Griep in Marken
Elk jaar staat er weer een gemeen virus voor de deur: de griep. Gemiddeld krijgt 1 op de 10 hier in de winter mee te maken. Sommigen kunnen daar ernstig ziek door worden. Deze risicogroep wordt jaarlijks opgeroepen voor de griepprik. Maar weet u nog hoe dat vroeger ging?
Terug naar toen
Wij doken in het archief en vonden voor u een fragment uit 1951. Het was een strenge winter in Marken. Het meer dat dit eiland verbond met het vasteland was bevroren. Met een boot kon men op en neer zeilen. Alleen toen de dooi begon, raakte Marken geïsoleerd. Verschillende ijsschotsen schoven op elkaar tegen de dijk en steigers werden kapot gedrukt. Als er op dat moment een griep zou uitbreken was er niet genoeg hulp beschikbaar door het isolement. Daarom besloot de dokter van Marken zijn bevolking op te roepen voor een massale inenting tegen de griep.
Hoog wonen
Sinds 1957 is Marken geen eiland meer, maar een schiereiland. Een dijk verbindt de plek met het vasteland. Het voormalige vissersdorp is een belangrijke toeristische trekpleister door de opvallende klederdracht (link naar klederdracht artikel). Ook de houten huizen op palen geven Marken karakter. Door overstromingen in het verleden bouwde men de woningen op zogenaamde werven. De paden die buurten met elkaar verbonden stonden soms weken onder water. Kinderen kregen op school extra huiswerk mee en Marker vrouwen hamsterden flink.
Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Kreeg u vroeger ook de griepprik?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Sinds ik ieder jaar de grieperig neem, krijg ik geen griep meer.
Daar ben ik blij om.
Heb ook helemaal geen last van de injectie, zoals pijn of dikke
bult op mijn arm.