Gratis krant Metro bestaat 20 jaar: een terugblik
Publicatiedatum: 21 juni 2019
Metro bestaat op 21 juni 2019 precies 20 jaar. De krant wordt in 1999 gelanceerd en is anno 2019 de enige nog bestaande gratis krant van het land. Tijd voor een kleine duik in de historie van deze krant.
Eerste nieuwe krant in 9 jaar
Metro is een van oorsprong Zweedse krant die in 1995 voor het eerst verschijnt is dat land. Het ligt op de stations, zodat reizigers de krant zelf kunnen pakken. In Zweden heeft het concept succes, iets wat de Nederlandse ondernemer Bart Lubbers niet ontgaat. Samen met een andere ondernemer en een Duitse journalist besluit hij de krant naar Nederland te halen. Een gewaagd idee, want Nederland is niet gewend aan nieuwe spelers op de krantenmarkt. De meeste landelijke titels bestaan al sinds jaar en dag en de pogingen die er gedaan worden om nieuwe titels te introduceren verlopen niet altijd succesvol. Zo houdt de Krant op Zondag (geïntroduceerd in 1990) het nog geen 2 jaar vol.
Niet heel positief
Buiten het feit dat het verleden de metro niet zo goed gezind is, staan ook de hoofdrolspelers uit de journalistieke wereld niet te juichen om de nieuwe titel. Direct na het uitkomen van de eerste editie vraagt de Volkskrant een aantal hoofdredacteuren naar hun mening. “Het is onduidelijk wat belangrijk is, en wat niet. De lezer raakt de weg kwijt”, is het commentaar van de eigen hoofdredacteur Pieter Broertjes destijds. Ben Roogmans van het Brabants Dagblad/ De Stem noemt de voorpagina ‘buitengewoon slecht’. De enige die positief is, is NRC-hoofdredacteur Folkert Jensma. “Eindelijk gebeurt er iets opwindends in de krantenwereld”, laat hij in 1999 weten. Hij hoopt dat deze krant ervoor zorgt dat meer jongeren de krant gaan lezen, want ook 20 jaar geleden daalt het aantal jonge mensen dat de krant leest gestaag. Het artikel van de Volkskrant beschrijft na Jensma’s uitspraak dat de NRC– hoofdredacteur Metro overigens niet heeft kunnen vinden op het station van zijn woonplaats Leiden. Hij is die dag vrij en komt dus pas later die ochtend op het station. Alle exemplaren van Metro zijn dan al weg.
Grootste gratis dagblad van Nederland
Dat laatste illustreert hoe het Metro uiteindelijk zal vergaan in Nederland. Ondanks de ‘slechte’ voortekenen en de kritiek weet de lezer de krant te vinden en groeit deze uit tot het grootste gratis dagblad van Nederland. In 2003 heeft de krant een oplage van 335.000 en wordt het uitgegeven in 16 landen en 14 talen. Inmiddels verschijnt de krant in 22 landen, maar is de oplage wel geslonken.
Andere gratis kranten
Deze vlieger gaat niet op voor de andere gratis dagbladen die Nederland ooit kende. Als antwoord op Metro lanceren verschillende mediabedrijven hun eigen gratis kranten. De Telegraaf is als eerste bij met Sp!ts. Het idee voor deze krant ligt al langere tijd op de plank bij de krant, maar het komt nooit van de grond. Totdat de uitgever hoort dat Metro van plan is om een Nederlandse editie te lanceren. Sp!ts houdt het lang vol, maar uitgeverij Telegraaf Media Groep besluit in 2014 om te stoppen met deze titel. Andere gratis kranten als De Pers (eerste jaargang in 2007) en DAG (dito) bestaan ook niet meer.
( Bron: de Volkskrant, Metro, Reformatorisch Dagblad, AD, ANP)