautoriteiten, vrienden en vertegenwoordigers van het volk. Velen vielen over de Duitse afkomst van Claus en daarom werd er geprotesteerd met rookbommen die de tocht ontsierden. Tot slot toonden de jong gehuwden hun geluk op het balkon vanaf het Paleis op de Dam.
Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
In Tijd voor MAX vertelt conservator van Paleis Het Loo Paul Rem over de buidsdiadeem van prinses Beatrix.