Het einde van Checkpoint Charlie
Tijdens de scheiding door de Berlijnse Muur is Checkpoint Charlie de bekendste controlepost tussen Oost- en West-Berlijn. Na de val van de muur in 1989 is het checkpoint niet langer nodig en vandaag in 1990 wordt de grensovergang gesloopt.
Berlijnse Muur
Na de Tweede Wereldoorlog wordt Berlijn in 4 zones verdeeld. Er komt een Russische zone (DDR/Oost-Berlijn) en een Amerikaanse, Franse en Britse zone (BRD/West-Berlijn). Tussen de DDR en de BRD loopt een zwaarbewaakte grens en West-Berlijn wordt van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 van Oost-Berlijn gescheiden door de Berlijnse Muur. Vanaf dat moment mogen alleen buitenlanders een beperkt aantal grensposten tussen oost en west passeren. Uitgezonderd mensen uit West-Berlijn, West-Duitsland en leden van de geallieerde landen.
Controleposten
De Amerikanen gebruiken 3 controleposten, Checkpoint Alpha, Checkpoint Bravo en in het zuidelijke gedeelte van de Friedrichstraße, bij de Zimmerstraße, bevindt zich Checkpoint Charlie. Omdat Checkpoint Charlie de snelste doorgang biedt naar het Oost-Duitse centrum wordt deze grensovergang het bekendst. Het wordt tevens een symbool voor de Koude Oorlog en is nog steeds in menig spionagefilm en thriller te zien.
Kopie
Na de Duitse hereniging in 1989 herinnert Checkpoint Charlie aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis en de grensovergang in de Friedrichstraße wordt afgebroken. Jarenlang herinnert niets meer aan de controlepost, tot er in 2000 op veler verzoek een exacte kopie van het wachthuisje geplaatst wordt, inclusief een gedenkteken. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristentrekker in Berlijn. Het nabij gelegen Haus am Checkpoint Charlie biedt daarnaast veel achtergrondinformatie over de vele ontsnappingspogingen tussen Oost naar West.
Filmpje Friedrichstraße
In het filmpje ziet u beelden van de Friedrichstraße in Berlijn uit oktober 1961, waarbij Amerikaanse tanks burgers naar Oost-Berlijn willen brengen en halen en er spanningen ontstaan nadat de grensautoriteiten van de DDR de Amerikanen de toegang tot Oost-Berlijn hebben geweigerd.
Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Heeft u Checkpoint Charlie wel eens bezocht?