Gezocht: verhalen voor de nieuwe serie Vaarwel Suriname
Publicatiedatum: 1 oktober 2024
Voor onze nieuwe serie Vaarwel Suriname zijn we op zoek naar verhalen en beelden van mensen uit Suriname die zich in Nederland hebben gevestigd. Heeft u videobeelden of foto’s uit de jaren 70 of 80, of zelfs uit de periode daarvoor, van uw aankomst en vestiging in Nederland? Of heeft u cassettebandjes die gebruikt werden om contact te houden met familie in Suriname? En wilt u die met ons delen? Dan komen we graag in contact met u.
Contact onderhouden met familie in Suriname
Tegenwoordig is het heel simpel om contact te hebben met iemand die aan de andere kant van de wereld woont. Bijna iedereen heeft wel een mobieltje en een internetverbinding. Dat was vroeger natuurlijk heel anders. Toen was bellen met het buitenland duur. Er waren goedkopere en soms snellere manieren om contact te leggen met familieleden in het buitenland. Veel Surinaamse gezinnen die Nederland familieleden hadden, onderhielden contact door middel van het versturen van cassettebandjes of videobanden.
Bijzonder beeldmateriaal
Zoals de 83-jarige Anish Ramdhier. Hij komt met zijn vrouw in de jaren 70 naar Nederland toen hij 30 jaar oud was. Anish was een werkstudent. Overdag geeft hij aardrijkskundeles op een middelbare school en in de avond studeert hij aan de universiteit in Utrecht. Via brieven en cassettebandjes houdt hij contact met vrienden en familieleden in Suriname. Soms gaf Anish een brief mee met iemand die naar Suriname ging. Dat was nog namelijk sneller dan via de post. De cassettebandjes heeft Anish bewaard. Die liggen nog altijd in een doos boven op zolder.
Naar deze verhalen en beelden zijn wij op zoek voor het programma Vaarwel Suriname. Maakt niet uit of het al gedigitaliseerd is of niet, dat kunnen wij verzorgen. Heeft u verhalen en beelden die uw wilt delen? Meld u dan aan via onderstaand formulier. Geef in het formulier aan of u beeldmateriaal heeft en in welke vorm, dan houden wij daar rekening mee.
Gezocht: bijzondere verhalen uit Suriname
(Foto: Nationaal Archief)